• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Τα πρακτικά της FED προσγείωσαν τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν την Μεγάλη Τετάρτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς τα πρακτικά της FED άλλαξαν το θετικό κλίμα που είχαν δημιουργήσει τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 33.646,50 μονάδες με απώλειες -0,11%, ο S&P 500 στις 4.091,95 μονάδες με πτώση -0,41%, ενώ ο Nasdaq στις 11.929,34 μονάδες με απώλειες -0,85%.

    Τα πρακτικά της FED έδειξαν πως οι αξιωματούχοι που συμμετείχαν στην FOMC φάνηκαν πολύ ανήσυχοι για την τραπεζική κρίση, η οποία ήταν και αυτή που άλλαξε την σκέψη τους, βάζοντας τέλος στις προθέσεις τους για μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων. Τα πρακτικά έδειξαν πως οι αξιωματούχοι ανησυχούσαν πως οι επιπτώσεις από την τραπεζική κρίση των ΗΠΑ είναι πιθανό να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση μέσα στο 2023.

    Τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς τον Μάρτιο περιλάμβαναν μια παρουσίαση σχετικά με πιθανές επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την αναταραχή στον χρηματοπιστωτικό τομέα που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου. «Δεδομένης της εκτίμησής τους για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις των πρόσφατων εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα, η πρόβλεψη του προσωπικού τη στιγμή της συνεδρίασης του Μαρτίου περιελάμβανε μια ήπια ύφεση που ξεκίνησε αργότερα φέτος, με ανάκαμψη τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφεραν τα πρακτικά.

    Νωρίτερα, πάντως, η αγορά είχε βρει μια μικρή στήριξη στην δημοσιοποίηση του δείκτη τιμώνκαταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Μάρτιο, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,1%  σε επίπεδο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 0,2% σύμφωνα με την έρευνα της Wall Street Journal. Σε επίπεδο έτους, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 5% από 6% τον Φεβρουάριο. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές τροφίμων και ενέργειας παρέμεινε υψηλός, στο 5,6%.

    Μέχρι την Μεγάλη Παρασκευή, οι αγορές θα έχουν πληθώρα στοιχείων για αξιολόγηση. Αύριο αναμένεται ο δείκτης τιμών παραγωγού και τα στοιχεία για την έναρξη καταβολής επιδόματος ανεργίας της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ μια μέρα αργότερα θα ανοίξει ο κύκλος των αποτελεσμάτων για τις αμερικανικές τράπεζες, ύστερα από τις αναταράξεις στον τραπεζικό κλάδο μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές απέναντι στις τράπεζες, αν και ο τραπεζικός δείκτης δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.

    Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τίτλων του Dow Jones, σημείωσαν ο Dow (1,25%) και ο Merck & Co. (1,12%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η Walt Disney (-2,47%), ενώ άνω του 1% ήταν η πτώση για τις Cisco, Intel, Home Depot, IBM, American Express και Walgreens Boots Alliance.

    Εκτός Dow Jones, ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι αεροπορικές μετοχές με την American Airlines να κλείνει στο -9,22% και την United Airlines στο -6,50%, ενώ και η μετοχή της εταιρείας κρουαζιέρας Norwegian Cruise Line  έκλεισε στο -5,98%.

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Άλμα 2,1% για το WTI στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο

    Νέα άνοδος για το χρυσό – Έκλεισε στα 2.024,90 δολάρια ανά ουγγιά

    Πρακτικά FED: Η τραπεζική κρίση άλλαξε τις αποφάσεις των αξιωματούχων – Επιφυλακτικοί για την συνεδρίαση του Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ