• Think Tanks

    Φταίει η αυτοματοποίηση για τους μισθούς που δεν ανεβαίνουν;


    Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως η αυτοματοποίηση, γίνονται μια καθημερινή πραγματικότητα, μετασχηματίζοντας τον εργασιακό χώρο.

    Και μια νέα έκθεση από την εταιρεία προσλήψεων Hays υπογραμμίζει πώς η αυτοματοποίηση δεν θέτει μόνο θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, αλλά βάζει και ταβάνι στους μισθούς.

    Η στασιμότητα στην παγκόσμια αύξηση των μισθών οφείλεται εν μέρει στην ανοδική τάση της υιοθέτησης της τεχνολογίας, λέει η Hays, επικαλούμενη μια ακαδημαϊκή έρευνα που διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον ρομπότ ανά 1.000 εργαζόμενους θα μπορούσε να μειώσει τους μισθούς κατά έως και 5%.

    Και αυτή η πίεση είναι πιθανό να συνεχιστεί, αναφέρει η έκθεση, καθώς περισσότερα ρομπότ θα εγκατασταθούν σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.

    Πολλά από αυτά τα θέματα εξετάζονται στην Future of Jobs Report 2018 του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, συμπεριλαμβανομένης της αντίληψης ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για τον αυριανό χώρο εργασίας διασφαλίζοντας ότι διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα.

    Το Φόρουμ έχει ζητήσει περισσότερη «επανεκπαίδευση και αναβάθμιση δεξιοτήτων», υποστηρίζοντας ότι οι «ανθρώπινες δεξιότητες», όπως η δημιουργικότητα και η κριτική σκέψη, θα γίνουν εξίσου σημαντικές με τις τεχνολογικές.

    «Εάν δεν επιδιώξουμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα στο εγγύς μέλλον, κινδυνεύουμε να αποθαρρύνουμε περαιτέρω τους εργαζόμενους παραλείποντας να αυξήσουμε τους μισθούς, να προσφέρουμε πλήρη απασχόληση και να λάβουμε υπ’ όψιν την τεχνολογική πρόοδο στον εργασιακό χώρο», λέει ο Alistair Cox, διευθύνων σύμβουλος της Hays.

    «Οι κρίσεις δεξιοτήτων και αποδοχών είναι εν τέλει συνδεδεμένες και για να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου, οι εργοδότες πρέπει να επανεκτιμήσουν συλλογικά τόσο την αύξηση των μισθών όσο και τις δεξιότητες».

    Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για καλύτερη αντιστοίχιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τις θέσεις εργασίας, ο δείκτης Hays Talent Mismatch – ο οποίος μετρά το χάσμα μεταξύ των δεξιοτήτων που αναζητούν οι επιχειρήσεις και των διαθέσιμων δεξιοτήτων – ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που η εταιρεία άρχισε να τον καταρτίζει το 2012. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης αυξήθηκε σε 6,7 το 2019, από 6,6 το προηγούμενο έτος.

    Η έρευνα της Hays αντικατοπτρίζει επίσης τις έρευνες του Φόρουμ στην απεικόνιση του τρόπου με τον οποίο οι γυναίκες και οι άνδρες εργαζόμενοι ενδέχεται να επηρεαστούν διαφορετικά από αυτές τις τεχνολογικές ανατροπές. Τα επαγγέλματα που συχνά κυριαρχούνται από γυναίκες – για παράδειγμα εκείνα στο λιανεμπόριο – θα μπορούσαν να πληγούν ιδιαίτερα, λέει η έκθεση της Hays, με μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας να εξαλείφονται και να μην αντικαθίστανται.

    Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να «αυξήσουν» τα προγράμματα για να βοηθήσουν τις γυναίκες να εισέλθουν σε τομείς όπου κυριαρχούν παραδοσιακά οι άνδρες, όπως η τεχνολογία, σημειώνει η έκθεση.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Emma Charlton



    ΣΧΟΛΙΑ