• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες

    • NewsRoom


    Σε νέα ιστορικά υψηλά ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street, οι οποίοι κατάφεραν μάλιστα να κλείσουν κοντά στα υψηλά ημέρας, χάρη στην «επιτάχυνση» που παρατηρήθηκε κατά τα τελευταία λεπτά.

    Το ράλι των προηγούμενων ημερών — που τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα της πλειοψηφίας των εισηγμένων, τις προσδοκίες για την ταχεία έγκριση του νέου πακέτου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, που έχει προτείνει ο Τζο Μπάιντεν αλλά και τα νέα για την επιτάχυνση των εμβολιασμών —θα έχει ως αποτέλεσμα και η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί με ισχυρά συνολικά κέρδη για τους βασικούς δείκτες.

    Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν γνωστοποίησε, μάλιστα, την αγορά επιπλέον 200 εκατ. δόσεων των εμβολίων Moderna και Pfizer, κάτι που σημαίνει πως θα αρκούν για τον πλήρη εμβολιασμό του συνόλου των Αμερικανών. Πάντως, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει αυξημένος στις ΗΠΑ, ενώ προβληματισμό συνεχίζουν να προκαλούν οι νέες μεταλλάξεις του ιού.

    Από εκεί και πέρα, η αγορά είδε με ανακούφιση τις διαβεβαιώσεις της FED πως δεν σκοπεύει να αλλάξει σύντομα την νομισματική πολιτική της, αλλά θα διατηρήσει την στήριξη που παρέχει στην οικονομία μέχρι η τελευταία να μπορέσει να επανέλθει πιο κοντά στην κανονικότητα.

    Πάντως, η αγορά παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τις πολιτικές εξελίξεις γύρω από την δεύτερη δίκη του πρώην προέδρου Τραμπ στην Γερουσία. Οι Γερουσιαστές αναμένεται να προχωρήσουν σε ψηφοφορία σχετικά με τις ευθύνες του Ντόναλντ Τραμπ στα γεγονότα της εισβολής οπαδών του στο Καπιτώλιο μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Όσον αφορά τις νέες εταιρικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων τριμήνου, ξεχωρίζουν αυτές της Disney. Η εταιρεία κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς πέτυχε σημαντική αύξηση των συνδρομητών της πλατφόρμας Disney+ που έφτασαν στο τρίμηνο του 94,9 εκατομμύρια. Η μετοχή της κατέγραψε άνοδο κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του Dow Jones, ωστόσο σήμερα υποχώρησε κατά 1,7%.

    Στα υπόλοιπα επιχειρηματικά νέα ξεχώρισε η κίνηση της Qualcomm και άλλων ισχυρών τεχνολογικών εταιριών, οι οποίοι στράφηκαν προς τις αρχές ανταγωνισμού ζητώντας να παρέμβουν στην εξαγορά της Arm από την Nvidia. Σύμφωνα με τις εταιρείες, η συμφωνία των 40 δισ. δολαρίων θα βλάψει τον ανταγωνισμό, σε έναν τομέα ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις. Η εξαγορά θα φέρει υπό τον έλεγχο της Nvidia έναν κρίσιμο προμηθευτή, ο οποίος παραχωρεί την απαραίτητη τεχνολογία chip για εταιρείες όπως η Apple, η Intel Corp., η Samsung Electronics, η Amazon και η Huawei. H μετοχή της Qualcomm έκλεισε στο  +1,66% ενώ αυτή της Nvidia στο -1,90%

    Κάπως έτσι, λίγο πριν την ολοκλήρωση της πρώτης ώρας από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, ο Dow Jones υποχωρεί στις 31.376,45 μονάδες καταγράφοντας απώλειες -0,17%, ο S&P 500 στις 3.914,65 μονάδες με απώλειες -0,04% ενώ ο Nasdaq στις 14.001,43 μονάδες, με πτώση -0,17%.

    Σε αυτό το κλίμα ο Dow Jones έκλεισε στις 31.458,40 μονάδες με άνοδο 0,09%, ο S&P 500 στις 3.934,83 μονάδες με άνοδο 0,47% και ο Nasdaq, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινούταν σε αρνητικό έδαφος, κατάφερε να κλείσει στις 14.095,47 μονάδες με άνοδο 0,50%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των  Intel (1,99%), JPMorgan (1,42%) και Goldman Sachs (1,32%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η μετοχή της Walt Disney (-1,70%) ακολουθούμενη από αυτή της UnitedHealth (-1,45%).



    ΣΧΟΛΙΑ