• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νευρικότητα και θετικά πρόσημα στο άνοιγμα της Παρασκευής, παρά την απογοήτευση από την αγορά εργασίας

    • NewsRoom
    Wall Street


    Σε θετικό έδαφος, αλλά με σημάδια νευρικότητας, κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά εργασίας για τον μήνα Δεκέμβριο.

    Ειδικότερα, η αμερικανική οικονομία έκλεισε τον Δεκέμβριο, για πρώτη φορά στους τελευταίους οκτώ μήνες, με αρνητικό ισοζύγιο στον τομέα των θέσεων εργασίας, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας γονάτισε τη χώρα. Ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων εκτός του αγροτικού τομέα μειώθηκε κατά 140.000 τον περασμένο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 6,7% τον Δεκέμβριο.

    Αντίθετα, τα στοιχεία για τον Νοέμβριο αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, αποτυπώνοντας τη δημιουργία 336.000 θέσεων εργασίας συγκριτικά με 245.000 θέσεις που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

    Πάντως η αγορά συνεχίζει να βρίσκει ώθηση από την επικράτηση των Δημοκρατικών στην Τζόρτζια, που τους δίνει πρακτικά τον έλεγχο και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου. Οι επενδυτές θεωρούν πως ο Τζο Μπάιντεν θα καταφέρει πλέον να περάσει πολύ πιο εύκολα μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, αν και πάντα υπάρχει μια ανησυχία για την φορολογική πολιτική του.  Το θετικό κλίμα βοηθά και η δέσμευση Τραμπ πως η μετάβαση της εξουσίας θα πραγματοποιηθεί ομάλά.

    Παράλληλα, η μετοχή της Tesla συνεχίζει την άνοδό της κινούμενη πάνω από τα 860 δολάρια, καθώς οι επενδυτές θεωρούν πως η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιχειρήσει μια πιο φιλική προς το περιβάλλον πολιτική, δίνοντας ώθηση στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η μετοχή της εταιρείας κινείται αυτή την ώρα με άνοδο 6,23% στα 866 δολάρια.

    Σε αυτό το κλίμα, λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα από το άνοιγμα της αμερικανικής αγοράς, ο Dow Jones κινείται στις 31.062,96 μονάδες με άνοδο 0,07%, περιορίζοντας τα αρχικά του κέρδη, ο  S&P 500 στις 3.821,21 μονάδες με άνοδο 0,46% ενώ ο  Nasdaq στις 13.183,42 μονάδες με άνοδο 0,89%.

    Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη προσφέρουν οι μετοχές των Salesforce (1,50%), Amgen (1,38%) και Home Depot (1,25%). Αντίθετα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των 3M (-2,64%) Merck & Co. (-1,38%) και Goldman Sachs (-1,38%).



    ΣΧΟΛΙΑ