• LIFE&STYLE

    Δείτε τα: Αυτά είναι τα πιο καινοτόμα πανεπιστήμια της Ευρώπης

    • NewsRoom


    Μετά τις λίστες με τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου ή τα ιδρύματα με τα ιστορικότερα και πιο καλαίσθητα campus, οι ειδικοί επί τους θέματος αποφάσισαν να πάνε ένα βήμα πιο πέρα τις έρευνές τους και να βρουν άλλα λιγότερο συνηθισμένα στοιχεία για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    Μία από αυτές τις νέου τύπου έρευνες αφορά το πόσο πρωτοποριακά είναι τα εκάστοτε πανεπιστήμια. Το Reuters έφερε στο φως μία τέτοια μελέτη και σε μία λίστα του συμπεριέλαβε τα 100 πιο καινοτόμα. Στοιχεία όπως, πόσο συμβάλουν στην πρόοδο της επιστήμης, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών αλλά και στην τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, αποτέλεσαν βασικούς παράγοντες για να βγουν τα τελικά αποτελέσματα.

    europe's innovative universities

    Το πιο δυναμικό και καινοτόμο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη είναι το βελγικό KU Leuven. Το πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1425 από τον πάπα Μαρτίνο τον 5ο  και είναι το παλιότερο καθολικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης. Το UK Leuven κερδίζει επάξια την πρώτη θέση στη λίστα κατάταξης των πιο καινοτόμων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, εν μέρει, γιατί σε αυτό έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος αριθμός από εφευρέσεις. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το ότι οι ερευνητές του έχουν κατασκευάσει τις περισσότερες πατέντες από οποιοδήποτε άλλο πανεπιστήμιο στην Ευρώπη.

    Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως τα πανεπιστήμια ανεβαίνουν στη λίστα της κατάταξης όταν αποχωρίζονται από τα τεχνικά τους τμήματα. Παράδειγμα αυτού αποτελεί και το Imperial College London, που βρέθηκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης και το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε τμήμα του Imperial College of Science, Technology and Medicine, που άνηκε στο University of London. Τώρα το ICL βρίσκεται σε καλύτερη θέση από το Uiversity of London το οποίο και κατέχει την 30η θέση ανάμεσα στα 100 πανεπιστήμια της Ευρώπης.

    Στη λίστα αυτή η Γερμανία κατέχει την πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έρχεται στη δεύτερη θέση με 17 ιδρύματα στη λίστα μεταξύ των οποίων βρίσκονται τα πανεπιστήμια του Cambridge και της Οξφόρδης.

    Η Ιρλανδία έχει μόνο τρία κολέγια στη λίστα αλλά με πληθυσμό λιγότερο από 5 εκατομμύρια, μπορεί να καυχιέται για την θέση της!

    Η λίστα με τα καινοτόμα πανεπιστήμια, αποτελεί και καθρέφτη για το ποιες είναι και οι πιο πρωτοποριακές χώρες στην Ευρώπη, εν γένει. Το The World Economic Forum’s Global Competitiveness Report σε έρευνα που πραγματοποίησε για την περίοδο 2015 -2016, κατέταξε στην 1η θέση την Ελβετία και την Γερμανία στην 6η.

    innovative countries

    Από την άλλη η Μεγάλη Βρετανία παρά την παρουσία της στη λίστα με τα καινοτόμα πανεπιστήμια δεν συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τις 10 πιο καινοτόμες χώρες.

    Για την έρευνα που αφορά στα πανεπιστήμια η λίστα συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψιν 10 διαφορετικές μετρήσεις, όπως είναι τα ακαδημαϊκά γραπτά που αποδεικνύουν τους βασικούς τομείς έρευνας αλλά και τα βραβεία ευρεσιτεχνίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/doulia-sti-vretania-aftes-ine-9-xenes-glosses-diavatiria-gia-pachilous-misthous/77185

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/ean-psachnete-tora-pou-tha-spoudasete-dite-ta-21-kalitera-panepistimia-tou-kosmou/76387

     

    http://www.mononews.gr/afta-ine-ta-30-omorfotera-panepistimia-tis-evropis/74322



    ΣΧΟΛΙΑ