• Think Tanks

    Μπορεί ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής να σώσει την οικονομία της;


    Πανηγυρισμοί σημειώθηκαν στην Αργεντινή το περασμένο Σαββατοκύριακο μετά την εκλογή νέου προέδρου. Αλλά για τον νικητή, Alberto Fernández, και την αντιπρόεδρό του Cristina Fernández de Kirchner (μία πρώην πρωθυπουργός που αποκαλείται CFK από τους υποστηρικτές της), το δύσκολο έργο της επιδιόρθωσης μιας ταλαιπωρημένης οικονομίας μπορεί να θολώσει οποιαδήποτε νικητήρια λάμψη.

    Ο Mauricio Macri εξελέγη το 2015 με μια φιλική προς τις επιχειρήσεις πλατφόρμα που περιλάμβανε υποσχέσεις για μείωση του πληθωρισμού και επενδύσεις σε ζωτικής σημασίας υποδομές. Αλλά το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά περισσότερο από 3% κατά τη διάρκεια της θητείας του, συνοδευόμενο από αύξηση του πληθωρισμού, νομισματική κρίση και ένα πακέτο διάσωσης 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ – το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία του διεθνούς οργανισμού.

    Το σύνθημα επανεκλογής του Macri πριν από την ψηφοφορία της Κυριακής (Si, se puede ή «Ναι, μπορούμε») ίσως ακούστηκε οικείο σε όποιον παρακολούθησε την επιτυχημένη προεκλογική καμπάνια του Μπαράκ Ομπάμα το 2008 (και στους οπαδούς των Pointer Sisters). Αλλά σε αντίθεση με τον Ομπάμα, ο Macri αντιμετώπισε ανυπέρβλητες δυσκολίες καθώς διεκδικούσε την επανεκλογή του. Η αρνητική οικονομική προοπτική της Αργεντινής τελικά εκμηδένισε τις προοπτικές της.

    Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, μια ομάδα επενδυτών που διακρατούσαν ομόλογα της χώρας – ισχυροί δανειστές που θα ήθελαν πολύ να πληρωθούν με τόκο – έφυγαν από μια συνάντηση με συνεργάτες του Fernández και αξιωματούχους του ΔΝΤ προετοιμασμένοι για βαριές απώλειες. Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες προειδοποιήσεις του Macri ότι ο περονιστής αντίπαλός του είναι ένας λαϊκιστής του οποίου οι προτάσεις παρεμβατικής πολιτικής είναι ακριβώς αυτό που η Αργεντινή δεν χρειάζεται, δεν εισακούστηκαν.

    Τώρα, ο Fernández και η αντιπρόεδρός του, η οποία αντιμετωπίζει και μία δίκη με κατηγορίες για διαφθορά, θα πρέπει να βρουν τον τρόπο να επαναφέρουν την 24η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως στο σωστό δρόμο. Ακολουθούν μερικά links για βαθύτερη ανάγνωση (και προβολή) από την πλατφόρμα Στρατηγικής Νοημοσύνης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ:

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org



    ΣΧΟΛΙΑ