• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πτωτικό άνοιγμα υπό το βάρος των διαδηλώσεων στην Κίνα

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Τα απόνερα των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην Κίνα το Σαββατοκύριακο έφτασαν μέχρι τη Wall Street, προκαλώντας πιέσεις στις μετοχές στο άνοιγμα της Δευτέρας.

    Ειδικότερα, λίγο πριν τη συμπλήρωση της δεύτερης ώρας από το άνοιγμα της αγοράς, ο Dow Jones κινείται στις 34.103,86 μονάδες με απώλειες -0,71%, ο S&P 500 υποχωρεί στις 3.992,26 μονάδες με πτώση -0,84% ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στις 11.139,11 μονάδες με απώλειες -0,78%.

    Oι διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της Κίνας, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές για την ήδη προβληματική προοπτική της παγκόσμιας ανάπτυξης, έρχονται ως απάντηση στην αυστηρή πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων» που εφαρμόζει για την πανδημία η ηγεσία του κομμουνιστικού καθεστώτος της χώρας. Η αφορμή για την οργή των πολιτών ήρθε μετά από μια φονική πυρκαγιά που ξέσπασε σε οικία, με την αδυναμία αντιμετώπισή της από τις αρχές να αποδίδεται στα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

    Οι διαδηλώσεις έρχονται την ώρα που η Κίνα καταγράφει έναν νέο ρεκόρ κρουσμάτων τη Δευτέρα. Οι διαδηλωτές στρέφονται ανοιχτά κατά και του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ενώ αποτελούν ίσως την πιο μεγάλη αντίδραση από την εποχή της σφαγής του Τιέν αν Μεν.

    Η αγορά ανησυχεί τόσο για την αυστηρότητα της αντίδρασης της κινεζικής κυβέρνησης όσο και για τις επιπτώσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, που μπορούν να προκαλέσουν νέα προβλήματα γύρω από τον πληθωρισμό. Παράλληλα, υπάρχει φόβος πως οι διαδηλώσεις θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη εξάπλωση της Covid-19, οδηγώντας σε ακόμα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα.

    Μια από τις μετοχές που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στην Κίνα είναι και αυτή της Apple, η οποία υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2%, έπειτα από αναφορές πως οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στην παραγωγή των iPhones, λόγω της μείωσης της παραγωγής στα εργοστάσια στην χώρα.

    Πέρα από την Κίνα, η αγορά παρακολουθεί τα στοιχεία για τις πωλήσεις την Black Friday, εν αναμονή και της επόμενης εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Με βάση τα στοιχεία, οι Αμερικανοί καταναλωτές ξόδεψαν πάνω από 9 δισ. δολ. σε ηλεκτρονικές αγορές την Παρασκευή, δείχνοντας πως η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να έχει αντοχές κόντρα στον πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια.

    Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές αναμένουν μια σειρά στοιχείων μέσα στην εβδομάδα, με κυριότερη την έκθεση για τις νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία, που αναμένεται την Παρασκευή.



    ΣΧΟΛΙΑ