• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Ολοκλήρωσε με νέα άνοδο την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 2 μηνών – Άγγιξε τις 4.000 μονάδες ο S&P 500

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Με νέα άνοδο ολοκλήρωσε την τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής η Wall Street, με τον S&P 500 να κλείνει με τον καλύτερο τρόπο την πιο ανοδική εβδομάδα των τελευταίων 2 μηνών.

    Ειδικότερα ο  Dow Jones έκλεισε στις 34.302,61 μονάδες με άνοδο 0,33%, ο S&P 500 ολοκλήρωσε στις 3.999,09 μονάδες με άνοδο  0,40% ενώ ο Nasdaq έκλεισε στις 11.079,16 μονάδες με κέρδη 0,71%, στην έκτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση.

    Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα για τους βασικούς δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει το πενθήμερο με συνολική άνοδο 2%, o S&P 500 με κέρδη 2,7% και ο Nasdaq με άλμα 4,8%.

    Το ράλι των μετοχών ενισχύθηκε από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που συνέχισαν την υποχώρησή του τον Δεκέμβριο στο 6,5% σε επίπεδο έτους. Παράλληλα οι επενδυτές άκουσαν την Παρασκευή τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών, με τις JPMorgan Chase και Bank of America  να ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Ειδικότερα, τα έσοδα της JP Morgan αυξήθηκαν κατά 18% στα 34,55 δισ. δολάρια ( εκτίμηση για 34,35 δισεκατομμύρια δολάρια), ενώ τα κέρδη σημείωσαν άνοδο  6% στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,57 δολάρια ανά μετοχή (Οι αναλυτές ανέμεναν 3,08 δολάρια ανά μετοχή). Η μετοχή της έκλεισε στο +2,52%, τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των τίτλων του δείκτη Dow Jones.

    H Bank of America στο τέταρτο τρίμηνο αύξησε τα έσοδά της κατά 11% στα 24,5 δισ. δολάρια, με την τράπεζα να κερδίζει ανά μετοχή 85 σεντς. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ένα κέρδος κατά μέσο όσο 77 σεντς. H μετοχή της έκλεισε στο +2,23%.

    Αντίθετα, χειρότερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα των Citigroup και Wells Fargo.

    Ειδικότερα, η  Citigroup κατέγραψε πτώση στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, καθώς  αύξησε τις προβλέψεις για να προετοιμαστεί για επιδείνωση της οικονομίας και τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν λόγω της απότομης πτώσης της δραστηριότητας συναλλαγών. Τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν πτώση 21% και ανήλθαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,16 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,46 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Η μετοχή της έκλεισε στο πάντως στο +1,69%.

    Τέλος η Wells Fargo κατέγραψε στο πτώση 50% στα κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με ένα μεγάλο μέρος αυτού να σχετίζεται με το σκάνδαλο ψεύτικων λογαριασμών που αντιμετώπισε και είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει τα αποθεματικά της για ζημιές δανείων. Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ κατέγραψε κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 67 σεντς ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,40 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6% στα 19,66 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν 19,99 δισεκατομμύρια δολάρια. Η τράπεζα πρόσθεσε 397 εκατομμύρια δολάρια στα αποθεματικά της για να καλύψει πιθανές απώλειες δανείων.  Η μετοχή της έκλεισε πάντως στο +3,28%.

    Πέρα από τα αποτελέσματα των τραπεζών, οι επενδυτές άκουσαν την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να προειδοποιεί τους Αμερικανούς νομοθέτες ότι η κυβέρνηση αναμένεται να φτάσει το ανώτατο όριο δανεισμού της την επόμενη εβδομάδα.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, πέρα από την άνοδο της JPMorgan, κέρδη άνω του 1% σημείωσαν επίσης οι Caterpillar (1,33%), Goldman Sachs ( 1,10%), Travelers (1,01%) και Apple (1,00%). Τις πιο σημαντικές απώλειες μεταξύ των μετοχών του δείκτη σημείωσε η UnitedHealth Group (-1,23%), με άλλους επτά τίτλους να κλείνουν με ήπια έως οριακή πτώση.

    Διαβάστε επίσης:

    Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία κέρδη άνω του 8% με βοήθεια από την Κίνα

    Χρυσός: Άνοδος πάνω από τα 1.900 δολάρια

    ΗΠΑ: Στις 7 Φεβρουαρίου η ομιλία του Τζο Μπάιντεν για την Κατάσταση της Ένωσης στο Κογκρέσο



    ΣΧΟΛΙΑ