• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Στο -1% έκλεισε ο Nasdaq, ο κλάδος της υγείας έσωσε τον Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Οι ανησυχίες γύρω από την πορεία της αμερικανικής οικονομίας επέστρεψαν στη Wall Street, με τον S&P 500 να σημειώνει μια δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ενώ τον Nasdaq να κλείνει με ισχυρές απώλειες.

    Πάντως, ο Dow Jones κατάφερε να δείξει αντοχές και να επιστρέψει σε θετικό έδαφος, ενισχυμένος για μια ακόμα ημέρα από την υπεραπόδοση των μετοχών υγειονομικής περίθαλψης καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε πιο αμυντικές κινήσεις.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 33.482,72 μονάδες με άνοδο 0,24%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 4.090,36 μονάδες με πτώση -0,25%. Ο Nasdaq έκλεισε στις 11.996,86 μονάδες με απώλειες -1,07%. Αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον τεχνολογικό δείκτη, εν μέσω ενδείξεων ότι η οικονομία των ΗΠΑ αποδυναμώνεται.

    Ο νέος πονοκέφαλος για τους επενδυτές και τους αναλυτές της Wall Street ήρθε μετά την ανακοίνωση της τελευταίας έκθεσης μισθοδοσίας της ADP, η οποία έδειξε επιβράδυνση της αύξησης των θέσεων εργασίας τον Μάρτιο. Τα νέα ήρθαν μια ημέρα μετά την έκθεση για τις ανοικτές θέσεις εργασίας την Τρίτη, που έδειξε πως οι προσπάθειες της FED να «ψύξουν» την αγορά εργασίας αρχίζουν να αποδίδουν, με τον αριθμό τους να πέφτει κάτω από τα 10 εκατ. για πρώτη φορά σε σχεδόν δύο χρόνια.

    Οι εκθέσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που η αγορά ανησυχεί για πιθανές νέες πληθωριστικές πιέσεις, ύστερα από την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου. Η αιφνιδιαστική απόφαση έφερε μια έκρηξη στις τιμές των συμβολαίων του αργού τη Δευτέρα, ωστόσο τις δύο επόμενες ημέρες η αγορά πετρελαίου κινήθηκε πολύ πιο επιφυλακτικά, καθώς και αυτή προβληματίστηκε από τα νέα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

    Αν και οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν την Τετάρτη, η πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες συνεχίζει να συμβάλλει στην αστάθεια.  H Wall Street άκουσε την  κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας να αυξάνει τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της νύχτας κατά 50 μονάδες βάσης, σημειώνοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν « πολύ υψηλός και επίμονος ». Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ, δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ χρειάζεται ακόμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Johnson & Johnson (4,49%), μετά και την ανακοίνωση της εταιρείας πως θα πληρώσει 8,9 δισ. δολάρια τα επόμενα 25 έτη για να διευθετήσει το ζήτημα με το προϊόν ταλκ και τις κατηγορίες περί πρόκλησης καρκίνου.  Ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες μετοχές του κλάδου υγείας στον δείκτη, με την UnitedHealth Group  να σημειώνει άνοδο 3,24%, την Merck & Co. κέρδη 2,83% και την μετοχή της εταιρείας βιοτεχνολογίας Amgen να κλείνει στο +2,36%.

    Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσαν οι Nike (-2,26%) καιHome Depot (-2,13%), ενώ με πτώση άνω του 1% έκλεισαν και οι Boeing, Caterpillar και Apple.

    Από τις μετοχές του S&P 500, o κλάδος των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας σημείωσε τις καλύτερες επιδόσεις, ενώ ισχυρά ανοδικά κινήθηκαν και οι πετρελαϊκές μετοχές. Αντίθετα πιέσεις δέχθηκαν οι τεχνολογικές μετοχές, με τις μετοχές των εταιρειών ημιαγωγών να είναι από τους χαμένους της ημέρας.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι ενεργειακές Phillips 66 (6,26%),  Valero Energy (6,01%) και Marathon Petroleum (5,48%), χάρη στα στοιχεία για μείωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των μετοχών του S&P 500 σημείωσαν οι MarketAxess Holdings (-13,91%) και Caesars Entertainment (-6,18%).

    Διαβάστε επίσης

    Πετρέλαιο: Έσπασε το ανοδικό σερί για το WTI – Μέτρια κέρδη για το Brent

    Απώλειες 0,1% για τον χρυσό – Έκλεισε στα 2.035,60 δολάρια ανά ουγγιά.



    ΣΧΟΛΙΑ