• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέο άλμα λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού – Στο 1 τρισ. η κεφαλαιοποίηση της Nvidia

    • NewsRoom
    Χρηματιστές της Wall Street στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης


    Σε νέα υψηλά 13 μηνών έκλεισαν την Τρίτη ο S&P 500 και ο Nasdaq καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου ενίσχυσαν την αισιοδοξία της Wall Street εν αναμονή των αυριανών ανακοινώσεων της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της FED.

    Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 34.212,12 μονάδες με άνοδο 0,43%, ο S&P 500 στις 4.369,01 μονάδες με κέρδη 0,69% ενώ ο Nasdaq στις 13.573,32 μονάδες με άνοδο 0,83%.

    Τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή για τον μήνα Μάιο επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις των αναλυτών, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 4% σε επίπεδο έτους, από 4,9% τον Απρίλιο. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών.

    Παράλληλα ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας, υποχώρησε στο 5,3% σε ετήσιο επίπεδο, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

    Πλέον, το ενδιαφέρον στρέφεται αρχικά στα στοιχεία για τον δείκτη τιμών παραγωγού, που ανακοινώνονται την Τετάρτη, και κυρίως στις ανακοινώσεις της FED, για τη νομισματική της πολιτική. Η επιτροπή FOMC ξεκίνησε τη διήμερη συνεδρίασή της σήμερα, με τη Wall Street να αναμένει πως θα προχωρήσει σε «πάγωμα» των αυξήσεων. Μια πιθανότητα που βρίσκει στήριξη τόσο στα στοιχεία για τον πληθωρισμό όσο και σε αυτά από την αγορά εργασίας.

    Πάντως, η αγορά αναμένει πως η ανακοίνωση της FED θα επαναλαμβάνει πως η Ομοσπονδιακή τράπεζα θα συνεχίσει να συνεχίσει να αξιολογεί τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων, παρακολουθώντας τα στοιχεία, ενώ δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει μια ακόμα τελική αύξηση μέσα στη χρονιά.

    Σε επίπεδο μετοχών, οι τίτλοι του κλάδου της τεχνολογίας πρωτοστάτησαν για μια ακόμα ημέρα, καθώς η προοπτική παγώματος του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων ενίσχυσαν την αισιοδοξία στον κλάδο. Η μετοχή της Oracle έκλεισε με άνοδο 0,21%, με την εταιρεία να ξεπερνά τις εκτιμήσεις της Wall Street για το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο. Κέρδη 2,77% σημείωσε το Netflix, ενώ στο +3,55% έκλεισε η Tesla.  Η μετοχή της Nvidia έκλεισε επίσης με άνοδο 3,90%, στα 410,22 δολάρια, ολοκληρώνοντας για πρώτη φορά μια συνεδρίαση με την κεφαλαιοποίησή της πάνω από το 1 τρισ. δολάρια. Υπενθυμίζεται πως η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας ημιαγωγών είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά το όριο του 1 τρισ. δολαρίων ενδοσυνεδριακά στα τέλη Μαΐου, ωστόσο στη συνέχεια είχε ολοκληρώσει τη συνεδρίαση κάτω από το συγκεκριμένο επίπεδο.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Caterpillar (3,19%), ενώ ακολούθησαν οι Dow (2,59%),  Intel (2,54%) και  Amgen (2,13%). Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις μετοχές του δείκτη δέχθηκαν οι Salesforce (-2,20%) και Visa (-1,21%).

    Διαβάστε επίσης

    Συνεχίζονται οι απώλειες για τον χρυσό – Έκλεισε στα 1.958,6 δολάρια ουγγιά

    Χρηματιστήριο: Στο ρελαντί σε νέα ιστορικά υψηλά Μυτιληναίος, Βασιλάκης (Aegean), Βακάκης (Jumbo)

    Άνοδος στις ευρωαγορές – Στο +0,55% ο Stoxx 600

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ