• Think Tanks

    Ένα τρισεκατομμύριο δέντρα για το κλίμα

    running


    Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ξεκίνησε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, την αποκατάσταση και τη διατήρηση 1 τρισεκατομμυρίου δέντρων σε όλο τον κόσμο – σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τη βιοποικιλότητα και να συμβάλει στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

    Το σχέδιο 1t.org έχει στόχο να ενώσει κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιχειρήσεις και ιδιώτες σε μια «μαζικής κλίμακας αποκατάσταση της φύσης».

    Μια ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη, η πρωτοβουλία έλαβε την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αν και σκεπτικιστής για την κλιματική αλλαγή, ο Τραμπ δήλωσε ότι ήθελε να δείξει «ισχυρή ηγεσία για την αποκατάσταση, ανάπτυξη και καλύτερη διαχείριση των δέντρων μας και των δασών μας».

    Ο Klaus Schwab, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε: «Η επόμενη δεκαετία θα πρέπει να φέρει πρωτοφανή επίπεδα συνεργασίας, αν θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους για το παγκόσμιο κλίμα, τη βιοποικιλότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το 1t.org αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι ενδιαφερόμενοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις ηλικίες μπορούν να συνεργαστούν για να επιτύχουν έναν ενιαίο, παγκόσμια σημαντικό στόχο».

    Το Φόρουμ αναγνώρισε το έργο των υφιστάμενων προγραμμάτων αναδάσωσης, όπως το American Forests και η Trillion Trees Initiative, και ανέφερε ότι το 1t.org ήταν «μια ευκαιρία να βοηθήσουμε να ενταχθούν αυτές οι πρωτοβουλίες σε μια ενιαία πλατφόρμα» και να βοηθήσει στην κινητοποίηση κεφαλαίων και στην πολιτική στήριξη.

    «Οι λύσεις που βασίζονται στη φύση – η δέσμευση του άνθρακα στα δάση, τις πεδιάδες και τους υγρότοπους του κόσμου – μπορούν να προσφέρουν έως και το ένα τρίτο των μειώσεων εκπομπών που απαιτούνται έως το 2030 για να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού», ανέφερε το Φόρουμ. Οι υπόλοιπες μειώσεις εκπομπών θα πρέπει να προέρχονται από τους τομείς της ενέργειας, της βαριάς βιομηχανίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα.

    Η περιβαλλοντική ακτιβίστρια Jane Goodall δήλωσε: «Το 1t.org προσφέρει καινοτόμες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τη σύνδεση δεκάδων χιλιάδων μικρών και μεγάλων ομάδων σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τη φύτευση δέντρων και την αποκατάσταση των δασών».

    Ο Marc Benioff, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας λογισμικού cloud Salesforce, που παρέχει οικονομική υποστήριξη στο 1t.org, δήλωσε: «Αντιμετωπίζουμε μια πλανητική κλιματική κρίση και τα δέντρα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να απομονώσουμε τον άνθρακα και να σταματήσουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

    Ευχαρίστησε τον Τραμπ για την προσχώρησή του στην πρωτοβουλία και είπε: «Τα δέντρα είναι ένα θέμα κοινής αποδοχής – όλοι είναι υπέρ των δέντρων».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Robin Pomeroy



    ΣΧΟΛΙΑ