• Think Tanks

    Οι πέντε πόλεις του κόσμου με τους περισσότερους επισκέπτες


    Η παγκόσμια ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία αξίζει περίπου 8,8 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και μεγάλο μέρος αυτής της αυξανόμενης οικονομικής δραστηριότητας συγκεντρώνεται σε μια μικρή ομάδα προορισμών.

    Στον δείκτη Global Destinations Index 2019, ο οποίος καταγράφει τους επισκέπτες και τις καταναλωτικές τους συνήθειες, η Mastercard διαπίστωσε ότι οι αριθμοί αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 6,5% κάθε χρόνο από το 2009, ενώ οι δαπάνες για τουρισμό αυξήθηκαν κατά 7,4% κατά μέσο όρο.

    Ορισμένες από τις πιο δημοφιλείς πόλεις βιώνουν πολύ υψηλότερη από τη μέση ανάπτυξη. Με τους Ολυμπιακούς του 2020 να διεξάγονται στην Ιαπωνία το επόμενο έτος, το Τόκιο (σήμερα 9ο) προβλέπεται να σημειώσει αύξηση άνω του 10%.

    Ακολουθούν οι πέντε κορυφαίες πόλεις-προορισμοί που παρουσιάζονται στο 10ο ετήσιο δείκτη Mastercard Global Destination Cities Index:

    1. Σιγκαπούρη

    Το 2018, 14,76 εκατομμύρια επισκέπτες με μία τουλάχιστον διανυκτέρευση πήγαν στη Σιγκαπούρη – αυτό είναι το μέτρο που χρησιμοποιεί η Mastercard για να διαφοροποιήσει τους επισκέπτες από αυτούς που περνούν σε μία σύντομη στάση.

    Οι μισές από τις κορυφαίες πόλεις του καταλόγου βρίσκονται στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η οποία έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη αύξηση σε διεθνείς ταξιδιώτες από το 2009, κατά 9,4%.

    Φτάνοντας εκεί, οι επισκέπτες στη Σιγκαπούρη ήταν χαλαροί στις δαπάνες τους, ωθώντας την πόλη στην τέταρτη θέση στη λίστα των πόλεων όπου οι τουρίστες ξόδεψαν περισσότερα.

    1. Ντουμπάι

    Λιγότερα από 60 χρόνια πριν, το Ντουμπάι ήταν ένα ψαροχώρι. Σήμερα, το εμιράτο έχει πληθυσμό άνω των 3 εκατομμυρίων. Και πέρυσι, οι αριθμοί τους ενισχύθηκαν με 15,93 εκατομμύρια επισκέπτες.

    Φημισμένο ως κέντρο για ψώνια και ως προορισμός για συνέδρια και εκθέσεις, όταν πρόκειται για το πόσα χρήματα ξοδεύουν οι επισκέπτες στον επιλεγμένο προορισμό τους, το Ντουμπάι κυριαρχεί. Το 2018, οι επισκέπτες ξόδεψαν το εντυπωσιακό ποσό των 30,82 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    1. Λονδίνο

    Το Μπιγκ Μπεν, το Κοινοβούλιο το Παλάτι του Μπάκιγχαμ… Το Λονδίνο είναι γεμάτο διάσημα αξιοθέατα. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι 19,09 εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν εκεί πέρυσι.

    Ωστόσο, το Λονδίνο ήταν η μόνη από τις 10 κορυφαίες πόλεις της λίστας που εμφάνισε πτώση στους αριθμούς των επισκεπτών – μια πτώση 4% που την έφερε χαμηλότερα από τη δεύτερη θέση του περασμένου έτους.

    Τα 10 κορυφαία αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου είναι όλα στο Λονδίνο, σύμφωνα με την Association of Leading Visitor Attractions, η οποία επισημαίνει την γκαλερί τέχνης Tate Modern (5,86 εκατομμύρια), το Βρετανικό Μουσείο (5,82 εκατομμύρια) και την Εθνική Πινακοθήκη (5,73 εκατομμύρια) ως τα τρία μεγάλα αξιοθέατα της πόλης.

    1. Παρίσι

    Η απώλεια του Λονδίνου ήταν το κέρδος του Παρισιού, καθώς ανέβηκε από την τρίτη στη δεύτερη θέση, με οριακά περισσότερους επισκέπτες από την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου. Μπορεί να μην έχει μοναρχία, αλλά υπάρχει αρκετή αρχοντιά και λαμπρότητα για να δει κανείς στο Παρίσι – για να μην αναφέρουμε το Λούβρο, το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο.

    Από τα 10,2 εκατομμύρια ανθρώπους που περνούν κάθε χρόνο από τη γυάλινη πυραμίδα όπου βρίσκεται η είσοδός του, περίπου το 80% πιστεύεται ότι πηγαίνουν μόνο για να δουν τη Μόνα Λίζα.

    Η Disneyland του Παρισιού, που άνοιξε το 1992, ρίχνει μια βαριά σκιά στα υπόλοιπα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Στα πρώτα 25 χρόνια λειτουργίας της από το 1992 έως το 2017, είχε 320 εκατομμύρια επισκέψεις, καθιστώντας την τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό της Ευρώπης.

    Έχει συνεισφέρει 68 δισεκατομμύρια ευρώ στη γαλλική οικονομία και αντιπροσωπεύει το 6,2% των εσόδων από τον τουρισμό στη Γαλλία.

    1. Μπανγκόκ

    Διατηρώντας την πρώτη θέση για τέταρτη χρονιά, η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης υποδέχθηκε πάνω από 22 εκατομμύρια επισκέπτες το περασμένο έτος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Ταξιδιού και Τουρισμού το 2018, η Ταϊλάνδη έχει τη μεγαλύτερη τουριστική οικονομία στη Νοτιοανατολική Ασία. Τα 70,1 δισεκατομμύρια δολάρια που ξόδεψαν οι τουρίστες εκεί πέρυσι αντιπροσώπευαν το 20,8% των εσόδων από τις εξαγωγές της Ταϊλάνδης, σύμφωνα με το WTTC.

    Όμως, η μεγάλη εξάρτηση από έναν τομέα μπορεί να θέσει μια οικονομία στο έλεος των παγκόσμιων τάσεων. Το ενισχυόμενο νόμισμα της Ταϊλάνδης και μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα τουριστικά έσοδα της Ταϊλάνδης.

    Στην έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού για το 2019, ο αριθμός των διεθνών αφίξεων τουριστών παγκοσμίως έφτασε τα 1,4 δισεκατομμύρια, με τις αναδυόμενες οικονομίες να συνεισφέρουν μεγαλύτερες αναλογίες ταξιδιωτών σε αυτήν την παγκόσμια τάση.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ