• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Προσπάθεια επαναφοράς της ψυχραιμίας μετά την ψυχρολουσία από τον Πάουελ

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Προσπάθεια να συγκρατηθεί η πίεση στις μετοχές επιχειρείται στο άνοιγμα της Wall Street την Πέμπτη, μια μέρα μετά την βουτιά που προκάλεσαν στις μετοχές οι δηλώσεις του επικεφαλής της FED Τζερόμ Παόυελ σχετικά με τη συνέχιση της σφικτής νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones κινείται λίγο πάνω από τις  32.00ο μονάδες με απώλειες της τάξης του 0,45%, ο  S&P 500 κινείται στις 3.737 μονάδες με απώλειες κοντά στο -0,60% ενώ ο Nasdaq, ο οποίος δέχθηκε την Τετάρτη το ισχυρότερο πλήγμα (έκλεισε με απώλειες 3,3%) κινείται στις 10.460 μονάδες, με πτώση -0,62%.

    Η αγορά των ΗΠΑ επιχειρεί να αξιολογήσει καλύτερα τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της FED, οι οποίες ήρθαν αμέσως μετά την τέταρτη συνεχόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, οδηγώντας τα στο εύρος του 3,75% με 4%. Ο Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε πως η FED θα συνεχίσει για πολύ ακόμα να αυξάνει τα βασικά της επιτόκια προκειμένου να μπορέσει να τιθασεύσει τον υψηλό πληθωρισμό, δηλώνοντας μάλιστα πως το τελικό εύρος που αυτά θα διαμορφωθούν θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που εκτιμούσε μέχρι χθες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα και η αγορά.

    Πάντως, o Πάουελ δήλωσε πως πλέον ο ρυθμός των αυξήσεων μπορεί να υποχωρήσει από το επίπεδο των 75 μονάδων βάσης κάποια στιγμή, ακόμα και από τις επόμενες συνεδριάσεις.

    Οι επενδυτές είδαν επίσης την Πέμπτη την Τράπεζα της Αγγλίας να προχωρά σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να «σώσει» τη στερλίνα, καθώς παραδέχθηκες πως  η Βρετανία βρίσκεται ήδη σε ύφεση. Μάλιστα η κεντρική τράπεζα  εκτίμησε ότι η ύφεση μπορεί να κρατήσει δυνητικά ακόμα και δύο χρόνια, περίοδος μεγαλύτερη της οικονομικής κρίσης 2008-2009.

    Πίσω στις ΗΠΑ και τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν στις 217.000 την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα από την πανδημία, επιβεβαιώνοντας την παρατήρηση του Πάουελ πως η αγορά εργασίας παραμένει «ιδιαίτερα σφιχτή».

    Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 11,6% τον Σεπτέμβριο, στα 73,3 δισ. δολάρια από το πτωτικά αναθεωρημένο μέγεθος των 65,7 δισ. δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    Citi: Σενάρια για πτώση 20-30% στις αγορές μετοχών παγκοσμίως

    Τράπεζα της Αγγλίας: Σε βαθιά ύφεση η βρετανική οικονομία – Βυθίζεται η στερλίνα



    ΣΧΟΛΙΑ