• Think Tanks

    Χάκερς αποκαλύπτουν αν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στην ηλεκτρονική ψηφοφορία στις ΗΠΑ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Σε ένα μικρό δωμάτιο σε μια άκρη του Caesar’s Palace βρίσκεται ο Carsten Schurmann. Ο γεννημένος στη Γερμανία χάκερ, μόλις είχε εισβάλει σε ένα μηχάνημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις αμερικανικές εκλογές, μέσα από τον υπολογιστή του. Του χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά. Μπορούσε να το ανάψει ή να το σβήσει, να δει όλες τις πληροφορίες που περιείχε και πιθανώς αν ήθελε, θα μπορούσε να αλλάξει και κάποιες ψήφους αν το σύστημα βρισκόταν σε λειτουργία. Ο ίδιος θεωρεί ότι “αυτό είναι τρέλα”.

    Όμως σήμερα το μηχάνημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας δεν ήταν σε εκλογική χρήση, όμως ήταν διαθέσιμο στον οποιονδήποτε έκανε ακριβώς ότι και ο Schurmann. Δηλαδή σε άτομα με γνώσεις τεχνολογίας που συγκεντρώθηκαν στο Voting Machine Village, της έκθεσης ασφάλειας DEF CON τα οποία δοκίμασαν τις ασφαλιστικές δικλίδες των 25 πιο συνηθισμένων συστημάτων ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που χρησιμοποιούνται στις αμερικανικές εκλογές. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έσωσαν τις επόμενες εκλογές από τους Ρώσους χάκερς.

    Σύμφωνα με τον Matt Blaze, που συνδιοργάνωσε το τεστ ασφαλείας, αυτές οι μηχανές είναι απελπιστικά ανασφαλείς. Ο ίδιος ελπίζει ότι το κοινό θα κατανοήσει τα πάρα πολλά ελαττώματα τους και θα ζητήσει την προστασία των εκλογών από εξωτερικές και παράνομες παρεμβάσεις, ιδιαίτερα στον απόηχο των καταγγελιών για προσπάθειες ρωσικής παρέμβασης υπέρ της ανάληψης της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Donald Trump.

    “Αυτό που θέλουμε να κατανοήσει ο κόσμος είναι ότι αυτά τα μηχανήματα βασίζονται σε λογισμικό και όλοι γνωρίζουμε ότι τα συστήματα που βασίζονται σε λογισμικό είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε επιθέσεις”, αναφέρει στο Forbes o Blaze.

    “Θέλουμε να δημοσιοποιήσουμε αυτά τα προβλήματα, ώστε να επιδιορθωθούν, αλλά και για να τα γνωρίζει το κοινό και να απαιτήσει τη βελτίωση αυτών των συστημάτων”, συνεχίζει ο Blaze.

    Πως χακάρουν ένα μηχάνημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας

    Ο Shurmann, ο οποίος εργάζεται στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, έδειξε στο Forbes πως χακάρουν ένα μηχάνημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας WINVote, ένα σύστημα το οποίο πλέον δεν λαμβάνει μέρος στις εκλογές καθώς εντοπίστηκαν σε αυτό πολλά τρωτά σημεία.

    Η επίθεση σε αυτό το σύστημα είναι ιδιαίτερα εύκολη. Η πρώτη κίνηση είναι η εύρεση του σημείου σύνδεσης του μηχανήματος με το δίκτυο Wi-Fi, καθώς η συνηθισμένη πρακτική είναι η σύνδεση του με άλλα συστήματα του δικτύου ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται Wireshark, ο δράστης μπορεί να κλέψει την διεύθυνση IP της μηχανής. Μετά, ο Schurmann γνωρίζοντας ότι η συσκευή έχει για λειτουργικό μια παλιά έκδοση των Windows, χρησιμοποιεί ένα εργαλείο χακαρίσματος που ονομάζεται Metasploit. Αυτό εκμεταλλεύεται ένα κενό ασφαλείας που υπάρχει στο συγκεκριμένο λειτουργικό, το οποίο δεν “μπαλώθηκε” ποτέ. Μετά από αυτό είχε πλήρη πρόσβαση στη μηχανή για να αλλοιώσει τα αρχεία της ή την ψηφοφορία.

    Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε αυτή τη περίπτωση, είναι ότι η επίθεση έγινε ασύρματα. “Δεν χρειάζεται καν να σηκωθείς από την καρέκλα σου για να κάνεις αυτή τη δουλειά” δηλώνει στο Forbes o Schurmann, συμπληρώνοντας ότι είχε διενεργήσει αυτή την επίθεση κατά αυτού του συστήματος και στο παρελθόν. “Μπορούμε να αλλάξουμε τα δεδομένα, σαν να είμαστε εμείς οι διαχειριστές του συστήματος”, συνεχίζει.

    Ο Schurmann θεωρεί ότι η ανάδειξη των τρωτών σημείων του συστήματος ηλεκτρονικής ψηφοφορίας θα αναγκάσει την πολιτεία να λάβει μέτρα.

    Όπως είχε δηλώσει ο πρώην διευθυντής του FBI, James Comey, οι ψηφιακοί κατάσκοποι που αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν στις εκλογές του 2016 θα επιστρέψουν. Θα τους δούμε να επιστρέφουν στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 και θα τους ξαναδούμε να δημιουργούν προβλήματα στις εκλογές του 2020. Όσο πιο γρήγορα ακουστούν οι φωνές αυτών των χάκερ που δοκιμάζουν τα συστήματα, ακουστούν, τόσο είναι λιγότερο πιθανό να πληγεί η δημοκρατία στην Αμερική.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να πείτε στα παιδιά σας για τα χρήματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δέκα tips για να γίνετε πλούσιοι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Περιορίστε αυτά τα 3 έξοδα και εξοικονομήστε χιλιάδες ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ