• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: O Dow Jones ξεπέρασε τις ανησυχίες για την αύξηση των θέσεων εργασίας – Βουτιά 6,63% για την Tesla

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street πανηγυρίζουν


    Τα ισχυρά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ απογοήτευσαν την Wall Street, η οποία ανησυχεί πως θα δώσουν στήριγμα στην FED για να συνεχίσει την επιθετική της πολιτική. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις, ο Dow Jones κατάφερε να επιστρέψει σε θετικό έδαφος.

    Ειδικότερα, ο Dow  Jones έκλεισε στις 32.801,51 μονάδες με άνοδο 0,23%, ο  S&P 500 στις 4.145,07 μονάδες με πτώση -0,17% και ο  Nasdaq στις 12.657,55 μονάδες με απώλειες -0,50%.

    Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,13%, ο S&P 500 με άνοδο 0,36% ενώ ο Nasdaq με άλμα 2,15%.

    Η αντιστροφή καμπύλης μεταξύ των αποδόσεων του 2ετούς κρατικού ομολόγου και των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου έφτασε σε νέο υψηλό από το έτος 2000 στις συναλλαγές της Παρασκευής.  Η απόδοση του 10ετούς άγγιξε υψηλό 2,86% την Παρασκευή, ενώ του 2ετούς ήταν για λίγο στο 3,24%, σύμφωνα με το FactSet.

    Το ενδιαφέρον της αγοράς στράφηκε στις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο δημιουργήθηκαν 528.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο από 398.000 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση στις 250.000.

    Το ποσοστό της ανεργίας διολίσθησε στο 3,5% από 3,6 προηγουμένως, επιστρέφοντας στο προ πανδημίας χαμηλό. Εν τω μεταξύ, το μέσο ωρομίσθιο ενισχύθηκε 0,5% σε μηνιαία βάση έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 0,3%. Τον Ιούνιο είχε καταγράψει μηνιαία κέρδη 0,3%. Σε ετήσια βάση το μέσο ωρομίσθιο αυξήθηκε κατά 5,2%, μετά από ετήσια άνοδο 5,1% τον Ιούνιο.

    Η ισχυρή έκθεση για τις θέσεις εργασίας τον Ιούλιο πυροδότησε ανησυχίες ότι η Federal Reserve θα ήταν πιο επιθετική όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

    Την ίδια ώρα, πάντως, το αίσθημα φόβου για πιθανή ύφεση εξακολουθεί να επικρατεί, με πολλούς αναλυτές να θεωρούν το ράλι του Ιουλίου μια προσωρινή κατάσταση. Η Bank of America βλέπει τον S&P 500 να έχει ακόμα περιθώριο για πτώση, ενώ η HSBC προβλέπει μια οδυνηρή κατάληξη του ράλι, προτρέποντας τους επενδυτές να βρουν καταφύγιο στα μετρητά.

    O αναλυτής της BofA υπογράμμισε ότι ο S&P 500 δεν οδεύει προς τις 4.200 μονάδες, αλλά αντίθετα προς μία πτώση της τάξης του 13%, επιστρέφοντας στις 3.600 μονάδες στο τέλος του έτους. Αντίστοιχα ο Nasdaq 100 είναι σχεδόν 20% πάνω από το χαμηλό του Ιουνίου, αλλά οι αναλυτές επιμένουν ότι οι μετοχές είναι πιθανό να υποχωρήσουν ξανά στη σκιά χαμηλότερων εταιρικών κερδών, τα οποία αναμένονται στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2022.

    Μετοχές

    Από τις μετοχές του Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η JPMorgan Chase, με κέρδη 3,03%, ενώ ακολούθησε η  Chevron (1,51%) και η  Verizon (1,17%). Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Walt Disney (-1,41%), Boeing (-0,91%) και  Cisco (-0,82%).  Συνολικά 16 από τις 30 μετοχές του δείκτη έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

    Η μετοχή της Lyft  έκλεισε στο +16,62% καθώς η εταιρεία προέβλεψε προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το 2024, ενώ νωρίτερα ανέφερε κέρδη ρεκόρ για το δεύτερο τρίμηνο.

    Η μετοχή της DraftKings έκλεισε με άνοδο 9.78% αφού η μετοχή των τυχερών παιχνιδιών ανέφερε μικρότερη από την αναμενόμενη απώλεια, ενώ τα έσοδα ξεπέρασαν τις προβλέψεις.

    Από τις μετοχές του S&P 500, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε η Constellation Energy (10,14%), ενώ στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση η μετοχή της Warner Bros Discovery (-16,53%), καθώς ο διευθύνων σύμβουλος David Zaslav, δήλωσε ότι εξετάζει την εισαγωγή μιας δωρεάν, υποστηριζόμενης από διαφημίσεις έκδοσης, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα και τα κέρδη από το νέο spin-off.

    Οι μετοχές της Tesla υποχώρησαν σχεδόν 7% στην ενδοημερήσια διαπραγμάτευση την Παρασκευή μετά την ετήσια συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Οι μέτοχοι ενέκριναν μια διάσπαση μετοχών 3 προς 1, που θα έκανε τις μετοχές πιο προσιτές.

    Ισχυρή πτώση 6,63% σημείωσαν οι μετοχές της Tesla, μια μέρα μετά τη συνεδρίαση των μετόχων της εταιρείας, οι οποίοι ενέκριναν τη διάσπαση 3 προς 1. Κατά τη συνεδρίαση ο Elon Musk δήλωσε πως στόχος της Tesla είναι η αύξηση της παραγωγής σε 20 εκατ. οχήματα ετησίως μέχρι το 2030, κάτι που όπως ανέφερε θα απαιτήσει την ύπαρξη 12 εργοστασίων. Δήλωσε επίσης πως πιστεύει πως ο πληθωρισμός έχει περάσει το σημείο κορύφωσής του και πως αναμένει να υπάρχει ήπια ύφεση για τους επόμενους 18 μήνες.

    Την ίδια ώρα, πάντως, η Twitter απέρριψε την Πέμπτη τους ισχυρισμούς του Elon Musk σε δικαστήριο του Ντέλαγουερ ότι εξαπατήθηκε υπογράφοντας μία συμφωνία για την εξαγορά της αναφερόμενης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παράλογοι και αντίθετοι με την πραγματικότητα.



    ΣΧΟΛΙΑ