• Σχόλιο Αγοράς

    Xρηματιστήριο: Δεν έφτασαν τα φώτα της ΔΕΗ…


    Σε κλοιό ρευστοποιήσεων το Χρηματιστήριο της Αθήνας κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Τόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όσο και η Wall Street διαπραγματεύονται στο κόκκινο, ενώ την πάνω… βόλτα παίρνει και το ελληνικό 10ετές ομόλογο που πλέον αγγίζει το 12,47% σε απόδοση.

    Χωρίς αξιόλογες συναλλαγές, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. τερμάτισε στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα, στις 892,97 μονάδες παρά το γεγονός ότι έκανε υψηλό ημέρας στις 902 μονάδες.

    Ο τζίρος δεν άγγιξε καν τα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, κυρίως σε Jumbo, Eurobank, ΟΠΑΠ, Εθνική και Σαράντη. Αυτό σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν χαμηλότερα, στα 47 εκατ. ευρώ. Τόσο η εν εξελίξη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, όσο και η επικείμενη έκδοση ευρωομολόγου από την Ελλάκτωρ, είναι λογικό, όπως εξηγούν χρηματιστές, να στερούν από την ρευστότητα του συστήματος. Επιπρόσθετα, την προσεχή Τετάρτη, όπως αποκάλυψε σήμερα το mononews.gr η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα διαθέσει περίπου 30 εκατ. μετοχές μέσω του ανοίγματος βιβλίου προσφορών.

    Από την άλλη, η όποια επιφυλακτικότητα παρατηρείται στο ταμπλό μπορεί να συνδεθεί με το γεγονός ότι το Χ.Α. αποτελεί μία αγορά που καταγράφει τα περισσότερα κέρδη για φέτος, πάνω από 47%. Οι επενδυτές και δη οι επαγγελματίες, κατοχυρώνουν ρευστότητα εκ του ασφαλούς.

    Η μεετοχή που ξεχώρισε σήμερα ήταν της ΔΕΗ, που έκλεισε σε νέα υψηλά, στα 3,29 ευρώ, με την Axia να δίνει περιθώρια ανόδου για το χαρτί 120%. Η μετοχή έκλεισε σήμερα στα 3,29 ευρώ και με κέρδη 1,7%, αν και βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στα 3,37 ευρώ.

    Η αναμονή για το σχέδιο του Ηρακλή έριξε τον τραπεζικό κλάδο στις 884 μονάδες και την Alpha, στο 1,88 ευρώ με απώλειες πάνω από 1,5%, την ΕΤΕ, στα 2,99 ευρώ και πτώση άνω του 2,4%, την Eurobank, στα 0,93 και απώλειες 2,6% και την Πειραιώς στα 3,13 ευρώ. Πίσω από τα 30 ευρώ βρέθηκε η μετοχή της Coca Cola, ενώ πιέσεις βγήκαν σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο και Μότορ Όιλ, κάτω όμως από 1%.

    Από τις μετοχές που διακινήθηκαν πάντως, 69 υποχώρησαν και 31 έκλεισαν με άνοδο.



    ΣΧΟΛΙΑ