• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βουτιά στο κενό για PacWest και Western Alliance – Έχασε όλα τα κέρδη του 2023 ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με απώλειες ολοκλήρωσαν μια ακόμα ημέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η πιέσεις που ασκούνται στον τραπεζικό τομέα βάρυναν το κλίμα στην αγορά.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 33.127,74 μονάδες με πτώση -0,86%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.061,22 μονάδες με απώλειες -0,72%, ενώ στο -0,49% έκλεισε ο Nasdaq τερματίζοντας την ημέρα στις 11.966,40 μονάδες. Μάλιστα, πλέον ο Dow Jones κατάφερε να χάσει όλα τα κέρδη του 2023 και να επιστρέψει ξανά σε αρνητικό έδαφος (-0,06% από την αρχή του έτους).

    Μια σειρά από περιφερειακές τράπεζες βρέθηκαν για μια ακόμα ημέρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς μετά την κατάρρευση της First Republic οι πωλητές αναζητούν το επόμενο αδύναμο κρίκο που θα μπορούσε να επηρεαστεί αρνητικά από την αναζωπύρωση της κρίσης στον τρεπεζικό χώρο.

    Η PacWest είδε την μετοχή της να υποχωρεί κατά 50,62%, στα 3,17 δολάρια, καθώς όπως ανέφεραν οι FT η τράπεζα με έδρα το Λος Άντζελες  έδωσε εντολή στην επενδυτική τράπεζα Piper Sandler να τη βοηθήσει να διερευνήσει στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης.

    Την ίδια ώρα η Western Alliance με έδρα το Φοίνιξ, έκλεινε με απώλειες 38,45%, έπειτα από δημοσίευμα των FT που την έφερνε να εξετάζειμε τη σειρά της στρατηγικές επιλογές μεταξύ των οποίων και την πώληση μέρους ή του συνόλου των δραστηριοτήτων της. Η τράπεζα, πάντως, έσπευσε να διαψεύδει και να περιορίζει σε μικρό βαθμό τις απώλειές της.

    Ο τραπεζικός δείκτης KBW BANK index που εξετάζει 20 μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ, υποχώρησε κατά 3,82%.

    Η αγωνία των επενδυτών για την αντοχή του τραπεζικού συστήματος ξύπνησε τις μνήμες του περασμένου Μαρτίου, όταν μετά τη κατάρρευση τριών αμερικανικών τραπεζών, οι δείκτες βυθίστηκαν και ο αμερικάνικος τραπεζικός δείκτης έχασε πάνω από 10% μέσα σε μία εβδομάδα.

    Οι μικρότερες τράπεζες είναι αυτές που δέχονται ισχυρές πιέσεις υπό το βάρος της αλματώδους αύξησης των επιτοκίων και οι προσπάθειές τους να καθησυχάσουν επενδυτές και καταθέτες πέφτουν στο κενό. Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι ακόμα και στις περιπτώσεις όπου οι τράπεζες δεν έχουν υποστεί σημαντικές εκροές στις καταθέσεις τους.

    Ούτε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ κατάφερε να κάνει την ανησυχία να υποχωρήσει όταν είπε ότι οι ρυθμιστικές αρχές βρίσκονται κοντά στον περιορισμό της κρίσης. Αντίθετα, την τροφοδότησε καθώς παραδέχθηκε στην ομιλία του ότι δεν έχει λάβει ακόμα απόφαση αν θα συνεχιστεί ο κύκλος της νομισματικής σύσφιξης με νέες αυξήσεις επιτοκίων.

    Πάντως, η αγορά αναμένει πλέον με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του γίγαντα της τεχνολογίας Apple, αμέσως μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, προκειμένου να μπορέσει να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα ολόκληρης της εβδομάδας.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μόλις 6 έκλεισαν με άνοδο, με τα μεγαλύτερα κέρδη να καταγράφει για μια ακόμα ημέρα η Intel (2,34%) και την Amgen να ακολουθεί με +1,13%. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε η Walt Disney (-3,38%), ενώ ακολούθησαν με απώλειες άνω του 2% οι Home Depot (-2,50%), Caterpillar (-2,44%), Nike (-2,42%), Goldman Sachs (-2,25%) και American Express (-2,23%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Σχεδόν αμετάβλητο έκλεισε το WTΙ – Κάλυψε τις απώλειες από το χαμηλότερο επίπεδο από το 2021

    Απώλειες στις ευρωαγορές: Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια με τις μετοχές να καταρρέουν – Στο -0,47% ο Stoxx 600



    ΣΧΟΛΙΑ