• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Προβληματισμός για τα στοιχεία μεταποίησης – Πτωτικά ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψαν οι μετοχές της Wall Street στο άνοιγμα της πρώτης συνεδρίασης για τον Δεκέμβριο, με τους επενδυτές να προσπαθούν να αναλύσουν Τα στοιχεία για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, τον δείκτη που προτιμά η FED για τον πληθωρισμό, και τα στοιχεία για την μεταποίηση.

    Ειδικότερα, λίγο πριν τη συμπλήρωση δύο ωρών από το άνοιγμα της Wall Street, o Dow Jones κινείται στις 34.257,03 μονάδες με πτώση -0,96%, ενώ ο S&P 500 στις 4.071,42 μονάδες με απώλειες -0,21%. Οριακά σε θετικό έδαφος έχει περάσει ο Nasdaq, στις 11.471,59 μονάδες με κέρδη 0,03%.

    Υπενθυμίζεται πως η αγορά αντέδρασε με ισχυρή άνοδο την Τετάρτη, έπειτα από το σήμα που έστειλε ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ για μικρότερες αυξήσεις των βασικών επιτοκίων ακόμα και από την συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

    Οι επενδυτές είδαν σήμερα τα στοιχεία για τον  δείκτη τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης να αυξάνεται κατά 0,3% τον Οκτώβριο από τον προηγούμενο μήνα, έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για άνοδο 0,4% σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Σε επίπεδο έτους, ο δείκτης υποχώρησε στο 6% τον Οκτώβριο από 6,2% τον προηγούμενο μήνα.

    Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε κατά 0,2% τον Οκτώβριο μετά από άνοδο 0,5% τον Σεπτέμβριο. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για μηνιαία αύξηση 0,3% του δομικού δείκτη.

    Από εκεί και πέρα, τα στοιχεία της S&P Global αλλά και του Institute for Supply Management (ISM) για τους μεταποιητικούς δείκτες PMI έδειξαν πως η δραστηριότητα υποχώρησε τον Νοέμβριο στο χαμηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2020, καθώς υποχώρησε η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες.

    Ο μεταποιητικός δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 47,7 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,4 τον Οκτώβριο. O μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM υποχώρησε επίσης στις 49 μονάδες τον Νοέμβριο από 50,2 τον Οκτώβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

    Από εκεί και πέρα,  πτωτικά κινήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αρχικές αιτήσεις υποχώρησαν κατά 16.000 και διαμορφώθηκαν στις 225.000 αιτήσεις. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν πτώση κατά 5.000 αιτήσεις.

    Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις αναφορές από την Κίνα πως η χώρα ενδέχεται να χαλαρώσει μια σειρά από περιοριστικά μέτρα, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις, αλλά και τις συζητήσεις στην ΕΕ για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο.

    Στα επιχειρηματικά νέα, η Salesforce  ανακοίνωσε ότι ο συν-διευθύνων σύμβουλος Bret Taylor θα παραιτηθεί στις 31 Ιανουαρίου, αφήνοντας τον πρόεδρο Marc Benioff ως μοναδικό διευθύνοντα σύμβουλο. Η μετοχή υποχωρεί κατά 9,5%



    ΣΧΟΛΙΑ