• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στο «κόκκινο» έκλεισε η εβδομάδα – Αναμονή στην αγορά για τις προβλέψεις της επιτροπής FOMC

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με απώλειες ολοκληρώθηκε η Παρασκευή στη Wall Street, με την λήξη των παραγώγων και τον προβληματισμό που προκαλεί ο «επίμονα θερμός» πληθωρισμός να οδηγούν την αγορά στο «κόκκινο» για το σύνολο της εβδομάδας.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 38.714,77 μονάδες με απώλειες -0,49%. Ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 5.117,09 μονάδες με πτώση -0,65%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 15.973,17 μονάδες με απώλειες -0,96%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας ο Dow Jones έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02%, ο S&P 500 έκλεισε στο -0,13% και ο Nasdaq με πτώση 0,7%.

    Η τριπλή λήξη στα παράγωγα, δηλαδή αυτών που συνδέονται με μετοχές, με δικαιώματα προαίρεσης δεικτών και με συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, γνωστή και ως «triple witching», αναγκάζει τους επενδυτές να παρακάμψουν μαζικά τις υπάρχουσες θέσεις τους ή να ξεκινήσουν νέες. Την Παρασκευή ήταν προγραμματισμένο να λήξουν παράγωγα αξίας 5,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προκαλώντας πρόσθετη μεταβλητότητα στην αγορά.

    Πάντως, ενώ η συνεδρίαση της Παρασκευής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμπεράσματα, το γεγονός παραμένει πως η αγορά βρίσκεται ιδιαίτερα προβληματισμένη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, μπαίνοντας μάλιστα σε μια κρίσιμη εβδομάδα, κατά την οποία είναι προγραμματισμένη η νέα συνεδρίαση της επιτροπής για τη νομισματική πολιτική της FED (FOMC).

    Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει μια μείωση των επιτοκίων, η επιτροπή FOMC θα παρουσιάσει την Τετάρτη τις αναβαθμισμένες προβλέψεις της για την πορεία της νομισματικής πολιτικής το 2024. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Δεκέμβριο η πλειοψηφία των αξιωματούχων που συμμετείχαν στην επιτροπή είχε προβλέψει τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 και τέσσερις το 2024.

    Πάντως, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg News, αναμένεται πως οι προβλέψεις του Δεκεμβρίου θα επιβεβαιωθούν και από αυτές την ερχόμενη Τετάρτη, παρά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού.

    Πίσω στο ταμπλό, οι μετοχές τεχνολογίες υποχώρησαν την Παρασκευή, με τη Nvidia να κλείνει οριακά χαμηλότερα, στο -0,12%. Η μετοχή της κατασκευάστριας ημιαγωγών ήταν πάντως αυτή που βοήθησε την αγορά να περιορίσει τις εβδομαδιαίες της απώλειες, χάρη στην εντυπωσιακή της άνοδο κατά 7% την Τρίτη, η οποία έδωσε διέξοδο από την απογοήτευση που προκάλεσαν τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο την Παρασκευή σημείωσαν οι 3M (1,85%), Caterpillar (1,41%) και JPMorgan Chase (1,35%), ενώ συνολικά από τις 30 μετοχές του δείκτη μόλις 7 έκλεισαν με κέρδη. Αντίθετα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Salesforce (-3,02%), Amazon.com (-2,42%) και  Microsoft (-2,07%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Ισχυρά κέρδη 4% σε επίπεδο εβδομάδας, παρά τις απώλειες της Παρασκευής

    Χρυσός: Με νέα πτώση ολοκληρώθηκε η αρνητική εβδομάδα

    Ευρωαγορές: Κλείσιμο με μεικτά πρόσημα – Άλμα 5% για τη Vodafone μετά το deal στην Ιταλία



    ΣΧΟΛΙΑ