• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε αρνητικό έδαφος στον απόηχο της Fitch και εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων

    Ο δρόμος της Wall Street στις ΗΠΑ


    Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, δύο ώρες μετά το άνοιγμα των αγορών στον απόηχο της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch Ratings.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Dow Jones υποχώρησε σχεδόν 340 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε τη χειρότερή του συνεδρίαση από τον Απρίλιο.

    Ο οίκος Fitch Ratings υποβάθμισε τις ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ, εκφράζοντας με αυτή την κίνηση τις έντονες αμφιβολίες του για την δυνατότητα της πολιτικής σκηνής της χώρας να συνεννοηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά ζητήματα.

    Η Fitch είχε θέσει το αξιόχρεο της Αμερικής σε αρνητική τροχιά ήδη από τον περασμένο Μάιο. Η δικομματική συμφωνία του περασμένου Ιουνίου για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025, δεν ήταν ικανή για να κατευνάσει τους φόβους της, καθώς ο οίκος εστίασε περισσότερο στην πολιτική αντιπαράθεση που καταγράφηκε μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών αλλά και στη μειωμένη του εμπιστοσύνη προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά θέματα αλλά και το χρέος.

    Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα στον αμερικανικό τύπο, πριν από δύο εβδομάδες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δημιούργησε μια ομάδα για να αξιολογήσει τους τρόπους ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις σχετικά με το όριο χρέους της χώρας. Η ομάδα εργασίας, που αποτελείται κυρίως από αξιωματούχους της διοίκησης και κανένα Ρεπουμπλικανό μέλος, διευθύνεται από τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου, Stuart Delery και τη Διευθύντρια του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, Lael Brainard.

    Πώς κινούνται οι βασικοί δείκτες

    Ως απόρροια της υποβάθμισης από τη Fitch και στον πυρετό της δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων για το προηγούμενο τρίμηνο, οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street κινούνται κυρίως σε αρνητικό έδαφος, καταγράφοντας ήπιες απώλειες.

    Ο Dow Jones κινείται στις 35.242,79 μονάδες με απώλειες 0,11%, ενώ ο S&P 500 στις 4.506,78 μονάδες με απώλειες 0,15%.

    Από τους κλάδους του S&P 500, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας και Πληροφορικής (-2,47%).

    Αντίθετα, ο Nasdaq κινείται στις 13.988,00 μονάδες με οριακή άνοδο 0,10%.

    Συνεχίζονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων

    Η μετοχή της Qualcomm υποχωρεί κατά 10%, καθώς τα έσοδα και τα κέρδη του τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία, παρουσίασαν πτωτική πορεία σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

    Η PayPal υποχωρεί κατά 11%, παρά το γεγονός πως ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα κέρδη και τα έσοδα, λόγω του μικρότερου των εκτιμήσεων λειτουργικού περιθωρίου κέρδους.

    Πτώση 12% καταγράφει η μετοχή της Etsy, παρ’ όλο που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα κέρδη και τα έσοδα. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην μετοχή της Shopify, η οποία υποχωρεί κατά 3%, αν και αυτή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ο πρώτος γύρος δημοσίευσης αποτελεσμάτων από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες με επιταχυνόμενη ανάπτυξη όπως η Google, η Meta και η Microsoft.

    Παράλληλα, εντός της ημέρας μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης αναμένουμε τα αποτελέσματα της Amazon και της Apple.

    Ειδικότερα, η μετοχή της Apple έχει ήδη σημειώσει άνοδο 54% φέτος με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας να δίνουν μία ευρύτερη εικόνα για την πορεία της. Τα αποτελέσματα υπηρεσιών, όπως το cloud, το App Store, η Apple Music, το Apple Pay κ.λπ. θα παρακολουθούνται στενά, όπως και τα επίπεδα αποστολών iPhone και οι αυξήσεις τιμών των μοντέλων Pro. Αξιοσημείωτα είναι επίσης, η επένδυση της εταιρείας στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, οι σχέσεις της με τις αγορές του εξωτερικού και ο πιθανός αντίκτυπος που μπορεί να έχει ένας κλιμακούμενος πόλεμος ημιαγωγών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Όσον αφορά την περίπτωση της Amazon, σημείωσε μεγάλη άνοδο σε επίπεδο έτους, με τις μετοχές να εκτινάσσονται στα ύψη, σχεδόν 50%, κατά τη διάρκεια του 2023. Η Amazon έρχεται από την Prime Day της τον Ιούλιο, η οποία ήταν η μοναδική ημέρα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία της. Ωστόσο, οι πιο σημαντικές μετρήσεις θα είναι πιθανότατα οι προοπτικές για τις Υπηρεσίες Ιστού, την πλατφόρμα clouding της εταιρείας, καθώς και εάν η ισχύς τoυ streaming και της διαφήμισης θα αντισταθμιστεί από την επιβράδυνση των δαπανών των καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

    Τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας

    Όσον αφορά τα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, αύξηση κατά 6.000 αιτήσεις παρουσίασε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για καταβολή επιδόματος ανεργίας, την περασμένη εβδομάδα.

    Ειδικότερα, ο αριθμός αιτήσεων την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίους αυξήθηκε στο προσαρμοσμένο μέγεθος των 227.000, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα, ο αριθμός των ατόμων που συνέχισαν να λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας αυξήθηκε κατά 21.000 στα 1,7 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 22 Ιουλίου.

    Οι αγορές αναμένουν πλέον με ενδιαφέρον τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την απασχόληση τον Ιούλιο, τα οποία ανακοινώνονται αύριο. Οι αναλυτές εκτιμούν πως θα καταγραφή μια αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 200.000, μετά τις 209.000 θέσεις του Ιουνίου, με την ανεργία να παραμένει αμετάβλητη στο 3,6%.

    Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στοιχεία στις ΗΠΑ έδειξαν πως η παραγωγικότητα στο β΄ τρίμηνο κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων τριών ετών.

     

    Διαβάστε επίσης:
    Μητσοτάκης: Στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα

    Κτηματολόγιο: Από τις 25/7 η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμβολαίων

    Τσαμάζ (ΟΤΕ): Συνεχίζουμε τις επενδύσεις παρά την αυξημένη ανταγωνιστικότητα στην αγορά – Τι είπε για τις τιμές



    ΣΧΟΛΙΑ