• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βαριές απώλειες μετά το «χαστούκι» από τη Fitch – Στο -2,17% έκλεισε ο Nasdaq

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά σχεδόν 340 μονάδες και τον S&P 500 να καταγράφει τη χειρότερή του συνεδρίαση από τον Απρίλιο, ολοκληρώθηκε η Τετάρτη στη Wall Street, με την αγορά να κινείται στον απόηχο της απρόσμενης υποβάθμισης των ΗΠΑ από την Fitch.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 35.282,52 μονάδες με  απώλειες -0,98%, ο S&P 500 στις 4.513,39 μονάδες με πτώση -1,38% ενώ ο Nasdaq υποχώρησε στις 13.973,45 μονάδες με βουτιά -2,17%, στη χειρότερη συνεδρίαση του από τον Φεβρουάριο.

    Την ίδια ώρα, η απόδοση του αμερικανικού 2ετούς ομολόγου έφτασε να κινείται έως το 4,939% ενώ του 10ετούς έως το 4,126%, ασκώντας πίεση στις τεχνολογικές μετοχές.

    Ο οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, εκφράζοντας με αυτή την κίνηση τις έντονες αμφιβολίες του για την δυνατότητα της πολιτικής σκηνής της χώρας να συνεννοηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ζητήματα.

    Η Fitch είχε θέσει το αξιόχρεο της Αμερικής σε αρνητική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο. Η δικομματική συμφωνία του περασμένου Ιουνίου για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, δεν ήταν ικανή για να κατευνάσει τους φόβους της, καθώς ο οίκος εστίασε περισσότερο στην πολιτική αντιπαράθεση που καταγράφηκε μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αλλά και στη μειωμένη του εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά θέματα αλλά και το χρέος.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, πριν από δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μια ομάδα για να αξιολογήσει τους τρόπους ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το όριο χρέους της χώρας. Η ομάδα εργασίας, που αποτελείται κυρίως από αξιωματούχους της διοίκησης και κανένα Ρεπουμπλικανό μέλος, διευθύνεται από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Stuart Delery και τη Διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Lael Brainard.

    Οι αναλυτές αντέδρασαν με σκεπτικισμό στην κίνηση της FED, με τον Τζ. Ντίμον της JPMorgan, μάλιστα, να χαρακτηρίζει «γελοία» και χωρίς νόημα την κίνηση. Από την πλευρά της η Τζάνετ Γέλεν χαρακτήρισε την απόφαση του οίκου ως αυθαίρετη και ότι βασίζεται σε ξεπερασμένα δεδομένα.

    Συνέχεια στις εταιρικές ανακοινώσεις

    Πέρα από την έκπληξη της Fitch, η αγορά συνεχίζει να έχει το βλέμμα της στις εταιρικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, καθώς ένα μεγάλο πλήθος εταιρειών του S&P 500 αναφέρει αυτή την εβδομάδα τα αποτελέσματά του.

    Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία των εταιρειών έχει καταφέρει να ανακοινώσει αποτελέσματα καλύτερα των προβλέψεων, καταγράφοντας ωστόσο πτώση για ένα ακόμα τρίμηνο.

    Η Pinterst ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, καταγράφοντας αύξηση των ενεργών χρηστών κατά 8%, ωστόσο η μετοχή της  να υποχωρεί κατά 3,83% καθώς η εταιρεία δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένα νούμερα για το guidance.

    H CVS Health σημείωσε άνοδο 3,33% μετά την δημοσίευση ισχυρών κερδών καθώς μειώνει το κόστος, ενώ η Humana ενισχύθηκε κατά 5,6% μετά από τη δημοσίευση χαμηλότερου από το αναμενόμενο ιατρικού κόστους.

    Η AMD σημείωσε βουτιά 7,02% παρά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ενώ η SolarEdge Technologies υποχώρησε κατά 18,36% αφού έχασε τις προσδοκίες εσόδων για το δεύτερο τρίμηνο .

    Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι τεχνολογικές μετοχές από την Κίνα, που είναι εισηγμένες και στη Νέα Υόρκη, μετά την απόφαση του Πεκίνου να προτείνει περιορισμούς στη χρήση smartphone στους ανήλικους.

    Μετοχές όπως η JD.com, και η Baidu υποχώρησαν άνω του 4% ενώ στο -5% έκλεισε η Alibaba.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walgreens Boots Alliance (3,72%), Johnson & Johnson (0,60%) και IBM (0,59%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Intel (-3,97%), Walt Disney (-3,07%) και  Boeing (-2,79%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ισχυρές απώλειες άνω του 2% μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ

    Ντίμον (JPMorgan): «Γελοία» η υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch – «Αλλά, δεν έχει τόση σημασία»

    Γέλεν: «Εντελώς αδικαιολόγητη και λανθασμένη» η υποβάθμιση από τη Fitch



    ΣΧΟΛΙΑ