• Think Tanks

    Αυτές είναι οι πιο καινοτόμες οικονομίες του κόσμου

    Zurich


    Η Ελβετία κατέκτησε και πάλι την πρώτη θέση στον πιο πρόσφατο Δείκτη Παγκόσμιας Καινοτομίας – ένας τίτλος που διατηρεί από το 2011.

    Υπάρχει λοιπόν μια ελβετική συνταγή επιτυχίας; Η μικρή χώρα, χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, τα πηγαίνει εξαιρετικά στις κατοχυρώσεις με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, στα έσοδα από πνευματική ιδιοκτησία και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με την έκθεση.

    Η Σουηδία κατατάσσεται δεύτερη, ακολουθούμενη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Κάθε χρόνο, ο δείκτης, που συντάσσεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (WIPO), το Κολλέγιο Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Cornell και το INSEAD, αξιολογεί την απόδοση περίπου 130 οικονομιών σε όλο τον κόσμο ως προς την καινοτομία.

    Το κάνει αυτό χρησιμοποιώντας 80 δείκτες που κυμαίνονται από τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη και τις αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας και κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, μέχρι νεότερες μετρήσεις, όπως η ανάπτυξη εφαρμογών για κινητά και οι εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας.

    Φέτος οι ΗΠΑ επανήλθαν στην πρώτη πεντάδα, έχοντας πέσει στην έκτη θέση το 2018. Και το Ισραήλ, στη 10η θέση, έγινε η πρώτη χώρα από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής και Δυτικής Ασίας που μπαίνει στην πρώτη δεκάδα.

    Ο καλύτερος στην τάξη

    Εκτός από την κατάταξη των πιο καινοτόμων οικονομιών στον κόσμο, ο δείκτης ξεχωρίζει τους περιφερειακούς ηγέτες στην καινοτομία (τις ΗΠΑ, τη Χιλή, την Ελβετία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική, το Ισραήλ και τη Σιγκαπούρη) και τους κορυφαίους ανά ομάδα εισοδημάτων (Ελβετία, Κίνα, Βιετνάμ και Ρουάντα).

    Η Κίνα – η μόνη οικονομία μεσαίου εισοδήματος στις πρώτες 30 θέσεις – συνεχίζει να ανεβαίνει στον δείκτη, καθώς μετακινήθηκε από τη 17η θέση το 2018 στη 14η.

    Καθιερωμένη πια ως «παγκόσμιος ηγέτης καινοτομίας», η Κίνα κατατάσσεται ψηλά στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα βιομηχανικά σχέδια και τα εμπορικά σήματα ανά προέλευση, καθώς και στις εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας και δημιουργικών αγαθών. Επίσης, φιλοξενεί 18 από τα 100 κορυφαία clusters επιστήμης και τεχνολογίας του δείκτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

    Η Ινδία είναι επίσης αξιοσημείωτη. Είναι η πιο καινοτόμος οικονομία της Κεντρικής και Νότιας Ασίας και κατέγραψε τη μεγαλύτερη μεταβολή του 2019, με άλμα πέντε θέσεων στην 52η (κατατασσόταν 81η το 2015).

    Επίσης, η Ινδία κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των καλύτερων χωρών στον κόσμο για καθοριστικούς παράγοντες καινοτομίας, όπως οι εξαγωγές υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών, οι πτυχιούχοι επιστημών και μηχανικής, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου (ένα μέτρο για τις επενδύσεις σε όλο το φάσμα της οικονομίας) και οι εξαγωγές δημιουργικών αγαθών.

    Οι ινδικοί τεχνολογικοί κόμβοι Μπανγκαλόρου, Μουμπάι και Νέο Δελχί εμφανίζονται επίσης ψηλά στη λίστα με τα 100 κορυφαία clusters επιστήμης και τεχνολογίας.

    Αλλά η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις στραγγαλίζουν την καινοτομία σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Οι χώρες με τη χαμηλότερη κατάταξη το 2019 είναι ο Νίγηρας, το Μπουρούντι και η Υεμένη.

    Η καινοτομία ακμάζει

    Παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, τη χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας και τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, οι προοπτικές είναι θετικές για την καινοτομία, η οποία σύμφωνα με την έκθεση «ανθεί» σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην Ασία.

    Οι επενδύσεις στην καινοτομία έχουν αυξηθεί σε ολόκληρο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, ενώ η χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας έφθασε σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ το 2017 και το 2018.

    Και οι δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη αυξάνονται ταχύτερα από ό,τι η παγκόσμια οικονομία, και υπερδιπλασιάστηκαν κατά το διάστημα μεταξύ 1996 και 2016.

    «Ποτέ στην ιστορία δεν έχουν τόσοι πολλοί επιστήμονες παγκοσμίως εργαστεί για την επίλυση των πιο πιεστικών παγκόσμιων επιστημονικών προκλήσεων», αναφέρει η έκθεση.

    Ωστόσο, προειδοποιεί για τις επικείμενες πιέσεις από τις διαταραχές στο εμπόριο και τον προστατευτισμό και υπογραμμίζει τη σημασία της κυβερνητικής πολιτικής για την ενθάρρυνση της καινοτομίας.

    Οι χώρες που δίνουν προτεραιότητα στην καινοτομία στις πολιτικές τους έχουν βελτιώσει σημαντικά την κατάταξή τους, λέει ο Francis Gurry, Γενικός Διευθυντής του WIPO.

    Η άνοδος στον δείκτη οικονομικών κολοσσών όπως η Κίνα και η Ινδία «έχει μεταμορφώσει τη γεωγραφία της καινοτομίας και αυτό αντικατοπτρίζει τη στοχευμένη πολιτική δράση για την προώθηση της καινοτομίας», λέει σε ανακοίνωση για τη δημοσιοποίηση του δείκτη του 2019 στην Ινδία.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Rosamond Hutt



    ΣΧΟΛΙΑ