• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πάρτι για τις τεχνολογικές μετοχές, στο +24% η Nvidia – Πέμπτη ημέρα πτώσης για Dow Jones

    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον Nasdaq να κλείνει με ισχυρή άνοδο παρασυρμένος από το πάρτι που δημιούργησε στις τεχνολογικές μετοχές η εντυπωσιακή επίδοση της Nvidia στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

    Αντίθετα, ο Dow Jones παρέμεινε για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος, καθώς κορυφώνεται η αγωνία γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκού Οίκου και Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα της αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 32.764,65 μονάδες με απώλειες -0,11% ενώ αντίθετα ο S&P 500 στις 4.151,28 μονάδες με άνοδο 0,88%. Την ίδια ώρα ο Nasdaq ολοκλήρωνε στις 12.698,09 μονάδες, με κέρδη 1,71%.

    Η αγορά κινήθηκε στους ρυθμούς της Nvidia, η οποία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 1,09 δολαρίων και έσοδα 7,19 δισ. δολαρίων για το α’ τρίμηνο του έτους, ξεπερνώντας με άνεση τις εκτιμήσεις των αναλυτών, χάρη στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στο +24,37% και τα 379,80  δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή της να εκτοξεύεται στα 939,29 δισ. δολάρια.

    Η Nvidia παρέσυρε μάλιστα και τις μετοχές από τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, με την AMD να κλείνει στο 11,16%, την  Taiwan Semiconductor στο +12% και τη Micron στο +4,63%.

    Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε βέβαιος  ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών, με τις διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους να συνεχίζονται χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει κάποια τελική συμφωνία. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία την 1η Ιουνίου.

    Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, οι διαπραγματεύσεις αφορούν πλέον τον προϋπολογισμό και όχι τη στάση πληρωμών. Από την πλευρά του ο Γκάρετ Γκρέιβς, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων διαπραγματευτών, παραδέχτηκε ότι έχει γίνει “μικρή πρόοδος”, αλλά απομένει ακόμα δουλειά.

    Σύμφωνα με το Reuters, το βράδυ της Πέμπτης οι δύο πλευρές βρίσκονται μόλις 70 δισ. δολ. μακριά από μια συμφωνία για τις δαπάνες.

    Ωστόσο, η Fitch Ratings αποφάσισε να θέσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ υπό  παρακολούθηση με πιθανές αρνητικές συνέπειες, εξαιτίας του κινδύνου η χώρα να κηρύξει στάση πληρωμών.

    Στα μάκρο της ημέρας, η αμερικανική οικονομία αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό 1,3%, ενώ οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομά αυξήθηκαν κατά 4.000 στις 229.000.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Microsoft (3,85%), Cisco (1,28%) και Goldman Sachs (1,27%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Intel (-5,52%), Verizon (-2,93%) και Walgreens Boots Alliance (-2,66%).



    ΣΧΟΛΙΑ