• Think Tanks

    Αυτή η ιαπωνική εταιρεία πληρώνει τους υπαλλήλους της για να κοιμούνται καλά


    Η ιδέα του να πληρώνεσαι επιπλέον για να κοιμάσαι ακούγεται τρελή, αλλά μια εταιρεία πολυτελών γάμων στο Τόκιο, ονόματι Crazy, κάνει ακριβώς αυτό.

    Το φλέγον θέμα του ύπνου τυγχάνει μεγάλης προσοχής στην Ιαπωνία. Τόσο μεγάλης, ώστε οι εργαζομενοι της Crazy που εξασφαλίζουν τουλάχιστον έξι ώρες ύπνου κάθε νύχτα κερδίζουν βαθμούς αξίας έως και 570 δολαρίων το χρόνο, που μπορούν να ανταλλάσσονται με γεύματα στην καφετέρια της εταιρείας.

    Η μη λήψη επαρκούς ύπνου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ζητημάτων υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο και κατάθλιψη. Στις πιο ακραίες της εκφάνσεις, η στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση, έλλειψη γνωστικών λειτουργιών και, τελικά, θάνατο. Έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη και ωςτεχνική βασανιστηρίων.

    Ο Kazuhiko Moriyama, Διευθύνων Σύμβουλος της Crazy, πιστεύει ότι η Ιαπωνία χρειάζεται μια νέα σχέση με τον ύπνο. Στην Ιαπωνία υπάρχει μια κουλτούρα σκληρής δουλειάς και πολλών ωρών εργασίας, που μπορεί να περιλαμβάνουν τη θυσία των προσωπικών αναγκών για το καλό της επιχείρησης. Αλλά αυτό έχει οδηγήσει σε ένα ακραίο πρόβλημα: θανάτους που προκαλούνται από την ακραία στέρηση του ύπνου. Το φαινόμενο έχει το δικό του όνομα: karoshi.

    Το 2013, η 31χρονη δημοσιογράφος Miwa Sado πέθανε από συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια λίγο αφού δούλεψε 159 ώρες υπερωριών σε ένα μήνα, με μόνο δύο ημέρες ρεπό. Ο Tadaaki Igari, 57χρονος μηχανικός που εργαζόταν στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, πέθανε τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους από θανατηφόρα αρρυθμία (μη φυσιολογικοί παλμοί). Και αυτός είχε δουλέψει πολλές υπερωρίες, καταγράφοντας 100 ώρες τον μήνα πριν από το θάνατό του. Ένα πρόσφατα δημοσιευμένο έγγραφο της κυβέρνησης προειδοποιεί ότι οι δάσκαλοι και το ιατρικό προσωπικό διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο να υποστούν karoshi.

    Αλλά για τους υπαλλήλους του Crazy στο Τόκιο, δεν υπάρχουν τέτοιοι φόβοι.”Πρέπει να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, διαφορετικά η ίδια η χώρα θα αποδυναμωθεί“, δήλωσε ο Moriyama στο Bloomberg. Η στάση του αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη ιαπωνική τάση για μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υγεία και την ευημερία.

    Το ιαπωνικό υπουργείο Υγείας εκδίδει οδηγίες για τους εργοδότες ώστε να βοηθήσουν στην εξάλειψη αυτού που ονομάζει στάση «ο ύπνος δεν είναι και τόσο σημαντικός» και να επισημάνει στις επιχειρήσεις τη σημασία του ύπνου και τα οφέλη ενός ξεκούραστου εργατικού δυναμικού. Εν τω μεταξύ, η Ιαπωνική Εταιρεία Έρευνας Ύπνου προειδοποίησε ότι το 71% των ενήλικων ανδρών στην Ιαπωνία κοιμάται συνήθως λιγότερο από επτά ώρες κάθε βράδυ. Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι το 30% των Ιάπωνων ενηλίκων τώρα βασίζονται στο αλκοόλ για να κοιμηθούν – μια κατάσταση που θα μπορούσε άνετα να προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα υγείας στο μέλλον.

    Για τις επιχειρήσεις που είναι συνηθισμένες σε μια κουλτούρα αξιοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερης αξίας από το προσωπικό τους, υπάρχουν κάποιοι πολύ σημαντικοί λόγοι για να αλλάξουν οι τρόποι τους και να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι να φροντίζουν καλύτερα τους εαυτούς τους. Μια μελέτη του 2009 από την Rand προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει το κόστος της στέρησης του ύπνου. Η κακή υγεία και τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας ενοχοποιούνται για μια εκτιμώμενη απώλεια παραγωγικότητας της ιαπωνικής οικονομίας κατά 138 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αξίας 2,92% του ΑΕΠ.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι ο Sean Fleming



    ΣΧΟΛΙΑ