• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πρώτο ράλι για το 2023 με άνοδο 700 μονάδων για τον Dow Jones – Θετικά πρόσημα για την εβδομάδα

    • NewsRoom
    χρηματιστές στη wall street


    Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν την Παρασκευή οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να ανακουφίζονται με τα… αρνητικά νέα από το μέτωπο της αγοράς εργασίας.

    Ειδικότερα ο Dow Jones έκλεισε στις 33.629,79 μονάδες με άνοδο 2,12%, ο S&P 500 στις 3.895,00 μονάδες με κέρδη 2,28%, ενώ ο Nasdaq στις 10.569,29 μονάδες, με άνοδο 2,56%.

    Το ράλι της Παρασκευής βοήθησε τους βασικούς δείκτες να κλείσουν σε θετικό έδαφος για το σύνολο της εβδομάδας. Ο Dow και ο S&P 500 έκλεισαν την εβδομάδα με άνοδο 1,5%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1%.

    Η έκθεση για τη μισθοδοσία των μη γεωργικών προϊόντων του Δεκεμβρίου έδειξε ότι η οικονομία των ΗΠΑ πρόσθεσε 223.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ελαφρώς υψηλότερες από τις αναμενόμενες 200.000 θέσεις εργασίας που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Από την άλλη, οι μισθοί αυξήθηκαν πιο αργά από το αναμενόμενο, σημειώνοντας άνοδο 0,3%, την ώρα που οι οικονομολόγοι ανέμεναν 0,4%.

    Τα δεδομένα για τις μισθοδοσίες έδωσαν ελπίδες στους επενδυτές πως η κατανάλωση – και κατά συνέπεια και ο πληθωρισμός – μπορεί να αρχίσει να υποχωρεί με λίγο ταχύτερο ρυθμό, οδηγώντας πιο γρήγορα την FED σε ολοκλήρωση της πολιτικής σύσφιξης.

    «Το μόνο που ενδιαφέρει τους επενδυτές είναι ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο της Fed», δήλωσε ο Michael Arone, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην State Street Global Advisors.

    Παράλληλα, ο δείκτης μη μεταποιητικών αγορών του ISM έδειξε ότι ο κλάδος των υπηρεσιών συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο, ένα ακόμα σημάδι ότι οι αυξήσεις της Fed μπορεί να επιβραδύνουν την οικονομία.

    Και οι 11 κλάδοι του S&P 500 έκλεισαν ανοδικά με αυτός των υλικών να σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο (3,4%), ενώ τη μικρότερη (1%) σημείωσε ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Intel (4,25%), Walgreens Boots Alliance (4,04%) και Dow Inc. (3,99%), ενώ η μόνη που έκλεισε οριακά αρνητικά ήταν η UnitedHealth Group (-0,01%).

    Από τις υπόλοιπες μετοχές, άνοδο 3,56% σημείωσε η Amazon, ενώ άνω του 2% ήταν τα κέρδη για Meta και Tesla.

    Η μετοχή της Biogen, η οποία τέθηκε σε αναστολή κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά την ανακοίνωσε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων  των ΗΠΑ πως προχώρησε σε ταχεία έγκριση ενός φαρμάκου της εταιρείας για το Alzheimer, έκλεισε με άνοδο 2,82%.

    Τέλος, βουτιά 49,90% σημείωσε η μετοχή της  Party City καθώς η Wall Street Journal ανέφερε ότι ο λιανοπωλητής σχεδίαζε να κηρύξει πτώχευση εντός εβδομάδων.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρυσός: Άνοδος 2,4% στο πιο ενεργό συμβόλαιο σε επίπεδο εβδομάδας

    Άνοδος στις ευρωαγορές – Η καλύτερη εβδομάδα κερδών από τον Νοέμβριο



    ΣΧΟΛΙΑ