• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Πάρτι για τις προβλέψεις της FED – Ξεπέρασε και τις 5.200 μονάδες ο S&P 500

    • NewsRoom
    Wall Street


    Η Wall Street υποδέχθηκε με ανακούφιση και ενθουσιασμό τις αναθεωρημένες προβλέψεις της FED, με τους επενδυτές να ξεσπούν στέλνοντας τους βασικούς δείκτες σε νέα υψηλά.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 39.512,13 μονάδες με άνοδο 1,03%, ο S&P 500 στις 5.224,62 μονάδες με κέρδη 0,89%, ενώ ο Nasdaq στις 16.369,41 μονάδες με άλμα 1,25%.

    Η αντίδραση ήταν τόσο εντυπωσιακή, με την άνοδο να καταγράφεται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες μετοχών της Wall Street, ακόμα και σε αυτές που υστερούν φέτος, όπως αυτές της μικρής κεφαλαιοποίησης. Καλές επιδόσεις σημείωσαν και τα ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν (η απόδοση του διετούς τίτλου υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης στο 4,6%), καθώς πλέον οι επενδυτές βλέπουν πιο πολλές πιθανότητες για μια πρώτη μείωση επιτοκίων από τη FED.

    Οι αξιωματούχοι της επιτροπής FOMC διατήρησαν τις προβλέψεις τους για τρεις μειώσεις επιτοκίων φέτος, ενώ κινήθηκαν προς την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των διαθεσίμων ομολόγων τους, υποδηλώνοντας ότι δεν ανησυχούν από μια πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού. Παράλληλα, αναβάθμισαν την πρόβλεψή τους για την ανάπτυξη το 2024, στο 2,4%.

    Αν και ο Τζερόμ Πάουελ τόνισε για μια ακόμη φορά πως οι αξιωματούχοι θα ήθελαν να δουν περισσότερα στοιχεία για τη μείωση του πληθωρισμού, ανέφερε επίσης πως θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει η χαλάρωση «κάποια στιγμή φέτος». Επιπλέον, ο Πάουελ ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι σκέφτονταν να επιβραδύνουν τον ρυθμό της μείωσης του ισολογισμού τους.

    Πάντως, διάφοροι αναλυτές στη Wall Street είχαν προβλέψει τις περασμένες ημέρες πως δεν θα υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στις προβλέψεις για τον αριθμό των μειώσεων επιτοκίων, παρά τα «θερμότερα» στοιχεία για τον πληθωρισμό τους πρώτους μήνες του 2024, κάτι που ωστόσο ανησυχούσε τους επενδυτές, με την αγορά να κινείται επιφυλακτικά τις προηγούμενες ημέρες και μόνο ειδήσεις γύρω από τη Τεχνητή Νοημοσύνη να καταφέρνει να προσφέρει ώθηση.

    Ποιες μετοχές ξεχώρισαν στη Wall Street

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Boeing, κλείνοντας στο +3,67%. Η Boeing πάντως προέβλεψε μείωση των ρευστών της για το πρώτο τρίμηνο, καθώς ο ρυθμιστικός έλεγχος και η βραδύτερη παραγωγή του αεροσκάφους 737 Max μετά από ένα αεροπορικό ατύχημα τον Ιανουάριο επηρεάζουν τα οικονομικά της.

    Ακολούθησαν οι μετοχές της American Express με άνοδο 2,81% και της 3M  με κέρδη 2,65%.

    Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση σημείωσε η Chevron, επηρεασμένη από τις απώλειες των τιμών του πετρελαίου, κλείνοντας στο -1,32%. Η Chevron ήταν μια από τις μόλις 2 μετοχές του Dow Jones που έκλεισαν με απώλειες, με τη δεύτερη να είναι η Johnson & Johnson, κλείνοντας στο -0,29%.

    Στα εταιρικά νέα, οι  ΗΠΑ θα χορηγήσουν στην Intel 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις και έως και 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια για τη χρηματοδότηση της επέκτασης των εργοστασίων ημιαγωγών της. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε στο +0,36%.

    Η JPMorgan Chase. απροσδόκητα αύξησε το μέρισμά της κατά 9,5% μετά από τα ετήσια κέρδη ρεκόρ και καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να επανεξετάσουν προτάσεις για αυστηρότερους κανόνες. Η μετοχή έκλεισε στο +1,31%.

    Τέλος το διοικητικό συμβούλιο της Chipotle πρότεινε ένα split 50 προς 1 για να διευρυνθεί η επενδυτική βάση της αλυσίδας, μετά από το άλμα της μετοχής κατά 13.000% από την αρχική της δημόσια προσφορά. Η μετοχή έκλεισε στο +3,48%.

    Διαβάστε επίσης

    Τζερόμ Πάουελ: Ο πληθωρισμός του Φεβρουαρίου δεν αλλάζει τη γενική εικόνα

    FED: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Βλέπει ξανά 3 μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024

    Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 1% παρά τις ανακοινώσεις της FED



    ΣΧΟΛΙΑ