• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέες πιέσεις στον Nasdaq μετά την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων – Boeing και τράπεζες στηρίζουν τον Dow Jones

    • NewsRoom


    Σε αρνητικό έδαφος κινούνται ξανά, στο άνοιγμα της Παρασκευής, οι τεχνολογικές μετοχές, με τον Nasdaq, μια μέρα μετά το +2,5%  να σημειώνει νέα σημαντική πτώση, την ώρα που ο Dow Jones δείχνει ικανός για ένα ακόμα ιστορικό ρεκόρ.

    Η αγορά είδε την Πέμπτη τον Τζο Μπάιντεν να επισπεύδει την υπογραφή του νομοσχεδίου για το νέο πακέτο οικονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την συνέχιση του συμπληρωματικού επιδόματος ανεργίας, την αύξηση της απευθείας επιχορήγησης στα αμερικανικά νοικοκυριά στα 1.400 δολάρια, την χρηματοδότηση των τοπικών κυβερνήσεων και πολιτειών και την χρηματική ενίσχυση της εμβολιαστικής εκστρατείας.

    Ωστόσο, η προσδοκία για την ανάπτυξη που φέρνει το νέο πακέτο προκαλεί, παράλληλα, ανησυχία για μια πιθανή ενίσχυση του πληθωρισμού, κάτι που ίσως προκαλέσει αλλαγή στάσης στη νομισματική πολιτική της FED. Ανησυχία που προκαλεί νέες πιέσεις στις αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται ξανά στο 1,61%. Οι βασικοί δείκτες της Wall Street, πάντως, οδεύουν προς την καλύτερη εβδομάδα τους εδώ και περίπου 1,5 μήνα.

    Τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,5% τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές είχαν σημειώσει άλμα 1,3% τον Ιανουάριο, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 2009. Στους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο, οι τιμές ενισχύθηκαν 2,8%, μετά από άνοδο 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

    Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων έχει ασκήσει ιδιαίτερη πίεση στις τεχνολογικές μετοχές οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από το χαμηλό κόστος δανεισμούς. Αντίθετα, θετικό είναι το κλίμα για τις μετοχές ενέργειας, των χρηματοοικονομικών και της βιομηχανίας, καθώς οι συγκεκριμένοι κλάδοι είναι πιθανότερο να επωφεληθούν από μια οικονομική ανάκαμψη.

    Κάπως έτσι, λίγο πριν την συμπλήρωση μιας ώρας από το άνοιγμα της αγοράς, ο Dow Jones ενισχύεται στις 32.626,10 μονάδες με άνοδο 0,43%, ενώ αντίθετα ο S&P 500 υποχωρεί στις  3.927,93 μονάδες με απώλειες -0,29% και ο Nasdaq  στις 13.235,40 με πτώση -1,22%.

    Είναι χαρακτηριστική η πτώση των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών με την Facebook να υποχωρεί κατά 2,61%, την Apple να κινείται στο -1,80%, την Amazon στο -1,58% , την Netflix στο -2,58%, την Alphabet στο -2,41%, την Microsoft στο -1,36% και την Tesla στο -2,85%.

    Τη μεγαλύτερη στήριξη στον δείκτη Dow Jones δίνει η μετοχή της Boeing (2,59%) ενώ ακολουθεί αυτή της Goldman Sachs (1,83%), ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της Salesforce (-2,22%), ακολουθούμενη από τις Apple και Microsoft



    ΣΧΟΛΙΑ