• Think Tanks

    Γιατί η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει 10 εκατομμύρια έξυπνες κολόνες φωτισμού


    Οι κολόνες φωτισμού σπάνια βρίσκονται στο προσκήνιο. Ο Gene Kelly ανέβηκε σε μία τέτοια στην εμβληματική χολιγουντιανή ταινία Singin ‘in the Rain, αλλά τις περισσότερες φορές η ταπεινή κολόνα είναι απλά αυτό που είναι. Αλλά όχι για πολύ.

    Το πρόγραμμα Humble Lamppost της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει να δώσει μια νέα ζωή σε έναν επί μακρόν παραμελημένο πόρο, καθιστώντας τις αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης έξυπνων πόλεων.

    Υπάρχουν περίπου 90 εκατομμύρια κολόνες φωτισμού στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ΕΕ, και τα τρία τέταρτα είναι ηλικίας άνω των 25 ετών. Ο φωτισμός των δρόμων αντιπροσωπεύει έως και το ήμισυ των προϋπολογισμών ενέργειας ορισμένων πόλεων και μόνο από την εγκατάσταση λαμπών εξοικονόμησης ενέργειας θα εξοικονομηθούν σχεδόν 2 δισ. ευρώ ετησίως.

    Κάθε άλλο παρά ταπεινές

    Με σλόγκαν «δώδεκα πράγματα που μπορείτε να κάνετε με μία ταπεινή κολόνα φωτισμού που δεν έχει καμία σχέση με το φως», η ΕΕ θέλει να αναβαθμίσει 10 εκατομμύρια κολώνες, μετατρέποντάς τις σε έξυπνες λάμπες με ηλιακή ενέργεια που θα είναι σε θέση να παρέχουν μια σειρά υπηρεσιών για έξυπνες πόλεις.

    Εκτός από την παροχή βάσεων για ένα αστικό δίκτυο συνδεδεμένων αισθητήρων 5G για την παρακολούθηση των οχημάτων και των ροών κυκλοφορίας των πεζών, αυτές οι κάθε άλλο παρά ταπεινές έξυπνες λάμπες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ένα δωρεάν δημόσιο δίκτυο WiFi.

    Η ΕΕ αναφέρει ότι οι έξυπνες λάμπες θα βελτιώσουν την ασφάλεια των πολιτών, παρέχοντας δημόσιες πληροφορίες μέσω ψηφιακών οθονών και ηχείων, καθώς και μετρώντας την ποιότητα του αέρα και παρακολουθώντας τους δρόμους για πλημμύρες.

    Οι αισθητήρες τους θα έχουν πολλαπλές χρήσεις, από το να βοηθούν τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης να περιηγηθούν στην πόλη έως το να ειδοποιούν τους οδηγούς για διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης.

    Οι αρχές των πόλεων θα είναι σε θέση να αντισταθμίσουν το κόστος των έξυπνων λαμπών χρησιμοποιώντας τις για να φιλοξενήσουν ψηφιακές διαφημίσεις ή για να παρέχουν σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

    Το Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει να εγκαταστήσει 400 έξυπνες λάμπες κατά τα επόμενα τρία χρόνια, ενώ ήδη υπάρχουν 40. Εκτός από τη μέτρηση των ροών των πεζών και των οχημάτων, χρησιμοποιούν ραντάρ για την παρακολούθηση των ταχυτήτων των οχημάτων, προκειμένου να ελέγχουν τα φανάρια.

    Πέρυσι, η Σιγκαπούρη υπέγραψε σύμβαση ύψους 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την εγκατάσταση έξυπνων φωτιστικών σε όλη τη χώρα. Πόλεις της Αυστραλίας, της Βουλγαρίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ινδίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών εγκαθιστούν ή δοκιμάζουν έξυπνες λάμπες.

    Μίλα μου, είμαι λάμπα

    Στο Λονδίνο και το Μπρίστολ, η εταιρεία Hello Lamp Post της Βρετανίας πρωτοστάτησε σε μια παιχνιδιάρικη προσέγγιση ως προς τις έξυπνες λάμπες. Οι πολίτες μπορούν να πραγματοποιούν συνομιλίες με φωτιστικά και άλλα αντικείμενα στο δρόμο με μηνύματα SMS, χρησιμοποιώντας τον αναγνωριστικό αριθμό του αντικειμένου.

    Οι λάμπες στη δοκιμή είχαν προγραμματιστεί να θέτουν ερωτήσεις σχετικά με το περιβάλλον τους και να εμπλέκουν τους ανθρώπους σε συνομιλίες. Στο Ολυμπιακό Πάρκο της Βασίλισσας Ελισάβετ του Λονδίνου, ζητούσαν από τους περαστικούς να τους πουν τους αγαπημένους τους Ολυμπιονίκες.

    Η ομάδα της ΕΕ λέει ότι οι πόλεις θα πρέπει να σκεφτούν τις κολώνες φωτισμού τους ως «ένα δίκτυο που μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των υπηρεσιών της πόλης, αντί για κολώνες όπου απλά κρέμονται λάμπες».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Douglas Broom



    ΣΧΟΛΙΑ