• Think Tanks

    124 startups μας δείχνουν το μέλλον στον κλάδο της τεχνολογίας

    • NewsRoom


    Δύο φορές το χρόνο, νέες ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων ανεβαίνουν στη σκηνή του Y Combinator για τη Demo Day. Οι παρουσιάσεις ακολουθούν το ίδιο μοτίβο: δύο λεπτά παρουσίαση σχετικά με το γιατί η startup τους θα είναι η επόμενη επιχείρηση που θα αξίζει δισεκατομμύρια δολάρια.

    Δεν είναι απαραίτητα εξωπραγματικό μερικές από τις εταιρείες να μπορέσουν να γίνουν η επόμενη Facebook ή Amazon – ή τουλάχιστον η επόμενη Airbnb, η Dropbox και η Twitch. Αυτές οι startups πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων εκπαιδεύτηκαν από τη Y Combinator, την κορυφαία εταιρεία χρηματοδότησης startups της Silicon Valley.

    Είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς ποια εταιρεία θα είναι η επόμενη επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων από δύο μόλις λεπτά, αλλά μετά από δύο μέρες στο κοινό, ακούγοντας 124 εταιρείες να παρουσιάζουν το όραμά τους για το μέλλον, ιδού τι έμαθα για το τι έρχεται στον κόσμο της τεχνολογίας των startups:

    -Κάθε εταιρεία θα χρησιμοποιήσει μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη για να την κάνει πιο έξυπνη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το νέο must -όπως ήταν κάποτε τα κινητά τηλέφωνα- και θα αποτελεί μέρος κάθε startup στην πορεία της προς τα εμπρός. Αυτή τη στιγμή, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλεονέκτημα στον ανταγωνισμό και αλλάζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, η Standard Cognition θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσει τα παντοπωλεία να φτάσουν το όραμα της Amazon για τα καταστήματα του μέλλοντος. Το λογισμικό της μπορεί να εντοπίσει τι κρατάει κάθε καταναλωτής στο χέρι του – ικανό να διακρίνει μία σακούλα Cheetos από μία Doritos – και να τον χρεώνει αυτόματα για τα προϊόντα που παίρνει από τα ράφια. Άλλες εταιρείες προσπαθούν να εφαρμόσουν την τεχνητή νοημοσύνη στα πάντα, από την κατάταξη υποψήφιων με βάση την κουλτούρα τους, έως την αναγνώριση κάποιας παθογένειας στο δέρμα.

    -Τα ρομπότ έρχονται στις δουλειές σας. Η αύξηση του αυτοματισμού σημαίνει ότι πολλές εργασίες θα αναληφθούν από μηχανές ή αλγόριθμους. Η Modular Science έχει ήδη ρομπότ στα χωράφια της στο Petaluma της California, που μαζεύουν λαχανικά. Ένα αυτό-οδηγούμενο αεροπλάνο από την Pyka Robotics αναχωρεί σύντομα για τη Νέα Ζηλανδία για να ψεκάσει τα αγροκτήματα.

    -Η τεχνολογία δεν αφορά μόνο τον δυτικό κόσμο – και οι αναπτυσσόμενες αγορές δεν περιμένουν απλά τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ να επεκταθούν. Πάρτε για παράδειγμα τη Helium Health. Η startup θέλει να φέρει ψηφιακά αρχεία υγείας στην Αφρική, ξεκινώντας από τις υψηλού επιπέδου πρακτικές των γιατρών που έχουν εκπαιδευτεί στη Δύση και είναι εξοικειωμένοι με τα ηλεκτρονικά συστήματα, πριν τις καθιερώσει στα αφρικανικά νοσοκομεία. Άλλες startups επιχειρούν να υιοθετήσουν επιτυχημένα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως η παράδοση τροφίμων κατά παραγγελία και να τα εφαρμόσουν σε άλλες χώρες, προσαρμόζοντάς τα στις τοπικές ανάγκες.

    -Οι προσλήψεις αποτελούν ακόμα πονοκέφαλο. Ανεξάρτητα από τον τύπο της εργασίας ή την τοποθεσία, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις προσπαθούν να τις καταστήσουν ευκολότερες. Για παράδειγμα, το Fastpad είναι ένα σύστημα που εντοπίζει υποψήφιους εργαζόμενους στην Ινδία. Άλλες εταιρείες, όπως η Gustav και η 10by10, θέλουν να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις, οι οργανισμοί στελέχωσης και οι πιθανοί υποψήφιοι βρίσκουν ο ένας τον άλλον.

    -Το λογισμικό πρόκειται να αντικαταστήσει το φάρμακο. Οι επισκέψεις στο γιατρό και στα ιατρικά εργαστήρια οδεύουν προς εξαφάνιση – τουλάχιστον σε πολλές περιπτώσεις. Οι startups προσπαθούν να επιτύχουν από την έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών, μέχρι τους αλγορίθμους χρήσης για την καλύτερη πρόβλεψη αλληλεπιδράσεων φαρμάκων. H Caelum Health θέλει να αντικαταστήσει πλήρως τα συνταγογραφούμενα φάρμακα αντιμετώπισης του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με μια εφαρμογή που βοηθά τους ασθενείς να αλλάξουν τις συνήθειές τους.

    -Αντί να συνδέουν τον κόσμο, οι κοινωνικές εφαρμογές θέλουν πλέον να σας συνδέσουν με το σημείο που βρίσκεστε τώρα. Το Facebook μπορεί να είναι εξαιρετικό στο να σας βοηθάει να διατηρήσετε επαφή με τους φίλους και την οικογένειά σας που βρίσκονται μακριά, αλλά η επόμενη γενιά κοινωνικών εφαρμογών φαίνεται ότι προσανατολίζεται στο να σας συνδέει με το τι συμβαίνει γύρω σας. Το Wildfire, για παράδειγμα, στέλνει ειδοποιήσεις για έκτακτες ειδήσεις που συμβαίνουν στη γύρω περιοχή, ενώ το Goosebump σάς στέλνει ειδοποιήσεις στο Facebook Messenger όταν υπάρχει μια μουσική συναυλία κοντά σας. Για να αποφευχθεί ο φόβος να μείνει κανείς έξω από τα πράγματα (FOMO), το FriendSpot σάς επιτρέπει να στέλνετε μηνύματα στους φίλους σας όταν βγαίνετε έξω, πιέζοντάς τους να έρθουν μαζί σας.

    -Παρόλο που αυτές είναι τάσεις που επικρατούν σε ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας, οι 124 startups υπογράμμισαν μια άλλη σημαντική αλλαγή: η ιδέα του ποιος είναι ιδρυτής startup και πώς είναι, αλλάζει. Ενώ το στερεότυπο τύπου Mark Zuckerberg επιμένει, η Y Combinator πιέζει περισσότερο στην κατεύθυνση του να συμπεριλάβει ένα πιο διαφοροποιημένο σύνολο επιχειρηματιών. Από τις 124 εταιρείες, το 21% είχε γυναίκα ιδρυτή. Οι ιδρυτές από 16 διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο εκτός των ΗΠΑ αποτελούσαν το 28% της τάξης.

    Πηγή: Forbes

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  BlackRock Blog: Ποιες είναι οι συνέπειες της συμφωνίας για την αύξηση στο ανώτατο όριο του χρέους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  BlackRock Blog: Δημιούργησε ένα χαρτοφυλάκιο ομολόγων με γνώμονα την κοινωνία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  BlackRock Blog: Τι μας δείχνει (ή δεν μας δείχνει) η χαμηλή μεταβλητότητα



    ΣΧΟΛΙΑ