• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα παράδοξα της Wall Street: Το ξέφρενο ράλι 600% και οι μετοχές των 4 δολαρίων

    Wall Street


    Η Wall Street βιώνει γι’ ακόμη μία φορά ένα ξέφρενο ράλι με επίκεντρο τη τεχνητή νοημοσύνη, τη νέα αγαπημένη επένδυση των traders. Το ράλι ακόμα και 600% σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης που η μετοχή τους δεν ξεπερνάει τα 4 δολάρια με αφορμή την φρενίτιδα για την τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρουν τις μνήμες από την εποχή που το blockchain σάρωνε τους δείκτες της αγοράς, με εξωφρενικές αποτιμήσεις μετοχών και ράλι διαρκείας, μέχρι την απότομη πτώση πριν μερικούς μήνες.

    Αν και οι κολοσσοί της τεχνολογίας δίνουν μία δημόσια και σκληρή μάχη να κυριαρχήσουν στην τεχνητή νοημοσύνη, οι επενδυτές βλέπουν ευκαιρία για γρήγορο και εύκολο κέρδος σε εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης που έστω και σε ελάχιστο βαθμό συνδέονται με αυτή την τεχνολογία.

    Ευκαιρίες ή πυροτεχνήματα;

    Πολλές από αυτές είδαν  τη μετοχή τους να κάνει ράλι με τριψήφια ποσοστά, η μετοχή τους όμως δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα τέσσερα δολάρια.

    Αντίθετα, Alphabet και Microsoft, οι οποίες έχουν ανακοινώσει τις επενδύσεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη με τα αντίπαλα εργαλεία Bard και ChatGPT αντίστοιχα, έχουν καρπωθεί μέχρις στιγμής ένα 20% στις μετοχές τους τον τελευταίο μήνα, ξεκινώντας όμως από τα πολύ χαμηλά της προηγούμενης χρονιάς.

    Εταιρείες όπως οι  BigBear.ai Holdings με κεφαλαιοποίηση 670 εκατ. δολάρια και η SoundHound με χρηματιστηριακή αξία 742 εκατ. δολάρια έχουν πρωτοστατήσει σε ένα εντυπωσιακό ράλι με την πρώτη μέσα σ’ ένα μήνα να ανακάμπτει 600% και τη δεύτερη κατά 200%.

    Τα μερίδια της SoundHound AI,  η οποία προσφέρει υπηρεσίες πλατφόρμας φωνητικής τεχνητής νοημοσύνης και της εταιρείας ασφαλείας της Ταϊλάνδης Guardforce AI έχουν υπερδιπλασιαστεί μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η εταιρεία ανάλυσης BigBear.ai κέρδισε εννέα φορές την αξία της.

    Η διάθεση των εταιρειών να εισαχθούν στον κόσμο της τεχνητής νοημοσύνης είναι ικανή να εκτοξεύσει τις μετοχές τους.

    Η κινεζική Baidu ανακοίνωσε ότι θέλει να λανσάρει το δικό της «έξυπνο» chatbot, το Ernie Bot, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσει τα βήματα των Microsoft και Google και εκτόξευσε την μετοχή της.

    Η μετοχή σημείωσε άλμα 45% στο Χονγκ Κονγκ μέσα σ’ ένα μήνα καθώς η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει το δικό της chatbot τεχνητής νοημοσύνης της τον Μάρτιο.

    Η εταιρεία λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης, αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η C3.ai σημείωσε ρεκόρ καθημερινών εισροών λιανικής αξίας 31,4 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Vanda Research με τη μετοχή της να ανεβαίνει 140% μέσα στο 2023.

    «Οι εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης έχουν την τεχνητή νοημοσύνη ως πολύ μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησής τους από τις μεγαλύτερες», δήλωσε ο Matthew Tuttle, διευθύνων σύμβουλος της Tuttle Capital Management σχετικά με τον λόγο που συγκεντρώνουν τους μικροεπενδυτές.

    Ο Tuttle είπε ενώ είχε πάρει θέση short  στις μετοχές του C3.ai πριν από περίπου μια εβδομάδα, τώρα θέλει να περάσει στη long πλευρά γιατί  «εκεί είναι η δράση».

    H μάχη Google-Microsoft

    Στο μέτωπο των Big Tech, Microsoft και Alphabet επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη, με το ChatGPT να έχει ήδη κερδίσει το ενδιαφέρον των χρηστών.

    Η Google απάντησε στην πρόκληση με το Bard, το οποίο βασίζεται στο δικό της διαλογικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης Lamda (Language Model for Dialogue Applications). Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει νέα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στην υπάρχουσα μηχανή αναζήτησης της με στόχο να απαντάει σε ερωτήματα και όχι να παραπέμπει σε links.

    Τα chatbots με τεχνητή νοημοσύνη έχουν ακριβώς σχεδιαστεί για να δίνουν απαντήσεις σε πολύπλοκα και αξιολογικά ερωτήματα χρηστών, βρίσκοντας πληροφορίες μέσω διαδικτύου και παρουσιάζοντας τις έτοιμες σε μορφή κειμένου. Το ChatGPT μπορεί μέσα μερικά δευτερόλεπτα να δημιουργήσει από εκθέσεις για μαθητές και εργασίες για φοιτητές μέχρι δημοσιογραφικά και επιστημονικά άρθρα, ομιλίες για πολιτικούς, ποιήματα και τραγούδια.

    Διαβάστε επίσης:

    H φρενίτιδα της Wall Street για το ChatGPT και τα πρώτα ETF με τεχνητή νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ