• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στη σκιά της οικονομίας τα χρηματιστήρια – Στο «κόκκινο» σύσσωμη η αγορά

    • NewsRoom
    Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών


    Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με τις αεροπορικές και τα ξενοδοχεία να δέχονται μεγάλες πιέσεις, εν μέσω ενδείξεων ότι η παγκόσμια οικονομία αργεί ακόμα να ανακάμψει και προειδοποιήσεων ότι η κυβέρνηση Τραμπ σκοπεύει να βάλει όρια στα δημοσιονομικά μέτρα που λαμβάνονται για την τόνωση της οικονομίας.

    Στον δείκτη S&P 500, οι πτωτικές μετοχές υπερίσχυσαν των ανοδικών σε αναλογία σχεδόν 4:1.

    Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη έπαιξε η προειδοποίηση του προέδρου της Federal Reserve στην Ατλάντα ότι η νέα έξαρση του κορονοϊού μπορεί να βάλει σε κίνδυνο τον ρυθμό ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά βάζουν στον πάγο τα σχέδιά τους.

    Ο βαρύς τεχνολογικά δείκτης Nasdaq υποχώρησε από το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του, αλλά υπεραπέδωσε των υπολοίπων δεικτών με τη βοήθεια δεικτοβαρών εταιρειών όπως η Apple και η Facebook που κατέγραφαν κέρδη.

    Αναλυτικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 397 μονάδες ή 1,5%, κλείνοντας κοντά στις 25.890 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έχασε 1,1%, κλείνοντας στο επίπεδο των 3.145 μονάδων. Ο Nasdaq, ο οποίος κινήθηκε σε θετικό έδαφος στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, έκλεισε με απώλειες 0,9%.

    Οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν το απόγευμα όταν αξιωματούχοι της Federal Reserve εξέφρασαν ανησυχία για τις επιπτώσεις της πανδημίας, αλλά οι επενδυτές συνέχισαν να επιβραβεύουν τις εταιρείες βιοτεχνολογίας που μπορεί να προσφέρουν τις καλύτερες θεραπείες για τον ιό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της Novavax, η μετοχή της οποίας σημείωσε άνοδο πάνω από 31%, μετά την είδηση ότι είχε εξασφαλίσει 1,6 δισ. δολάρια κρατική χρηματοδότηση για το εμβόλιο που αναπτύσσει.

    Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν πτωτικές τάσεις, κυρίως λόγω της ανησυχίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Την ίδια ώρα, ο χρυσός σκαρφάλωνε στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2011. Το δολάριο ενισχυόταν επίσης και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχωρούσαν.

    Σημαντική βουτιά στη Βραζιλία, καθώς ο πρόεδρος Μπολσονάρου ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον νέο κορονοϊό.



    ΣΧΟΛΙΑ