• Σχόλιο Αγοράς

    Άνοδος για χρυσό και ασήμι μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τη Fitch

    χρυσός


    Με άνοδο έκλεισαν σήμερα, Τετάρτη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch Ratings.

    Μόλις μία μέρα νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από ΑΑΑ σε ΑΑ+, ως αποτέλεσμα της ευρύτερης κρίσης που επέφερε η ανησυχία για το ανώτατο όριο χρέους.

    Αν και η  συμφωνία για το ανώτατο όριο του χρέους επιτεύχθηκε σχεδόν πριν από δύο μήνες, η πολιτική δυσλειτουργία που προηγήθηκε στην Ουάσιγκτον και το συνεχώς αυξανόμενο βάρος του χρέους εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

    Η υποβάθμιση από τον οίκο έρχεται ως deja vu της κίνησης της S&P Global Ratings, η οποία μείωσε την αξιολόγησή της για τις ΗΠΑ το 2011 μετά από διαφορετική κυβερνητική αντιπαράθεση.

    Η Fitch είχε θέσει το αξιόχρεο της Αμερικής σε αρνητική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο, με τη δικομματική συμφωνία για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 να μην καθίσταται αρκετή για να κατευνάσει τους φόβους της, καθώς ο οίκος εστίασε περισσότερο στην πολιτική αντιπαράθεση που καταγράφηκε μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αλλά και στη μειωμένη εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά θέματα αλλά και το χρέος.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, πριν από δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μια ομάδα για να αξιολογήσει τους τρόπους ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το όριο χρέους της χώρας. Η ομάδα εργασίας, που αποτελείται κυρίως  από αξιωματούχους της διοίκησης και κανένα Ρεπουμπλικανό μέλος, διευθύνεται από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Stuart Delery και τη Διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Lael Brainard.

    Οι αγορές στην αρχή κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος με ψυχραιμία, όμως η απόφαση του οίκου πυροδοτεί εκ νέου την ανησυχία του επενδυτικού κόσμου για τα επόμενα βήματα των Κεντρικών Τραπεζών, αναφορικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.

    Πώς κινήθηκαν τα πολύτιμα μέταλλα

    Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου, άφησε πίσω τις χθεσινές απώλειες και έκλεισε με άνοδο 0,5% στα 1.988 δολάρια ανά ουγγιά στο Χρηματιστήριο των Εμπορευμάτων.

    Αντίστοιχα, ανοδικά έκλεισε και το ασήμι Σεπτεμβρίου καταγράφοντας κέρδη 1%, με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 24,57 δολάρια η ουγγιά.

    Το παλλάδιο Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,2% στα 1.239 δολάρια ανά ουγγιά, σε αντίθεση με την πλατίνα, η τιμή της οποίας κατέγραψε απώλειες 0,4%, με αποτέλεσμα την προσγείωση της στα 936 δολάρια ανά ουγγιά.

    Τέλος. ο χαλκός έκλεισε με απώλειες 0,7% στα 3,88 δολάρια ανά λίβρα.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Γέλεν: «Εντελώς αδικαιολόγητη και λανθασμένη» η υποβάθμιση από τη Fitch

    Βουτιά στις ευρωαγορές μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από τη Fitch- Στο -1,35% ο Stoxx 600

    Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος μετά το «χαστούκι» από Fitch – Ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ