• Τράπεζες

    Υψηλότερα των προσδοκιών τα αποτελέσματα για JP Morgan, BofA-Πτώση στα κέρδη για Citigroup και Wells Fargo

    • NewsRoom

    Jamie Dimon (JP Morgan), Jane Fraser(Citigroup), Charlie Scharf(Wells Fargo), Brian Moyihan(Bank of America)


    Στο επίκεντρο Wall Street είναι τα πρώτα αποτελέσματα από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, τα οποία  ανακοινώθηκαν την Παρασκευή με τους επενδυτές να αναζητούν σημάδια ύφεσης της οικονομίας.

    Η JP Morgan έκανε λόγο για μία ήπια ύφεση και προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε buybacks με αποτελέσματα υψηλότερα των προσδοκιών, ενώ η Bank Of America επωφελήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων.

    Αντίθετα Wells Fargo και Citigroup είδα τα κέρδη τους να μειώνονται και προετοιμάζονται για ύφεση.

    JP Morgan

    Τα έσοδα της JP Morgan αυξήθηκαν κατά 18% στα 34,55 δισ. δολάρια. Η Wall Street εκτιμούσε χαμηλότερα έσοδα στα 34,35 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το FactSet.

    Τα κέρδη της επενδυτικής τράπεζας αυξήθηκαν 6% στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,57 δολάρια ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανέμεναν 3,08 δολάρια ανά μετοχή.

    Η τράπεζα διέθεσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για πιθανές απώλειες από δάνεια, καθώς υποστήριξε ότι αναμένει μια ήπια ύφεση.

    Η αύξηση των επιτοκίων ενίσχυσε τις δανειοδοτικές δραστηριότητες της τράπεζας με τα καθαρά έσοδα από τόκους να αυξάνονται κατά  48% στα 20,2 δισεκατομμύρια δολάρια, πετυχαίνοντας ρεκόρ τριμήνου.

    Τα έσοδα πλήρους έτους αυξήθηκαν κατά 6% στα 128,7 δισεκατομμύρια δολάρια, για την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ρεκόρ.

    Η τράπεζα είπε ότι είναι πλέον σε θέση να επαναλάβει τις επαναγορές ιδίων μετοχών, τις οποίες είχε αναστείλει νωρίτερα το 2022.

    Citigroup

    Η Citigroup κατέγραψε πτώση στα κέρδη του τέταρτου τριμήνου, καθώς η τράπεζα αύξησε τις προβλέψεις για να προετοιμαστεί για επιδείνωση της οικονομίας και τα έσοδα από την επενδυτική τραπεζική μειώθηκαν λόγω της απότομης πτώσης της δραστηριότητας συναλλαγών.

    Τα καθαρά έσοδα κατέγραψαν πτώση 21% και  ανήλθαν στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 1,16 δολάρια ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,46 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

    Η πτώση στα κέρδη προέρχεται από την δραματική επιβράδυνση στη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών.

    Η Citigroup είπε ότι τα έσοδα το 2023 είναι πιθανό να φτάσουν μεταξύ 78 και 79 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υψηλότερα από τα 76 δισεκατομμύρια δολάρια που εκτιμούν οι αναλυτές σε έρευνα του Bloomberg.

    Bank of America

    Καλύτερα των προσδοκιών ήταν τα αποτελέσματα για το τέταρτο τρίμηνο της Bank of America, λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων.

    Τα έσοδα της τράπεζας αυξήθηκαν κατά 11% στα 24,5 δις δολάρια, με την τράπεζα να κερδίζει ανά μετοχή 85 σεντς. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ένα κέρδος κατά μέσο όσο 77 σεντς.

    Τα κέρδη για τους μετόχους αυξήθηκαν κατά 2% στα 6,9 δις δολάρια από 6,7 δις δολάρια τον προηγούμενο χρόνο.

    Wells Fargo

    Πτώση 50% κατέγραψε στα κέρδη της η Wells Fargo για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, με ένα μεγάλο μέρος αυτού να σχετίζεται με το σκάνδαλο ψεύτικων λογαριασμών που αντιμετώπισε και είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει τα αποθεματικά της για ζημιές δανείων.

    Η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα  των ΗΠΑ κατέγραψε  κέρδη 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 67 σεντς ανά μετοχή, για το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια ή 1,40 δολάρια ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

    Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 6% στα 19,66 δισ. δολάρια, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν 19,99 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η τράπεζα πρόσθεσε 397 εκατομμύρια δολάρια στα αποθεματικά της για να καλύψει πιθανές απώλειες δανείων.

    Διαβάστε επίσης:

    Jamie Dimon: Η Fed ίσως πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια πάνω από 5%



    ΣΧΟΛΙΑ