• Σχόλιο Αγοράς

    Απώλειες στις ευρωαγορές: Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια με τις μετοχές να καταρρέουν – Στο -0,47% ο Stoxx 600

    Xρηματιστήριο


    Με απώλειες έκλεισαν σήμερα, Πέμπτη, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης.

    Όπως ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η κεντρική τράπεζα τους επόμενους μήνες θα προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της, καθώς ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για την Fed στις ΗΠΑ, η οποία χθες προχώρησε κι εκείνη σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

    Οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων τους

    Οι κεντρικές τράπεζες, όπως και τους προηγούμενους μήνες με την κρίση που υπέστη ο τραπεζικός κλάδος σε Ευρώπη και Αμερική, δε διστάζουν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους για άλλη μια φορά, μιας και είναι ο μόνος τρόπος να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, με στόχο να κυμανθεί στο 2%. Μέχρι τότε, με βάση τους αξιωματούχους των κεντρικών τραπεζών, σε κάθε συνεδρίαση θα τίθενται προς εξέταση τα τρέχοντα οικονομικά στοιχεία, τα οποία θα καθορίζουν τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

    Ελεύθερη πτώση στις μετοχές του τραπεζικού κλάδου

    Ταυτόχρονα, η ευρύτερη τραπεζική κρίση, που προκλήθηκε πριν από λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση της First Republic Bank, παρά την εξαγορά της από την JP Morgan, ενέτειναν την ανησυχία των επενδυτών, ενώ οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών PacWest και Western Alliance οδηγήθηκαν σε ελεύθερη πτώση κατά το σημερινό άνοιγμα της Wall Street.

    Πίσω στην Ευρώπη, οι χρηματιστηριακοί δείκτες επηρεάστηκαν άρδην από τα παραπάνω δεδομένα, κλείνοντας με ήπιες απώλειες. Ενώ, ισχυρές απώλειες σημειώθηκαν και στον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε με ισχυρές απώλειες 3,32%, της UBS με ισχυρές απώλειες 2,34%, της UniCredit με ισχυρές απώλειες 1,26%, της BNP Paribas με ήπιες απώλειες 0,62%, της Monte dei Paschi με ισχυρές απώλειες 3,74% και της Commerzbank με ισχυρές απώλειες 3,47%.

    Πώς κινήθηκαν σήμερα οι ευρωαγορές

    Με ήπιες απώλειες 0,47% στις 460,34 μονάδες έκλεισε ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600.  Από τις μετοχές του δείκτη με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν οι Auto1 Group SE (10,58%) και MorphoSys AG (8.86%), ενώ με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισαν οι THG PLC (-18,09%) και Skanska AB Series B (-11,09%).

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 7.702,64 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,10%.

    Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε στις 15.734,24 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,51%.

    Ο γαλλικός δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 7.340,77 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,85%.

    Ο βρετανικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε στις 26.670,29 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,61%.

    Τέλος, ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έκλεισε στις 9.043,60 μονάδες με ήπιες απώλειες 0,36%.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Με αγοραστές στο κλείσιμο Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Πειραιώς – Δεν κράτησε τις 1102 μονάδες ο δείκτης



    ΣΧΟΛΙΑ