• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση και νέα υψηλά έτους

    • NewsRoom
    Dow Jones Wall Street


    Ανοδικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τους τρεις βασικούς δείκτες να κλείνουν στο υψηλότερο σημείο για το 2023. Μάλιστα ο Dow Jones βρέθηκε κοντά σε υψηλό δύο ετών.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 36.404,93 μονάδες με άνοδο 0,43%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Ιανουαρίου του 2022. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.622,44 μονάδες με κέρδη 0,39% ενώ ο Nasdaq στις 14.432,49 μονάδες με άνοδο 0,20%.

    Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή των επενδυτών μεταφέρεται από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας σε αυτά για τον πληθωρισμό. Η αγορά αναμένει πως τα στοιχεία για τους δείκτες τιμών καταναλωτή και παραγωγού θα προσφέρουν την απαιτούμενη άνεση στη FED για αλλαγή της πολιτικής μέσα στο 2024.

    Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για τον μήνα Νοέμβριο αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού την Τετάρτη.  Την ίδια ώρα, η αρμόδια επιτροπή για την πολιτική της FED (FOMC) ξεκινά τη διήμερη συνεδρίασή της την Τρίτη.

    Αν και η αγορά θεωρεί βέβαιο πως η FOMC θα διατηρήσει για άλλον ένα μήνα σταθερά τα βασικά της επιτόκια αλλά και πως ο Τζερόμ Πάουελ θα επιμείνει στην ασάφεια περί ανάγκης μείωσης του πληθωρισμού με προσεκτικές κινήσεις, το ενδιαφέρον της αγοράς θα είναι στραμμένο κυρίως στις αναθεωρημένες προβλέψεις της επιτροπής για την πορεία των επιτοκίων μέσα στο 2024.

    Η αγορά εκτιμά πως το αργότερο τον Μάιο θα υπάρξει μια πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων, ενώ αρκετοί είναι πλέον και αυτοί που βλέπουν πως μια πρώτη μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί και πολύ νωρίτερα, ίσως και στο τέλος του πρώτου τριμήνου.  Φυσικά οι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στην επιτροπή θα δηλώσουν το πόσο βλέπουν να διαμορφώνεται στο τέλος του 2024 το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ και όχι το πότε θα μπορούσε να συμβεί μια πιθανή μείωση.

    Σε επίπεδο μετοχών, 22 από τις 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν τη Δευτέρα με άνοδο και 8 με απώλειες. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Intel κλείνοντας στο +4,31%, ενώ ακολούθησαν οι Honeywell International (2,97%), Nike (2,33%) και Cisco (2,09%).

    Άνοδο άνω του 1% σημείωσαν επίσης οι Home Depot (1,49%), Boeing (1,38%), McDonald’s (1,27%) και Amgen (1,12%). Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι UnitedHealth Group (-1,11%), Apple (-1,29%) και Verizon (-1,52%).

    Εκτός του Dow Jones, άλμα 19,44% σημείωσαν οι μετοχές της Macy’s μετά την είδηση πως η εταιρεία έλαβε προσφορά εξαγοράς για 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Από τις τεχνολογικές μετοχές, ξεχώρισε ξανά η AMD με άνοδο 4,26%. Από την άλλη, πιέσεις στο Nasdaq άσκησε η ανταγωνίστριά της Nvidia που υποχώρησε κατά 1,85%, ενώ πτώση περίπου -2,1% σημείωσε η Meta.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Αγοράστε τη βουτιά αν οι μετοχές πέσουν λόγω Fed

    Ευρωαγορές: Ανοδικά ο Stoxx 600 εν αναμονή των στοιχείων στις ΗΠΑ για τον πληθωρισμό

    Πετρέλαιο: Ήπια άνοδος μετά από 7 εβδομάδες πτώσης για το WTI



    ΣΧΟΛΙΑ