• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Νέες απώλειες για S&P 500 μετά τις δηλώσεις Πάουελ – Έσπασε το αρνητικό σερί ο Dow Jones

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Τρίτη οι βασικοί δείκτες της Wall Street, σε μια ημέρα με αρκετή νευρικότητα και συνεχείς διακυμάνσεις, με την αγορά να προσπαθεί να αναλύσει τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής της FED Τζερόμ Πάουελ.

    Ειδικότερα,  ο Dow Jones έκλεισε την Τρίτη στις 37.798,97 μονάδες με οριακή άνοδο 0,17%. Αυτή ήταν η πρώτη του ανοδική συνεδρίαση μετά από έξι ημέρες απωλειών.  Αντίθετα, ο  S&P 500 έκλεισε στις 5.051,41 μονάδες με πτώση -0,21% ενώ ο Nasdaq  ολοκλήρωσε στις 15.865,25 μονάδες με απώλειες -0,12%.

    Η αγορά άκουσε νωρίτερα τον Τζερόμ Πάουελ να προειδοποιεί πως παρατηρείται μία «έλλειψη προόδου» ως προς την μείωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%, κάτι που ενδέχεται να οδηγήσει τη FED στο να διατηρήσει τη νομισματική της πολιτική στα τρέχοντα επίπεδα για αρκετά μεγαλύτερο διάστημα.

    Οι δηλώσεις του Πάουελ προκάλεσαν αναστάτωση, φέρνοντας μάλιστα προς στιγμήν την απόδοση του 2ετούς αμερικανικού ομολόγου πάνω από το 5%.

    Οι παρατηρήσεις του Πάουελ έρχονται να τονίσουν μια σειρά από οικονομικά στοιχεία τους πρώτους μήνες του 2024 που καταδεικνύουν πως η αμερικανική οικονομία παραμένει ιδιαίτερα «θερμή» παρά τις κινήσεις της FED, μειώνοντας τις προσδοκίες για μια άμεση μείωση των επιτοκίων.

    Άλλωστε, κάτι τέτοιο φάνηκε και από τα στοιχεία για τις ισχυρότερες του αναμενόμενου λιανικές πωλήσεις Μαρτίου που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, τα οποία αύξησαν τις ανησυχίες της αγοράς για τις πληθωριστικές πιέσεις. Ήδη η αγορά έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο η FED να μην προχωρήσει τελικά σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, καθώς η ημερομηνία για την πρώτη από αυτές τοποθετείται όλο και πιο αργά μέσα στο 2024.

    Το πόσο ισχυρή παραμένει η αμερικανική οικονομία επιβεβαιώθηκε και από τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη, με το Ταμείο να αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του για τις ΗΠΑ. Το ΔΝΤ αναμένει πλέον ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7% το 2024, έναντι 2,1% που προέβλεπε τον Ιανουάριο. Για το 2025 προβλέπει πάντως μια υποχώρηση της ανάπτυξης στο 1,9%.

    Από εκεί και πέρα, με ενδιαφέρον παρακολουθεί η Wall Street και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, μετά την αποτυχημένη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Αν και το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ έχει αποφασίσει πως θα ανταποδώσει το χτύπημα – με τρόπο όμως που δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί μια εκτεταμένη νέα επίθεση – η αγορά ευελπιστεί πως οι παρασκηνιακές πιέσεις προς το Ισραήλ θα μπορέσουν να αποκλιμακώσουν κάπως την κατάσταση.

    Μετοχές

    Παράλληλα, η αγορά παρακολουθεί και τις εταιρικές ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024. Η μετοχή της Morgan Stanley σημείωσε άλμα 2,53% την Τετάρτη, καθώς η αμερικανική τράπεζα εμφάνισε αποτελέσματα πολύ καλύτερα του αναμενομένου στο πρώτο τρίμηνο, ενώ είδε τις δραστηριότητές της στην επενδυτική τραπεζική να ανακάμπτουν.

    Η μετοχή της Bank of America, αντίθετα, υποχώρησε κατά 3,53%, καθώς τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 18%.

    Από τις μετοχές του Dow Jones, μεγάλη ώθηση στον δείκτη ώστε να σπάσει το αρνητικό του σερί έδωσε η UnitedHealth Group, η μετοχή τις οποίας έκλεισε στο +5,22% λόγω των καλύτερων από τα αναμενόμενα έσοδα για το πρώτο τρίμηνο. Στο +1,65% έκλεισε η μετοχή της Salesforce, στο +1,63% η μετοχή της Boeing, ενώ η μετοχή της IBM έκλεισε στο +1,38%.

    Στον αντίποδα, βουτιά 2,13% σημείωσε η μετοχή της Johnson & Johnson, μετά τα μεικτά αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε, ενώ ακολούθησε η Apple στο -1,92%. Η Honeywell International  έκλεισε στο -1,71%, η JPMorgan στο -1,14%, η Caterpillar στο -1,11% και η Goldman Sachs στο -1%.

    Εκτός του Dow Jones στο +1,64% έκλεισε η Nvidia και στο +1,96% η AMD.

    Μεγάλη κερδισμένη ήταν η μετοχή-meme της AMC, συνεχίζοντας το ράλι της το 2024, κλείνοντας την Τρίτη στο +10,12%.

    Στον αντίποδα, βουτιά 2,71% σημείωσε η μετοχή της Tesla, με την κεφαλαιοποίησή της να υποχωρεί πλέον κάτω από τα 500 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης

    Νέα ψυχρολουσία από τον Πάουελ: Υπάρχει «έλλειψη προόδου» στη μείωση του πληθωρισμού, θα διατηρήσουμε τα επιτόκια όσο χρειαστεί

    Πετρέλαιο: Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα πτώσης για τις τιμές

    Tesla: Κάτω από τα 500 δισ. δολάρια έπεσε η χρηματιστηριακή της αξία



    ΣΧΟΛΙΑ