• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισαν S&P 500 και Nasdaq – Ήπιες απώλειες για Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Με τις τεχνολογικές μετοχές να στηρίζουν την αγορά και τους Nasdaq και S&P 500 να κλείνουν σε νέα ιστορικά υψηλά, την ώρα που ο Dow Jones έκλεινε με απώλειες, ολοκληρώθηκε η Δευτέρα στη Wall Street.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.393,75 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 0,25%, ο S&P 500 στις 4.255,15 μονάδες με άνοδο 0,18%, ενώ ο  Nasdaq στις 14.174,14 μονάδες με άνοδο 0,74%.

    Η άνοδος των τεχνολογικών μετοχών ήρθε παρά την αύξηση της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου από το 1,43% της Παρασκευής στο 1,5% την Δευτέρα, καθώς η αγορά αναμένει με αγωνία τη διήμερη συνεδρίαση των αξιωματούχων της FED που ξεκινά την Τρίτη.

    Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια αλλαγή ως προς τα βασικά επιτόκια, παρά την αύξηση του πληθωρισμού, οι επενδυτές περιμένουν τα συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις της FED για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τον πληθωρισμό, όπως αυτά θα ανακοινωθούν την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης.

    Οι επενδυτές θέλουν επίσης να δουν αν η αύξηση του πληθωρισμού οδηγήσει τη FED στο να ξεκινήσει τη συζήτηση για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων ύψους 120 δισ. δολαρίων ανά μήνα. Αναμένουν επίσης αν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση από το χρονικό διάστημα που η FED προβλέπει πως θα αρχίσει να αναπροσαρμόζει τα βασικά της επιτόκια, το οποίο προς το παρόν τοποθετείται το 2024.

    Από εκεί και πέρα η αγορά παρακολουθεί και την πορεία των κρυπτονομισμάτων, τα οποία ανακάμπτουν τη Δευτέρα με το bitcoin να επιστρέφει κοντά στις  40.000 δολάρια, μετά από ένα νέο tweet του Elon Musk σύμφωνα με το οποίο η Tesla θα συνεχίσει τις συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα όταν η εξόρυξη του αρχίσει να γίνεται με πιο καθαρή ενέργεια. Η μετοχή της Tesla έκλεισε στο 1,28% ενώ αυτή της Coinbase στο +6,78%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη σημαντικότερή άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (2,48%) και Apple (2,46%), ενώ ακολούθησε στο +0,78% η μετοχή της Microsoft. Αντίθετα τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η μετοχή της JPMorgan (-1,70%), ενώ ακολούθησαν οι Walgreens (-1,59%) και Dow  (-1,53%).



    ΣΧΟΛΙΑ