H Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να απαγορέψει τις λάμπες αλογόνου από την 1η Σεπτεμβρίου. Τα αποθέματα που υπάρχουν θα πωληθούν, ενώ αναμένεται συνολική στροφή σε λαμπτήρες LED, που επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον και θα μειώσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Οι λαμπτήρες LED καταναλώνουν πέντε φορές λιγότερη ενέργεια από τους λαμπτήρες αλογόνου και η σταδιακή εξάλειψη των λαμπτήρων αλογόνου αναμένεται να προκαλέσει μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά 15 εκατ. τόνους ετησίως, μια ποσότητα που αντιστοιχεί με την ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζεται η Πορτογαλία σε ετήσια βάση, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian.
Η εταιρία Philips υπολογίζει πως για τον καταναλωτή η αλλαγή αυτή θα σημαίνει μια εξοικονόμηση χρημάτων ως και 130 ευρώ το χρόνο, καθώς οι λαμπτήρες LED διαρκούν περισσότερο και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.
Σημειώνεται πως οι λάμπες αλογόνου είναι φθηνότεροι αλλά έχουν μέσο χρόνο ζωής περίπου δύο χρόνια, ενώ οι LED περίπου 15 με 20 χρόνια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σκέρτσος: Πάνω από 732 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν σε περισσότερες από 90 startups το 2025 – Αύξηση 35%
- Ανεβαίνει η Novo Nordisk μετά την ανάκληση του σκευάσματος απώλειας βάρους της Hims & Hers
- «Το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς δείχνει τον δρόμο για τον Τουρισμό του Αύριο»
- Κικίλιας: Χρειαζόμαστε μια ισχυρή και ανταγωνιστική ναυτιλία
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.