• ΑΓΟΡΕΣ

    Τεχνητή Νοημοσύνη: Ο πόλεμος των τσιπς και οι πιέσεις στην Nvidia

    • NewsRoom
    Ο Τζεν-Σου Χουάνγκ ίδρυσε την Nvidia το 1993

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang


    Το ψυχρό κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνα επεκτείνεται στον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης με τους νέους περιορισμούς που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στα high end τσιπς που εξάγονται προς την Κίνα, να ασκούν πιέσεις στον μεγαλύτερο νικητή μέχρι στιγμής του φετινού ράλι, την Nvidia.

    Η εταιρεία που έκανε μία εντυπωσιακή πορεία το 2023 με ανάκαμψη άνω του 180%, αντιμετωπίζει τις πρώτες πιέσεις στη μετοχή της, η αξία της οποίας έχει εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή της αξία άνω του 1 τρις δολαρίων.

    Η ευκαιρία των τεχνολογικών κολοσσών

    Μετά το διαδίκτυο και τα smartphones, οι τεχνολογικοί κολοσσοί των δύο χωρών βλέπουν ακόμα μία ευκαιρία να κυριαρχήσουν στον τομέα της τεχνολογίας.

    Οι αμερικάνικες εταιρείες μέχρι στιγμής έχουν προβάδισμα και ακολουθεί η Κίνα που παλεύει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

    Οι ΗΠΑ έχουν μπει δυναμικά στον χώρο με συνολικά μέχρις στιγμής 26,6 δισ. δολάρια επενδύσεις, όταν η Κίνα έχει μόνο 4 δις δολάρια σε επενδύσεις και επιχειρεί να επιστρατεύσει δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες και βετεράνους μηχανικούς για να ανταγωνιστεί τους αμερικανικούς κολοσσούς.

    Αναλυτές και στελέχη πιστεύουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα διαμορφώσει τους ηγέτες στην τεχνολογία του μέλλοντος και θα προωθήσει εφαρμογές από την υπερυπολογιστική μέχρι τον τομέα της άμυνας. Κάποιοι προειδοποιούν μάλιστα ότι ίσως ανατρέψει και γεωπολιτικές ισορροπίες στο μέλλον.

    Το μπλόκο των ΗΠΑ

    Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό των εξαγωγών τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτά που κατασκευάζει η Nvidia, στην Κίνα.

    Τα high-end τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτά του επεξεργαστή A800 της Nvidia έχουν γίνει ανάρπαστα σε πελάτες στην Κίνα και πλέον με τους νέους περιορισμούς η αλυσίδα εφοδιασμού θα εμφανίσει δυσλειτουργίες.

    Η Nvidia, η οποία μπήκε πρόσφατα στο club του 1 τρισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης, έχει ήδη αρχίσει να δέχεται τις πρώτες πιέσεις, με τη μετοχή της να κινείται σε αρνητικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες.

    Και δεν είναι μόνο οι εταιρείες τσιπ όπως οι Nvidia και  AMD της Wall Street που υποχώρησαν, αλλά και οι τεχνολογικοί κολοσσοί, εισηγμένοι στο Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει μεγάλες επενδύσεις και projects στην Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως η Alibaba.

    Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιέσεις των ΗΠΑ θα επιφέρουν πλήγμα στην Κίνα, όμως δεν θα αφήσουν αλώβητες τις αμερικάνικες εταιρείες τσιπ.

    Αντίθετα, ήδη κερδισμένες φαίνεται να βγαίνουν οι κινεζικές μετοχές τσιπ τεχνητής νοημοσύνης όπως οι Cambricon Technologies και Changsha Jingjia Microelectronics, οι οποίες είδαν ανάκαμψη ακόμα και 4,8%.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Ανάκαμψη για WTI και Brent έφερε η πτώση των αμερικανικών αποθεμάτων

    Χρηματιστήριο: Έβρεξε πακέτα στην Eurobank, πάρτι σε Πειραιώς και ΔΕΗ

    Profile: Διανομή μερίσματος 0,0380 ανά μετοχή



    ΣΧΟΛΙΑ