• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Αστάθεια μετά το χθεσινό sell off

    • NewsRoom
    Wall Street


    Μικρή ανάκαμψη παρουσιάζουν σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά το απότομο sell off της Τρίτης, που ήταν αποτέλεσμα των στοιχείων για την πορεία του πληθωρισμού, γεγονός που ανησύχησε την επενδυτική κοινότητα ότι η Fed θα προχωρήσει σε πιο επιθετική νομισματική πολιτική.

    Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό βούλιαξαν την Wall Street με τον Dow Jones να χάνει 1.276 μονάδες ή 3,94%.Ο S&P 500 βούλιαξε 4,32% στις 3.932 μονάδες και ο Nasdaq έκλεισε δεχόμενος τις ισχυρότερες πιέσεις με απώλειες 5,16% στις 11.633 μονάδες.

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε κατά 8,3% σε σχέση με έναν χρόνο πριν, ενώ αυξήθηκε 0,1% από τον Ιούλιο. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, σημείωσε άνοδο 0,6% από τον Ιούλιο και 6,3% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Μακροοικονομικά στοιχεία

    Σήμερα η αγορά είδε με θετικό τρόπο τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού. Συγκεκριμένα ο βασικός δείκτης PPI υποχώρησε στο 8,7% από 9,8% τον Ιούλιο. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο -0,1% από 0,5% τον Ιούλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών. Ο δομικός PPI, εκτός των τιμών ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 7,3% από 7,6% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός PPI διαμορφώθηκε στο 0,4% από 0,2% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

    Στα επιχειρηματικά νέα, η Google υπέστη την Τετάρτη τη δεύτερη δικαστική ήττα της σε λιγότερο από ένα χρόνο καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης συμφώνησε με τις αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ότι είχε καταχραστεί την κυριαρχία της, αλλά μείωσε το πρόστιμο κατά 5% λόγω διαφωνίας σε ένα σημείο. Η Google έχασε τη δίκη σε δεύτερο βαθμό σχετικά με πρόστιμο 2,42 δισεκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, που πρόκειται για την πρώτη από μια τριάδα υποθέσεων.

    «Το Γενικό Δικαστήριο επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό την απόφαση της Επιτροπής ότι η Google επέβαλε παράνομους περιορισμούς σε κατασκευαστές κινητών συσκευών Android και παρόχους κινητών δικτύων προκειμένου να εδραιώσει τη δεσπόζουσα θέση της μηχανής αναζήτησής της», ανέφερε το δικαστήριο. «Για να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η σοβαρότητα και η διάρκεια της παράβασης, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ωστόσο σκόπιμο να επιβάλει πρόστιμο 4,125 δισ. ευρώ στην Google, με το σκεπτικό της να διαφέρει από ορισμένες απόψεις από αυτό της Επιτροπής», ανέφεραν οι δικαστές.

    Μετοχές

    Μετά τη νέα καταδικαστική απόφαση της ΕΕ κατά της Google, η Alphabet δέχεται μικρές πιέσεις 0,04%. Η Meta συνεχίζει τον…κατήφορο μετά το χθεσινό -10%, με την μετοχή της να σημειώνει πτώση 1,8%. Μικρή πτώση και για την μετοχή της Netflix στο -0,3%.

    Η μετοχή της Starbucks σημειώνει άνοδο 5,6% αφού η αλυσίδα καφέ προέβλεψε κέρδη μεταξύ 15% και 20% ανά μετοχή τα επόμενα τρία χρόνια, μια σημαντική αύξηση από το προηγούμενο guidance. Η μετοχή της Walmart σημειώνει άνοδο 0,6% και η μετοχή της Target σημείωσε άνοδο 0,4% αφού η KeyBanc ξεκίνησε την κάλυψη και των δύο λιανοπωλητών με αξιολογήσεις «overweight», με ισχυρή ανταγωνιστική τοποθέτηση.

    Οι μετοχές της Tesla και της Apple μοιάζουν να ανακάμπτουν μετά τις χθεσινές βαριές απώλειες, κερδίζοντας στο άνοιγμα 3% και 1,5% αντίστοιχα.

    Άνοδο για ακόμα μια μέρα για τις φαρμακευτικές, με την μετοχή της Moderna να προσθέτει 5,6% και της J&J να σημειώνει άνοδο 2%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones την μεγαλύτερη άνοδο πετυχαίνει η Merck & Co. με άνοδο 2,3% ενώ την μεγαλύτερη πτώση σημειώνει η Dow με απώλειες 2,8%.

    Στο κλίμα αυτό, ο Dow Jones κινείται ήπια ανοδικά κατά 0,15% στις 31.143 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,2% στις 3.938 μονάδες και ο Nasdaq προσθέτει 0,3% στις 11.668 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Με το βλέμμα στη Fed μετά το sell-off: Ποιοι βλέπουν αύξηση έως 1% στα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ