• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τέλος στο 9ήμερο ανοδικό σερί του Nasdaq έφεραν οι δηλώσεις του Πάουελ

    Jerome Powell, επικεφαλής FED

    Jerome Powell, επικεφαλής FED


    Με απώλειες ολοκλήρωσαν την ημέρα οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 και τον Nasdaq να βάζουν τέλος στα πολυήμερα ανοδικά τους σερί, τα μεγαλύτερα των τελευταίων 2 ετών.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σε αρνητικό έδαφος, στις 33.891,94 μονάδες με απώλειες -0,65%.

    Ο S&P 500 σταμάτησε το ανοδικό σερί των οκτώ συνεχόμενων θετικών συνεδριάσεων, κλείνοντας στις 4.347,35 μονάδες με απώλειες -0,81%.

    Αντίστοιχα, τέλος στο δικό του σερί των 9 ανοδικών συνεδριάσεων έβαλε ο Nasdaq, κλείνοντας στις 13.521,45 μονάδες με απώλειες -0,94%.

    Η πτώση της Πέμπτης ήρθε μετά τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος για μια ακόμα φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός. Το κλίμα επίσης χάλασε και από μια κακή δημοπρασία 30ετών ομολόγων του Αμερικανικού Δημοσίου.

    Η απόδοση του 10ετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγους αυξήθηκε κατά περισσότερο από 12 μονάδες βάσης στο 4,634%. Το επιτόκιο του 30ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε περίπου 11 μονάδες βάσης στο 4,772%.

    Τι δήλωσε ο Παόυελ

    Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε πως οι αξιωματούχοι της FED ενθαρρύνονται  από την επιβράδυνση του πληθωρισμού, αλλά δεν είναι σίγουροι αν έχουν κάνει αρκετά για να διατηρήσουν αυτή τη δυναμική.

    Ο Πάουελ μιλώντας  σε ακροατήριο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον ανέφερε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει περισσότερη «δουλειά» στη «μάχη»  κατά των υψηλών τιμών. «Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς έχει δεσμευτεί να επιτύχει μια στάση νομισματικής πολιτικής που να είναι αρκετά περιοριστική ώστε να μειώσει τον πληθωρισμό στο 2% με την πάροδο του χρόνου. Δεν είμαστε σίγουροι ότι πετύχαμε μια τέτοια στάση»,  ανέφερε στην ομιλία του.

    Ο Πάουελ επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός παραμένει «πολύ πιο πάνω» από εκεί που η Fed θα ήθελε να τον δει, ενώ περιέγραψε την πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ως «σημαντικά περιοριστική».

    «Θα παραμείνουμε σε αυτή μέχρι να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε αργότερα, λέγοντας ότι η Fed επικεντρώνεται στο εάν τα επιτόκια πρέπει να ανέβουν υψηλότερα και πόσο καιρό πρέπει να παραμείνουν υψηλά.

    Τόνισε πάντως ότι η Fed πρέπει να είναι προσεκτική καθώς οι κίνδυνοι μεταξύ του να κάνουμε πολλά και πολύ λίγα έχουν έρθει σε πιο στενή ισορροπία.

    «Εάν καταστεί σκόπιμο να γίνει περαιτέρω αυστηροποίηση της πολιτικής, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε», ανέφερε. «Θα συνεχίσουμε να κινούμαστε προσεκτικά, ωστόσο, επιτρέποντάς μας να αντιμετωπίσουμε τόσο τον κίνδυνο παραπλάνησης από μερικούς καλούς μήνες δεδομένων όσο και τον κίνδυνο υπερβολικής σύσφιξης».

    «Η νομισματική πολιτική λειτουργεί γενικά με τον τρόπο που πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργεί», είπε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια συζήτησης μετά την ομιλία του.

    Πώς κινήθηκαν οι μετοχές

    Η μετοχή της Disney σημείωσε άνοδο 6,91%, την μεγαλύτερη από κάθε άλλη μετοχή του Dow Jones, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη ενώ επέκτεινε το σχέδιο μείωσης του κόστους. Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες απώλειες από τις μετοχές του δείκτη σημείωσε η Amgen, με βουτιά 3,37%, ενώ ακολούθησαν οι Home Depot (2,72%), Walgreens Boots Alliance (-2,62%) και Nike (-2,18%).

    Απώλειες 5,2% σημείωσε η Arm  μετά την πρώτη τριμηνιαία έκθεσή της ως δημόσια εταιρεία, ενώ η MGM Resorts σημείωσε πτώση 1,1% αν και δημοσίευσε ισχυρά αποτελέσματα τριμήνου καθώς και ένα νέο πρόγραμμα αγοράς μετοχών.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Επέστρεψε πάνω από τα 80 δολάρια/βαρέλι το Brent

    Χρυσός: Νέα κέρδη για το κίτρινο μέταλλο – Έκλεισε στα 1.969,8 δολ. ανά ουγγιά

    Στάσσης (ΔΕΗ): Τι φέρνει στα μεγέθη της εταιρείας η εξαγορά της ENEL Ρουμανίας



    ΣΧΟΛΙΑ