• Think Tanks

    Οι οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού COVID-19 σε όλο τον κόσμο


    Καθώς η Κίνα δίνει μάχη με τον κοροναϊό, οι οικονομικές ζημίες αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

    Υπάρχουν περίπου 70.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην Ουχάν της Κίνας τον Δεκέμβριο και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

    Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν απώλειες εσόδων και διαταραγμένες αλυσίδες εφοδιασμού εξαιτίας της παύσης λειτουργίας των εργοστασίων της Κίνας, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν απομονωμένοι σε δεκάδες πόλεις, και άλλες χώρες επεκτείνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

    Με πολλές εταιρείες και χώρες να εξαρτώνται από την υγεία της οικονομίας της Κίνας, ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους η επιδημία επηρεάζει όλο τον κόσμο.

    Προβλεπόμενη επιβράδυνση

    Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και ηγετική χώρα στο εμπόριο, οπότε η οικονομική επιβάρυνση από τον κοροναϊό απειλεί επίσης και την παγκόσμια ανάπτυξη.

    Οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Reuters μεταξύ 7-13 Φεβρουαρίου δήλωσαν ότι αναμένουν πως η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα μειωθεί στο 4,5% το πρώτο τρίμηνο του 2020, από 6% το προηγούμενο τρίμηνο – ο βραδύτερος ρυθμός μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ωστόσο, οι οικονομολόγοι είναι αισιόδοξοι ότι η οικονομία της Κίνας θα ανακάμψει γρήγορα εάν ο ιός μπορέσει να περιοριστεί.

    Πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο

    Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως. Με τον κοροναϊό να πλήττει τη μεταποίηση και τις μετακινήσεις, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε την πρώτη πτώση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου εδώ και μια δεκαετία.

    «Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έχει πληγεί σκληρά από τον νέο κοροναϊό (COVID-19) και την ευρεία απενεργοποίηση της οικονομίας της Κίνας. Η ζήτηση αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά 435.000 βαρέλια σε ετήσια βάση κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020, η πρώτη τριμηνιαία μείωση εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια», ανέφερε ο ΙΕΑ στην τελευταία μηνιαία έκθεσή του.

    Προβλήματα στο εμπόριο

    Η έλλειψη προϊόντων και εξαρτημάτων από την Κίνα επηρεάζει εταιρείες σε όλο τον κόσμο, καθώς τα εργοστάσια καθυστέρησαν να ανοίξουν μετά το Σεληνιακό Νέο Έτος και οι εργαζόμενοι έμειναν στα σπίτια τους για να βοηθηθεί η μείωση της εξάπλωσης του ιού.

    Ο συνεργάτης της Apple στην Κίνα, Foxconn, αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην παραγωγή. Ορισμένες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των Nissan και Hyundai, έκλεισαν προσωρινά εργοστάσια εκτός της Κίνας επειδή δεν μπορούσαν να βρουν εξαρτήματα.

    Η φαρμακευτική βιομηχανία προετοιμάζεται επίσης για προβλήματα στην παγκόσμια παραγωγή.

    Πολλές εμπορικές εκθέσεις και αθλητικές εκδηλώσεις στην Κίνα και την Ασία έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί.

    Οι βιομηχανίες του τουρισμού και των ταξιδιών επλήγησαν νωρίς από την οικονομική αναστάτωση λόγω της επιδημίας.

    Τα παγκόσμια έσοδα των αεροπορικών εταιρειών αναμένεται να μειωθούν κατά 4-5 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020 ως αποτέλεσμα των ακυρώσεων πτήσεων, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) του ΟΗΕ.

    Ο ICAO προβλέπει επίσης ότι η Ιαπωνία θα μπορούσε να χάσει 1,29 δισεκατομμύρια δολάρια τουριστικών εσόδων κατά το πρώτο τρίμηνο, λόγω της μείωσης των Κινέζων ταξιδιωτών, ενώ η Ταϊλάνδη θα μπορούσε να χάσει 1,15 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Rosamond Hutt



    ΣΧΟΛΙΑ