• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Σε ανοδικό έδαφος οι βασικοί δείκτες στο άνοιγμα της Τρίτης με βοήθεια από τράπεζες και πετρέλαιο

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Σε αναζήτηση προσήμου βρίσκονται στο άνοιγμα της Τρίτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με την αγορά να αναμένει την ολοκλήρωση της περιόδου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, όταν και αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

    Η αγορά αναμένει πως μια από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας του Λευκού Οίκου θα είναι ένα νέο πακέτο τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, στο πλαίσιο που κινούνταν μέχρι τώρα οι προτάσεις των Δημοκρατικών. Μάλιστα, καθώς πλέον οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν τόσο τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και τη Γερουσία, η έγκριση ενός τέτοιου πακέτου θα είναι θεωρητικά πιο πιθανή. Ωστόσο, στην πράξη τα πράγματα θα είναι ασφαλώς πιο περίπλοκα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν και οι κατάλληλες ισορροπίες τόσο στο εσωτερικό των Δημοκρατικών, όσο και στις σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς πρόθεση της νέας ηγεσίας είναι να υπάρξει μια σταδιακή αποκλιμάκωση της άκρως διχασμένης πολιτικής σκηνής των ΗΠΑ, που προκλήθηκε από την διακυβέρνηση Τραμπ.

    Από εκεί και πέρα οι Αμερικανοί επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της πανδημίας με τις αγορές της Ευρώπης να δέχονται σήμερα ισχυρές πιέσεις μετά και τις σκέψεις της Γερμανίας να παρατείνει μέχρι τον Απρίλιο το lockdown. Πολλές από τις χώρες της ΕΕ αλλά και η Βρετανία αντιμετωπίζουν το σφοδρότερο τρίτο κύμα της πανδημίας, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού, στην οποία ωστόσο παρατηρούνται προβλήματα ως προς την παραγωγή καθυστερώντας τις διαδικασίες.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές και οι αναλυτές της Wall Street είδαν τον δείκτη αισιοδοξίας για τις μικρές επιχειρήσεις να υποχωρεί κατά 5,5 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 95,9 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο Μάιο, δείγμα των επιπτώσεων του νέου κύματος της πανδημίας στην αμερικανική αγορά.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο μετά το μισάωρο από το άνοιγμα των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης, o Dow Jones, ο οποίος ξεκίνησε με απώλειες, κινείται πλέον στις 31.022,39 μονάδες με άνοδο 0,04%, ο S&P 500  στις 3.802,82 μονάδες με άνοδο 0,08%  και ο Nasdaq  στις 13.069,68 μονάδες με κέρδη 0,26%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη προσφέρει η  μετοχή της Intel (2,72%) καθώς και οι μετοχές της εταιρείας πετροχημικών Dow Inc. (2,71%) και του πετρελαϊκού κολοσσού Chevron (1,91%), εκμεταλλευόμενες την ανοδική κίνηση  των τιμών του πετρελαίου.  Αντίθετα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Visa (-1,82%)  Merck & Co. (-1,39%) και Walt Disney (-1,39%).

    Θετικά κινούνται και οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα μετά και την κίνηση της JPMorgan securities να αυξήσει την τιμή στόχο της μετοχής της Goldman Sachs από τα 285 στα 320 δολάρια.



    ΣΧΟΛΙΑ