• Think Tanks

    Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες πόλεις του κόσμου


    Σε όλο τον κόσμο, start-up επιχειρήσεις και επιχειρηματικοί γίγαντες είναι απασχολημένοι με την ανάπτυξη νέων ιδεών που θα μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο. Αλλά ποιες πόλεις παρέχουν το καλύτερο πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η καινοτομία;

    Ο Δείκτης Καινοτομίας Πόλεων 2019 συγκρίνει την πραγματική απόδοση 500 πόλεων ώστε να εντοπίσει τα καλύτερα μέρη για την υλοποίηση νέων ιδεών.

    Αυτές είναι οι 10 πιο καινοτόμες πόλεις στον κόσμο.

    1. Τορόντο

    Η μεγαλύτερη πόλη του Καναδά είναι ένα κέντρο για την τεχνητή νοημοσύνη, με νέες τεχνολογίες για τομείς που κυμαίνονται από το λιανεμπόριο μέχρι την υγειονομική περίθαλψη, που προσελκύουν μεγάλες επενδύσεις. Ένας πλούτος ταλέντων και προγραμμάτων προώθησης συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα έχουν συμβάλει στην επιτυχία της πόλης.

    1. Σαν Φρανσίσκο-Σαν Χοσέ

    Το San Francisco Bay Area διαθέτει μια ζωντανή σκηνή start-up επιχειρήσεων. Είναι επίσης η έδρα μερικών από τους τεχνολογικούς κολοσσούς του κόσμου, όπως η Google, η Facebook και η Apple. Η πόλη υποχώρησε 6 θέσεις στον φετινό δείκτη, από την 3η θέση πέρυσι.

    1. Βοστώνη

    Μια από τις πέντε πόλεις των ΗΠΑ στην πρώτη δεκάδα φέτος, η Βοστώνη έχει έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς τεχνολογίας της χώρας. Πέρα από μια ευημερούσα βιομηχανία ρομποτικής, στην περιοχή φιλοξενούνται εταιρείες που ειδικεύονται στο περιεχόμενο του διαδικτύου και στα analytics.

    1. Σικάγο

    Νεοεισερχόμενο στην πρώτη δεκάδα, το Σικάγο έχει μια μοναδική προσέγγιση για την προσέλκυση και διατήρηση ταλέντων. Αντί να συσπειρώνει νέες εταιρείες τεχνολογίας σε μια «φούσκα», στα πρότυπα της Silicon Valley, οι εταιρείες είναι διάσπαρτες σε όλη την πόλη. Αυτό δημιουργεί ένα οικοσύστημα που προσελκύει νέες επιχειρήσεις και βοηθά τη δεξαμενή ταλέντων να ενσωματωθεί, αντί να αναζητά ευκαιρίες αλλού.

    1. Παρίσι

    Η γαλλική πρωτεύουσα εξελίσσεται γρήγορα στον κύριο κόμβο τεχνολογίας της Ευρώπης, κοντράροντας τις γειτονικές της πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου. Τεχνολογικά προγράμματα έχουν υλοποιηθεί για να προσελκύσουν διεθνείς εταιρείες και ταλέντα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο εξορθολογισμός του εταιρικού φόρου και της εργατικής νομοθεσίας, ένα fast-track σύστημα διεθνούς τεχνολογικής βίζας και ένα εθνικό ταμείο καινοτομίας ύψους 10 δισ. ευρώ.

    1. Σιγκαπούρη

    Μία από τις δύο ασιατικές πόλεις που μπήκε στην πρώτη δεκάδα, η Σιγκαπούρη είναι μια ελκυστική πρόταση για τις εταιρείες τεχνολογίας που επιθυμούν να εισέλθουν στις αγορές της Ασίας-Ειρηνικού. Διαθέτει μια περιοχή 20 στρεμμάτων που είναι αφιερωμένη στην έρευνα για αυτόνομα οχήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σιρκουί για δοκιμές, γεμάτου με φανάρια, στάσεις λεωφορείων και διαβάσεις πεζών. Περισσότερες από 10 εταιρείες διεξάγουν δοκιμές στο κέντρο.

    1. Λος Άντζελες

    Το Λος Άντζελες φιλοξενεί τη Silicon Beach, μια τεχνολογική κοινότητα με πάνω από 500 start-up επιχειρήσεις, καθώς και γραφεία καθιερωμένων κολοσσών της βιομηχανίας, όπως η Google, η Salesforce και η μητρική εταιρεία της Snapchat. Ο τομέας τεχνολογίας αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της τοπικής οικονομίας και βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

    1. Λονδίνο

    Έχοντας άλλοτε την πρώτη θέση στη λίστα, το Λονδίνο πέφτει κατά μία θέση, στην τρίτη, παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν ευημερούντα κλάδο τεχνολογίας που ευνοεί τους πρωτοπόρους και προσελκύει κορυφαία ταλέντα. Η πρωτεύουσα της Αγγλίας παραμένει κορυφαίος κόμβος για τις εταιρείες τεχνολογίας, με πολλούς από τους μεγάλους παίκτες της βιομηχανίας, όπως η Facebook, η Apple, η Intel και η Google, να έχουν μεγάλες επιχειρήσεις στην πόλη.

    1. Τόκιο

    Ο πρωτοπόρος του περασμένου έτους, το Τόκιο, πέφτει στην δεύτερη θέση, αλλά διατηρεί το στάτους του ως ένας από τους κορυφαίους κόμβους καινοτομίας στον κόσμο. Η ιαπωνική μεγαλούπολη είναι το σπίτι της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της ρομποτικής και αποτελεί ένα πρωτοποριακό κέντρο για την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

    1. Νέα Υόρκη

    Κάνοντας άλμα τριών θέσεων στην κορυφή του φετινού δείκτη, το Μεγάλο Μήλο είναι μια επιχειρηματική υπερδύναμη που επενδύει πολύ στην καλλιέργεια περισσότερων από 7.000 τεχνολογικών start-ups. Ο τεχνολογικός τομέας της πόλης αναπτύχθηκε ταχέως τα τελευταία χρόνια, αναπτύσσοντας κορυφαία στον κόσμο ταλέντα και εξειδίκευση σε κλάδους όπως οι προηγμένες κατασκευές και η ρομποτική, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και οι επιστήμες της υγείας και της ζωής.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Johnny Wood



    ΣΧΟΛΙΑ