• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Οριακές απώλειες στο άνοιγμα της Δευτέρας μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας

    Wall Street


    Με  μικρές πιέσεις άνοιξαν τη πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε μια προσπάθεια εκτίμησης της πορείας του πληθωρισμού έχοντας ταυτόχρονα στραμμένο το βλέμμα τους και στη Fed και την πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα.

    Ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή στις 31.501,54 με άνοδο 824,18 μονάδων ή +2,69%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.911,83 μονάδες με άνοδο 116,10 μονάδων ή +3,06% ενώ ο Nasdaq τερμάτισε στις 11.607,62 μονάδες, με άνοδο 375,43 μονάδων ή +3,34%. Μάλιστα, 493 μετοχές του S&P 500 έκλεισαν με κέρδη ενώ και οι 11 κλάδοι του κινήθηκαν ανοδικά, με την καλύτερη επίδοση να καταγράφει ο χρηματοοικονομικός τομέας. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 6,5%, ο Nasdaq Composite κέρδισε 7,5% και ο Dow σημείωσε άνοδο 5,4%.

    Παρά το θετικότερο κλίμα που επικρατεί στις αγορές μετά την ισχυρή άνοδο των δεικτών την προηγούμενη εβδομάδα, πολλοί είναι αυτολί που υποστηρίζουν ότι η πτώση των μετοχών δεν έχει τελειώσει ακόμα. Η Greetham από τη Royal London, η οποία είχε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση άνω των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα τέλη του 2021, δεν είναι καθόλου πεπεισμένη ότι μια πτωτική τάση έχει τελειώσει. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε μια bear market και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα ράλι ανακούφισης και αυτό που έχουμε δει μέχρι στιγμής είναι μόνο το τμήμα αυτής της bear market που καθοδηγείται από τα επιτόκια», δήλωσε ο Greetham στο «Squawk Box Europe» του CNBC τη Δευτέρα.

    Την Πέμπτη, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ δεσμεύτηκε ότι η Fed στοχεύει στην μείωση του πληθωρισμού και την επαναφορά του στα επίπεδα του 2%. Ωστόσο επεσήμανε ότι «αυτό έχει καταστεί πολύ πιο δύσκολο με τα γεγονότα των τελευταίων μηνών και ιδιαίτερα με τον πόλεμο που ανεβάζει τις τιμές του φυσικού αερίου». Επίσης τόνισε ότι «στην Fed δεν πιστεύουμε ότι η ύφεση είναι αναπόφευκτη. Είναι εφικτό να μειωθεί ο πληθωρισμός χωρίς αυτό να επιφέρει πλήγμα στην αγορά εργασίας και ότι ο στόχος της τράπεζας είναι περιοριστεί η ζήτηση και όχι να προκαλέσει ανεργία».

    Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο. Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 0,7% τον Μάιο έναντι της εκτίμησης των αναλυτών για αύξηση 0,2%. Πρόκειται για την έβδομη άνοδο σε διάστημα συνολικά οκτώ μηνών. Παράλληλα, οι παραγγελίες κεφαλαιουχικών αγαθών, ένδειξη των επενδύσεων σε εξοπλισμό που δεν περιλαμβάνει αεροσκάφη και στρατιωτικό εξοπλισμό, αυξήθηκαν κατά 0,5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τη Δευτέρα.

    Στο κλίμα αυτό, λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της Δευτέρας, ο Dow Jones δέχεται οριακές πιέσεις 24 μονάδων ή -0,08%, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 5,76 μονάδες ή -0,12% στις 3.907 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 43,47 μονάδες ή -0,38% στις 11.563 μονάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Γιατί «κόβει» τις τιμές – στόχους στις ευρωπαϊκές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ