• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα υψηλά επιτόκια εκτροχιάζουν το ράλι στις μετοχές – Τι λένε οι αναλυτές της Wall Street

    • NewsRoom
    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs


    Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις προς τους επενδυτές ότι σε ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων, οι μετοχές απειλούνται με βουτιά.

    Η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμά της ότι υπάρχει τεράστια απόκλιση στον δείκτη που μετράει το ύψος των επιτοκίων σε σύγκριση με τις τιμές των μετοχών, η μεγαλύτερη των τελευταίων δύο δεκαετιών, με εξαίρεση το 2020.

    Γιατί ο S&P απειλείται με βουτιά

    Οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας εκτιμούν ότι θα υπάρξουν πιέσεις ιδίως σε ριψοκίνδυνα assets, και όχι τόσο σε περιουσιακά στοιχεία όπως τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ. Οι αναλυτές, Andrea Ferrario και Christian Mueller-Glissmann αναφέρουν ότι δεν περιμένουν νέα αύξηση από τη Fed στην επόμενη συνεδρίασή της, όμως οι προβλέψεις για τις επόμενες κινήσεις της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ακόμα μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

    Η Goldman Sachs προστίθεται στην κατηγορία των τραπεζών της Wall Street, οι οποίοι συγκαταλέγονται στις αρκούδες των αγορών για τους επόμενους μήνες.

    Έχουν προηγηθεί ο Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley και ο Marco Kolanovic της JP Morgan, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η διαρκής αύξηση των επιτοκίων είναι πιθανό να εκτροχιάσει το φετινό ράλι.

    Αν και στο μεγαλύτερο μέρος του 2023, ο S&P κατέγραψε μία εντυπωσιακή ανάκαμψη και παραμένει με κέρδη 11,6%, οι δύο τελευταίοι μήνες ήταν σταθερά πτωτικοί για τον δείκτη.

    Ο ρόλος της Fed

    Ο λόγος ήταν η ανησυχία των επενδυτών για τη στάση που θα κρατήσει η Fed με τα επιτόκια. Ειδικότερα, ο επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ αν και έδωσε το σήμα για τερματισμό του κύκλου αύξησης των επιτοκίων, προειδοποίησε ότι η νομισματική χαλάρωση θα αργήσει και σίγουρα δεν θα γίνει σε ρυθμό που ικανοποιεί τις προσδοκίες της αγοράς.

    «Δεν είχαμε προβλέψει μια τέτοια αύξηση των επιτοκίων», δήλωσε ο Vincent Juvyns, αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan μιλώντας στο Bloomberg. «Αυτό είναι κάτι που θα επιβραδύνει ή και θα αντιστρέψει την πρόοδο στις αγορές μετοχών», σημείωσε.

    Δεν είναι όμως όλοι οι αναλυτές απαισιόδοξοι για την πορεία των μετοχών.

    Η Savita Subramanian της Bank of America θεωρεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για να παραμείνει «ταύρος» στις αγορές, παρά τα υψηλά επιτόκια.

    Σε σημείωμά της αναφέρει ότι το υψηλό κόστος έχει κάνει ήδη την εκκαθάριση στους αδύναμους, καθώς το 50% των εταιρειών με μεγάλη κεφαλαιοποίηση έχουν συρρικνωθεί. «Αυτού του είδους η φθορά αφήνει τον S&P σε καλή κατάσταση», αναφέρει.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan: «Καμπανάκια» για μετοχές και αναδυόμενες αγορές – Αρνητική για την πορεία του S&P 500

    Χρηματιστήριο: Στήριξη στις 1.185 μονάδες, πάρτυ στην ΕΚΤΕΡ

    Παρίσι: 300% πάνω οι τιμές σε ξενοδοχεία και Airbnb

                                                                                                                          

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ