• Think Tanks

    Αυτές είναι οι χώρες με τον μεγαλύτερο πληθωρισμό


    Ο ρυθμός του πληθωρισμού έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομική σας κατάσταση, επηρεάζοντας τις πληρωμές στεγαστικών δανείων, τις αποταμιεύσεις και το κόστος των καθημερινών αγορών σας.

    Το πώς οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών για τις οποίες δαπανούμε τακτικά χρήματα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις για να διαπιστώσουν το κλίμα της οικονομίας μιας χώρας. Είναι γενικά αποδεκτό ότι η χαμηλή, προβλέψιμη άνοδος του πληθωρισμού είναι καλύτερη για όλους. Ο παγκόσμιος ρυθμός του πληθωρισμού είναι σήμερα γύρω στο 3,6%, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Αλλά εάν ο πληθωρισμός είναι υπερβολικά υψηλός ή ευμετάβλητος, είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις να καθορίσουν τις σωστές τιμές και για τους καταναλωτές να προγραμματίσουν τις δαπάνες τους, λέει η Τράπεζα της Αγγλίας. Εάν οι τιμές ανεβαίνουν δραστικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν μπορείτε να αγοράσετε τόσο πολλά με το ίδιο ποσό και μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογίσετε πόσο αξίζουν τα χρήματά σας.

    Και κάποιες χώρες που έχουν πληγεί από πολιτική και οικονομική αστάθεια – ειδικά η Βενεζουέλα, η Ζιμπάμπουε και το Νότιο Σουδάν – αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, σύμφωνα με στοιχεία που συντάχθηκαν από την Trading Economics.

    Η πληγείσα από κρίση Βενεζουέλα είναι στην κορυφή μίας λίστας με τις χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού, με ρυθμό περίπου 300.000% τον Απρίλιο. Με την πολιτική και οικονομική αναταραχή στη χώρα να μην δείχνει σημάδια ύφεσης, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο ρυθμός θα εκτοξευθεί σε 10 εκατομμύρια τοις εκατό μέχρι το τέλος του έτους.

    Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Βενεζουέλα εν μέσω πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ. Η οικονομία είναι μικρότερη από το ήμισυ του μεγέθους που ήταν το 2013, καθώς η συρρικνούμενη παραγωγή πετρελαίου, ο υπερπληθωρισμός και η πολιτική αβεβαιότητα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν έναν φαύλο κύκλο που αποδεικνύεται δύσκολο να σπάσει.

    Δεύτερη στη λίστα, η Ζιμπάμπουε έχει σήμερα ποσοστό πληθωρισμού μόλις κάτω από 176%, προκαλώντας ανησυχία ότι η χώρα επιστρέφει στον υπερπληθωρισμό που υπέστη πριν από μια δεκαετία.

    Οι τιμές αυξάνονται λόγω έλλειψης βασικών προϊόντων, όπως το ψωμί, τα καύσιμα και τα φάρμακα. Ο πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Emmerson Mnangagwa υποσχέθηκε σταθερότητα αφού διαδέχθηκε τον Robert Mugabe το 2017, αλλά φαίνεται ότι η οικονομική αναβίωση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

    Όπως επισημαίνει ο Zahid Hussain, επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας: «Η οικονομική ανάπτυξη και η πολιτική σταθερότητα είναι βαθιά διασυνδεδεμένες. Αλλά δεν είναι όλες οι μορφές πολιτικής σταθερότητας εξίσου φιλικές προς την ανάπτυξη. Πολλά εξαρτώνται από το βαθμό στον οποίο η σταθερότητα μεταφράζεται σε καλή διακυβέρνηση».

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι o Douglas Broom



    ΣΧΟΛΙΑ