• Think Tanks

    Οι δισεκατομμυριούχοι το σκέφτονται σοβαρά για εξορύξεις στο διάστημα


    Ακούγεται σαν επιστημονική φαντασία, αλλά η ιδέα της μετακίνησης βαρέων βιομηχανιών μακριά από τη Γη φαίνεται πολύ λιγότερο παρατραβηγμένη από ποτέ.

    Η συλλογή πόρων από άλλους πλανήτες ή αστεροειδείς, αντί να χρησιμοποιούμε ό,τι ελάχιστο έχουμε αφήσει στη Γη, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί η επιβίωση των ανθρωπίνων όντων, σύμφωνα με το περιοδικό Discover.

    «Το ηλιακό σύστημα μπορεί να υποστηρίξει έναν δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερες βιομηχανίες από αυτές που διαθέτουμε στη Γη», δήλωσε στο Discover ο Phil Metzger, διαστημικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Φλόριντα. «Όταν πηγαίνεις σε πολύ μεγαλύτερες κλίμακες πολιτισμού, πέρα από την κλίμακα που μπορεί να υποστηρίξει ένας πλανήτης, τότε τα είδη των πραγμάτων που μπορεί να κάνει ο πολιτισμός είναι αδιανόητα για μας».

    Επενδύοντας στο διάστημα

    Καθώς οι πόροι της Γης μειώνονται, ο πληθυσμός αυξάνεται – και κάτι πρέπει να γίνει. Τουλάχιστον, αυτό είναι το επιχείρημα πίσω από μία νέα σχολή εταιρειών που έχουν αναπτυχθεί κατά την τελευταία δεκαετία περίπου, προσπαθώντας να γίνουν πρωτοπόροι στη συλλογή διαστημικών πόρων.

    Για παράδειγμα, η Planetary Resources έχει συγκεντρώσει δεκάδες εκατομμύρια σε χρηματοδότηση για την ανάπτυξη τεχνολογιών εξόρυξης αστεροειδών. Αλλά τα οικονομικά προβλήματα ανάγκασαν την εταιρεία να καθυστερήσει την πρώτη αποστολή της εξερεύνησης αστεροειδών επ ‘αόριστον.

    Ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων σύμβουλος της Blue Origin και της Amazon Jeff Bezos ενδιαφέρεται επίσης πολύ.

    «Ο λόγος για τον οποίο πρέπει να πάμε στο διάστημα, κατά τη γνώμη μου, είναι για να σώσουμε τη Γη», δήλωσε ο Bezos κατά την ανακοίνωση της προσσελήνωσης της διαστημικής του εταιρείας τον περασμένο μήνα.

    «Ένα πολύ βασικό πρόβλημα μεγάλης εμβέλειας είναι ότι θα εξαντληθεί η ενέργεια στη Γη», δήλωσε ο Bezos. “Αυτό είναι απλά αριθμητική. Θα συμβεί».

    Ακόμα και η NASA επέλεξε πρόσφατα να επενδύσει εκατομμύρια δολάρια σε τεχνολογικές ιδέες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να εξερευνήσουμε σεληνιακούς κρατήρες και αστεροειδείς προς εξόρυξη.

    Δεν είναι μόνο οι φυσικοί πόροι που θα μπορούσαν να γίνουν η λύση για έναν υπερφορτωμένο πλανήτη. Οι ηλιακοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στο διάστημα θα μπορούσαν να εκπέμπουν σχεδόν απεριόριστη ενέργεια πίσω στη Γη – ένα σχέδιο που η Κίνα εργάζεται ήδη για να θέσει σε δράση.

    Greenpeace 2.0

    Αλλά δε σκέφτονται όλοι έτσι: μια ομάδα επιστημόνων συναντήθηκε για να υπογράψει μια πρόταση που ζητά να προστατευθεί περισσότερο από το 85% του ηλιακού συστήματος από την ανθρώπινη ανάπτυξη.

    «Αν δεν το σκεφτούμε τώρα, θα προχωρήσουμε όπως πάντα και σε μερικές εκατοντάδες χρόνια θα αντιμετωπίσουμε μια ακραία κρίση, πολύ χειρότερη από αυτήν που έχουμε τώρα στη Γη», δήλωσε ο Martin Elvis, ανώτερος αστροφυσικός στο Smithsonian Astrophysical Observatory και κύριος συντάκτης της πρότασης στον Guardian . «Άπαξ και εκμεταλλευτείς το ηλιακό σύστημα, δεν υπάρχει πουθενά αλλού να πας».

    Αργά βήματα

    Πριν γίνει πραγματικότητα η παραγωγή και η εξόρυξη στο διάστημα, πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά, καθώς οι επιστήμονες έχουν κάνει μόνο τα πρώτα βήματα προς αυτό το μέλλον μέχρι στιγμής. Πριν από πέντε χρόνια, η startup με έδρα την Καλιφόρνια Made In Space έγινε η πρώτη εταιρεία που πραγματοποίησε 3D εκτύπωση αντικειμένου σε μηδενική βαρύτητα.

    Η ίδια εταιρεία πέτυχε μία σημαντική συμφωνία με τη NASA το 2018 για να αναπτύξει ένα «σύστημα παραγωγής υβριδικών μετάλλων για την εξερεύνηση του διαστήματος». Η ιδέα είναι να εκτυπώνει εξαρτήματα χρησιμοποιώντας μέταλλα αεροδιαστημικών προδιαγραφών όπως τιτάνιο και αλουμίνιο.

    Και η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία JAXA κατάφερε πρόσφατα να στείλει το διαστημόπλοιό της Hayabusa2 σε έναν μικροσκοπικό αστεροειδή, ρίχνοντας ακόμα και μια σφαίρα – και μια βόμβα – στην επιφάνειά του για να συλλέξει δείγματα.

    Αυτές οι προσπάθειες, ωστόσο, παραμένουν μακριά από ένα μέλλον στο οποίο η εξόρυξη αστεροειδών θα μπορούσε να υποστηρίξει ανθρώπινους πολιτισμούς στο βαθύ διάστημα. Δεν έχουμε ακόμη καταλάβει ποια ώρα θα καταφέρει να οικειοποιηθεί αυτούς τους πόρους – ένα ζήτημα που αναμένεται να προκαλέσει κάποια πολιτική ανησυχία.

    Αλλά ο χρόνος εξαντλείται – η κλιματική αλλαγή και οι ταχέως εξαντλούμενοι πόροι μας υποχρεώνουν να κοιτάξουμε πέρα από τον πλανήτη μας. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε τη μετάβαση πριν είναι πολύ αργά.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org σε συνεργασία με το Futurism. Συγγραφέας είναι o Victor Tangermann.



    ΣΧΟΛΙΑ