• Think Tanks

    Αυτό είναι το μυστικό του μοντέλου που εφάρμοσε η Σουηδία για την αντιμετώπιση της πανδημίας

    • worldeconomicforum.org

    Σουηδία


    Οι κυβερνήσεις που αναζητούν μακροπρόθεσμες λύσεις για τη διαχείριση της πανδημίας θα πρέπει να ξεκινήσουν διαμορφώνοντας με διαφορετικό τρόπο τη σχέση τους με το ευρύ κοινό, δήλωσε ο Michael J. Ryan, επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

    Η Σουηδία έχει τραβήξει την προσοχή παγκοσμίως για τη μοναδική της προσέγγιση στη διαχείριση του ιού. Η χώρα δεν έχει εφαρμόσει τα περισσότερα από τα μέτρα του lockdown που έλαβαν όλες οι χώρες διεθνώς. Για παράδειγμα, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων, τα εστιατόρια και τα μπαρ έχουν παραμείνει ανοιχτά.

    Ο Ryan επισήμανε, ωστόσο, ότι η χώρα έχει υιοθετήσει μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η Σουηδία έχει αυξήσει τις δυνατότητες για εντατική φροντίδα, έχει μια ισχυρή πολιτική δημόσιας υγείας σχετικά με τη σωματική απόσταση και την, πολύ σημαντική, παροχή προστασίας σε όσους βρίσκονται σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, οι οποίες έχουν βοηθήσει το σύστημα υγείας της στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων του Covid-19.

     

    Η κύρια διαφορά στην προσέγγιση της Σουηδίας είναι η εμπιστοσύνη στον πληθυσμό της. Ο Ryan τόνισε:«Αυτό που έχει κάνει διαφορετικά είναι ότι το κράτος βασίζεται πολύ στη σχέση  με τον πολίτη του. Εμπιστεύτηκε πραγματικά τις κοινότητές του για να εφαρμόσει αυτή τη φυσική απόσταση. “

    Αυτή η εμπιστοσύνη, σε συνδυασμό με στρατηγικούς ελέγχους και σαφή επικοινωνία, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες που χαλαρώνουν τους περιορισμούς κλειδώματος για να προσαρμοστούν με ασφάλεια σε μία νέα κανονικότητα. Επίσης, επισήμανε: «Αν θέλουμε να φτάσουμε σε μία νέα κανονικότητα, με πολλούς τρόπους η Σουηδία αντιπροσωπεύει ένα μελλοντικό μοντέλο».

    Ωστόσο, ο Ryan προειδοποίησε για τη στρατηγική της Σουηδίας: «Απομένει να δούμε αν [η προσέγγισή της] θα είναι απόλυτα επιτυχής ή όχι.”

    Η συνεχής επαγρύπνηση θα είναι βασική, ανεξάρτητα από το ακριβές μοντέλο που ακολουθούν οι χώρες. Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε: «Αν θέλουμε να επιστρέψουμε σε μια κοινωνία στην οποία δεν θα έχουμε lockdowns, τότε η κοινωνία μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί σε μία μεσοπρόθεσμη, ή ενδεχομένως μια μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας περίοδο, κατά την οποία οι φυσικές και κοινωνικές μας σχέσεις θα πρέπει να περιορίζονται λόγω της παρουσίας του ιού.

    “Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι παρών και θα πρέπει, ως άτομα, οικογένειες και κοινότητες, να κάνουμε ότι είναι δυνατόν σε καθημερινή βάση για να μειώσουμε τη μετάδοση του”.

     

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η .



    ΣΧΟΛΙΑ