• Think Tanks

    Η «ιδανική διατροφή» είναι υπερβολικά ακριβή για 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους


    Τουλάχιστον ένας στους πέντε ανθρώπους δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά την «ιδανική διατροφή» της επιστήμης που είναι σχεδιασμένη ώστε να καλύψει τις ανάγκες 10 δισεκατομμυρίων ανθρώπων χωρίς να βλάψει τον πλανήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

    Η έκθεση EAT-Lancet έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο, επειδή πρότεινε τους πρώτους επιστημονικούς στόχους τόσο για μια υγιεινή διατροφή, όσο και για ένα βιώσιμο σύστημα διατροφής.

    Συνιστούσε στους ανθρώπους να διπλασιάσουν την πρόσληψη ξηρών καρπών, φρούτων, λαχανικών και οσπρίων και να μειώσουν στο μισό το κρέας και τη ζάχαρη για να αποτραπούν εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι, να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να διατηρηθούν γη, νερό και βιοποικιλότητα.

    Η μελέτη Global Burden of Disease από το αμερικανικό Institute for Health Metrics and Evaluation ανέφερε ότι η κακή διατροφή σκότωσε 11 εκατομμύρια ανθρώπους – έναν στους πέντε – το 2017, περισσότερους από το κάπνισμα, το οποίο σκοτώνει περίπου 8 εκατομμύρια ανθρώπους το χρόνο.

    Η γεωργία, η δασοκομία και άλλες χρήσεις γης αντιπροσώπευαν το 23% των συνολικών καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από το 2007 έως το 2016, ανεβαίνοντας στο 37% όταν συμπεριλήφθηκαν και δραστηριότητες πριν και μετά την παραγωγή, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η «ιδανική διατροφή» – η οποία προβλέπεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μέχρι το 2050 – θα κρατήσει τους ανθρώπους και τον πλανήτη υγιή, έλεγε το Lancet. Αλλά θα κόστιζε κατά μέσο όρο 2,84 δολάρια ανά άτομο ανά ημέρα, δήλωσαν ερευνητές του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Επισιτιστική Πολιτική και της Σχολής Διατροφικών Επιστημών και Πολιτικής Friedman στο Πανεπιστήμιο Tufts.

    Αυτό αντιπροσωπεύει σχεδόν το 90% του ημερήσιου εισοδήματος ανά κάτοικο των νοικοκυριών στις φτωχότερες χώρες, καθιστώντας απρόσιτη τη διατροφή αυτή για σχεδόν 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, ανέφεραν σε άρθρο στο The Lancet Global Health.

    «Ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι υψηλότερος, δεδομένου ότι οι άνθρωποι πρέπει να ξοδέψουν τουλάχιστον κάποια χρήματα για άλλα πράγματα όπως η στέγαση και η ένδυση, καθώς και η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και οι μεταφορές», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Will Masters στο ίδρυμα Thomson Reuters.

    «Για τους φτωχότερους ανθρώπους, οι λύσεις για τον υποσιτισμό θα απαιτήσουν οικονομική αλλαγή», δήλωσε ο Masters, κάνοντας λόγο για υψηλότερα εισοδήματα και χαμηλότερο κόστος διατροφής.

    Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, ορισμένα λαχανικά και δημητριακά είναι ευκολότερο να βρεθούν και φθηνότερα στις περισσότερες χώρες από τα τρόφιμα που συνιστώνται στη δίαιτα EAT-Lancet, όπως τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας και τα φρούτα, αλλά «δεν είναι τόσο νόστιμα ή επιθυμητά», είπε.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org, σε συνεργασία με το Thomson Reuters Foundation, και συγγραφέας είναι o Thin Lei Win



    ΣΧΟΛΙΑ